Tanker i en merkelig tid

Det er ingen logisk eller kronologisk rekkefølge i boken til psykolog Grethe Nordhelle, men derimot en «tankesamling» som har modnet seg gjennom en natt, en dag, eller noen timer for så bare å poppe ut helt uten filter..

Tekst: Berit Kvifte

Grethe Nordhelle

Grethe Nordhelle, psykolog og advokat, er mest kjent for å skrive fagtunge og gjennomtenkte bøker i hyllen for blant annet psykologi og konflikthåndtering.  I sin nyeste bok, «Livsbetraktninger i Coronaens tid», har hun sluppet sine tanker ut i fri dressur og latt boken rett og slett lage seg selv.

– Som med meg, som for så mange andre da landet vårt ble stengt ned fra den ene dagen til den andre, så skjedde det noe inni meg. Plutselig befant vi oss alle i en alvorlig og unik situasjon som aldri tidligere har skjedd i historien, sier Nordhelle til Nye Mat og helse.

– Jeg hadde time med en klient som er representant for FAU på en skole, da meldingen om å stenge ned skolene tikket inn. Jeg skjønte straks at nå stenger myndighetene ned mye mer. Alt som skjedde grep meg så sterkt, at jeg nok tok den store omveltningen med meg inn i søvnen. Iallfall våknet jeg med hodet fult av masse tanker som hadde modnet seg i mitt ubevisste i løpet natten. Jeg grep til penn og papir og skrev ned alle tankene som «poppet opp» i hodet mitt der og da.

Hvorfor skjer dette nå?

-Spørsmålet som jeg alltid stiller meg selv når det skjer krevende ting i livet mitt eller andres er;  hvorfor skjer dette nå? Har det en bestemt hensikt? Jeg tror på at ting ikke er tilfeldig, og da er det betimelig å stille spørsmål individuelt og globalt; hvorfor skjer dette?

Nordhelle tror at datoen 12. mars, har satt i gang en refleksjonsprosess i oss alle i varierende grad.  Isolasjon, frykt for hva som skjer og andre overveldende følelser preger de fleste av oss på ulike måter.

-Noen mennesker er mer filosofiske og reflekterende enn andre, men jeg tror nok at alle mer eller mindre tenker mange tanker og føler på nye følelser.  For meg som er et skrivende menneske og har utgitt 10 bøker i årenes løp, så faller det seg naturlig å mene og skrive noe om det unike som angår hele kloden.  Kanskje kan jeg med å dele mine refleksjoner,  gi mening til andre som strever med ulike følelser omkring det  å bli isolert fra venner, familie, kollegaer i perioder?  Det ligger an til nye tiltak. Vi vet ikke så mye om det som skjer enn at det skjer, forteller Grethe Nordhelle som for noen måneder siden begynte å legge ut «nattens tanker» på Facebook.  Hun hadde ikke større mål enn å dele nattens refleksjoner.

-Men, så ble det bok?

-Ja, mine usensurerte betraktninger ble etter hvert en slags daglig «reflektorisk andakt» som stadig flere av mine venner på Facebook leste og kommenterte.  Jeg podet et engasjement i venner og bekjente.  Tekstene ble flittig kommentert, diskutert og delt. Mange skrev til meg at refleksjonene gav innhold og mening i livet, dagen og tiden.

Leserskaren til Grethe vokste og det gjorde også haugen med tekster.  Etter hvert hintet mange av leserne hennes om at de daglige epistlene hennes burde samles mellom to permer.

-Tilbakemeldingene gav meg inspirasjon til å ta prosjektet mitt et steg videre.  I tillegg til nattens refleksjoner, begynte jeg å ta bilder ute i naturen av stemninger eller annet som hadde en naturlig link til tekstene.  Plutselig laget boken seg helt selv, sier Grethe og ler.

– Dette er den enkleste boken jeg noensinne har utgitt!

Ingen regi

– Ikke et eneste ord i boken til Nordhelle ble redigert eller korrigert før den gikk i trykken.  Tekstene er skrevet ut mål og mening, men gir likevel mening for mange. Det viser seg tydelig, fordi opplag nummer to allerede er blåst avgårde og nummer tre er under trykking.  Enkelte har kjøpt både to og tre eksemplarer som de vil gi bort i gave.

Samarbeid med Nye Mat og helse

Som leser av Nye Mat & Helse vil du hver søndag fram til jul få ta del i Nordhelles tekster fordi hun vil dele dem deg og meg gjennom nettsiden vår.

-Min intensjon er å sette i sving en prosess hos så mange som mulig, men også inspirere alle til å lage sin egen lille  «bok» med tanker om tiden vi lever i. Det er sunt å tømme «tenke-tanken» med jevne mellomrom – om det er til en fagperson eller i en egen notisbok.  Jeg begynte med et rent ark og noen fargeblyanter.  Resten gikk av seg selv!

OPPDAGE SIN SANNE NATUR

Eikenøtten bærer i seg skissen til et unikt eiketre. Slik har også et hvert menneske en medfødt unik preprogrammering som venter på sin utfoldelse. Menneskets rikdom og tragedie er den tenkende delen av dets vesen. Vi kan konstruere hvem vi er, basert på andres og egne forventninger og ønsker. Eikenøtten kan heldigvis ikke tenke å bli en bjørk og strebe etter det. Derfor har eiketreet en harmoni i seg som de fleste mennesker mangler. Det er naturstridig å forsøke å være noe annet enn vår sanne natur. Den må vi lytte innover etter og oppdage. Det finnes kun originaler; ingen er kopi. Veiledning av andre i hvem vi er kan derfor ikke skje, kun i hvordan eliminere hindringer for å oppdage.

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*