Lakris kan gi deg hjertetrøbbel!

(Foto: Pixabay)

Kommer det ung person med mistenkelig høyt blodtrykk med hylende sirener til Legevakta, er et av standardspørsmålene om de har spist mye lakris i det siste.  Allerede i 2002 advarte norske leger om farene ved å være «hekta på lakris». Det kan faktisk ta livet av deg!

Tekst: Berit Kvifte

Nylig døde en middelaldrende mann fra Massachusetts i USA av hjertestans etter å ha spist halvannen pose med lakris daglig i noen uker. Mannen falt om på en fastfoodrestaurant og da ambulansepersonellet undersøkte ham, fant det at han hadde farlig lavt kalium som medførte problemer med hjerterytmen og blodtrykket.

Det kunne gått like ille med en dansk kvinne som ble hasteinnlagt med smerter og svekket kraft i kroppen.

I det danske «Ugeskrift for Læger» i oktober 2011 omtales sykehistorien til en 50 år gammel kvinne som ble innlagt på sykehus med høyt blodtrykk og lavt kaliumnivå, på grunn av tiltagende muskelsvakhet som oppstod i løpet av fire dager. Symptomene til kvinnen startet som smerter i lårene. Deretter opplevde hun å få svekket kraft – først i begge beina, så i armene.

Det viste seg at kvinnen hadde spist 100 gram lakris om dagen i et par år.

Kvinnen ble utskrevet fra sykehuset etter åtte dager med oppfordring om å kutte ut lakrisen. Først en måned senere var blodtrykk og elektrolytter (kalium, natrium, klor) normalisert.

I 2002 ble en 19 år gammel norsk kvinne lagt inn med skyhøyt blodtrykk.  Også hun hadde vært raus med lakris.

Glykyrrhizisk syre

Ifølge legene er det glycyrrhizinsyre, som finnes i svart lakris og enkelte typer kosttilskudd med lakris som er potensielt dødelig i gitte mengder. Glykyrrhizisk syre kan føre til farlig lavt kalium og ubalanse i andre mineraler – særlig elektrolytter.

– Selv en liten mengde lakris kan øke blodtrykket litt, forklarer legen Neel Butala, ifølge AP.

OBS OBS !

Amerikanske myndigheter i Food and Drug Administration (FDA), advarer om at så lite som 50 gram svart lakris hver dag i to uker, kan føre til hjerterytmeproblemer  – særlig for personer over 40 år, skriver AP.

Maksimal blodtrykkseffekt av lakris viser seg gjerne etter to ukers daglig inntak. Desto mer du spiser, jo høyere blir blodtrykket. Inntak av 50 gram lakris øker blodtrykket. (fortsetter under bildet)

(Foto: Pixabay)

– Det er ikke bare «godte-lakrisen» som kan øke blodtrykket ditt. Også lakriste og noen typer øl, som belgisk øl, har inneholder glycyrrhizinsyre. Det samme med enkelte typer tyggetobakk, sier kardiolog ved University of Colorado og tidligere president i American Heart Association, Robert Eckel, til nyhetsbyrået AP.

Skadelig for gravide og ammende

På hjemmesidene til Nidar Bergene som produserer flere lakrisholdige produkter, kan vi lese at: «Moderat inntak av lakrisprodukter er ikke farlig. Imidlertid kan høyt inntak av glycyrrhizin, som finnes i lakris, øke blodtrykket samt være skadelig for foster. Gravide og personer med høyt blodtrykk bør derfor være varsomme med høyt inntak av lakris. I følge et EU-direktiv bør personer med høyt blodtrykk spise maks 100 mg glycyrrhizin per dag. Dette tilsvarer følgende av Nidars produkter per dag:»

  • 83 g Nero
  • 25 g Skipper
  • 3330 g Doc`original eller
  • Doc’ honning lakris
  • 79 g IFA
  • 99 g store IFA sukkerfri
  • 80 g Panda lakris pose
  • 80 g Panda Pepe lakrisstenger
About Berit Kvifte 37 Articles

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*