Hva er det beste drivstoffet, fett eller karbohydrater?

POPULÆRE SAKER

Fett fjerner fett, sies det, og det er vanskelig å tro på. Forklaringen ligger delvis i forbrenningen: Essensielle fettsyrer stimulerer kroppen til økt fettforbrenning. Essensielle fettsyrer er livsviktige fettsyrer, de vi må ha tilført og ikke kan lage selv. Det er en omega-3-fettsyre (ALA), og en omega-6-fettsyre (LA).

Tekst: Anita Breivold

Men for å få fullt utbytte av denne effekten, er det avgjørende å forstå hvordan karbohydratene virker inn på fettforbrenningen, en forbrenning som bruker kroppsfettet ditt, og ikke bare lagrer det.

Lagre – eller forbrenne fettet?

Et høyt inntak av karbohydrater, som vi finner i søtsaker, kaker, kjeks, brød, ris og pasta, fyller cellene våre med lett tilgjengelig energi i form av glukose. Glukose er sukker. Når vi akkumulerer mer glukose i cellene våre enn vi kan forbruke – og det gjør vi fort når vi spiser karbohydratrikt – vil de genene som sørger for at glukose omdannes til fett slås på, og de genene som sørger for at kroppsfett omdannes til energi og varme, de slås av. Åh, så kjipt: vi lagrer energien i karbohydratene – som fettreserver på kroppen, i stedet for at de frigjøres, forbrennes. Mange bærer derfor på store energireserver samtidig som de paradoksalt nok opplever mangel på energi og overskudd. For energien er putta på lager i fettcellene, ganske utilgjengelig etter lagring, dessverre.

Det er så vanskelig å stole på at fett ikke er fetende, og at et magert kosthold, med lite fett og et høyt inntak av karbohydrater, er fetende. Det er mekanismene i kroppen som avgjør om du skal lagre eller forbrenne fettet. Sukker omdannes til fett – og lagres. Fett forbrenner fett. Men velg ett av drivstoffene. Begge to samtidig, nei, da slår de hverandre i hjel, og du får bare ulempene. At fett stimulerer til fettforbrenning, det er ganske fett!

(Foto: Shutterbug75 – Pixabay)

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -

VÅRE SISTE SAKER

Relaterte saker