Hjelp! Hunden min hoster!

Den 21. august er for mange av oss hundeeiere og våre firbeinte turkompiser både julaften og nyttårsaften samtidig; båndtvangen er over og jakta begynner snart! Gleden over å skulle få være ute på spennende turer, og nyte vakre høstfjell i sin fantastiske fargeprakt sitret i oss begge på vei til årets jakteventyr. Men, slik ble det ikke. Plutselig begynte hunden min å hoste!

Tekst og foto:  Eva Badendyck

Vel installert på hytta, begynte kompisen plutselig å hoste voldsomt. Han hostet som en gammel mann med 55 års fartstid på karva blad og konisk bronkitt!  Hostekulene kom tett, og det var tydelig at «guttebassen» synes det var ekkelt fordi hostekulene endte med brekninger og det virket som om noe satt fast i halsen. Jeg tok lommelykta, lyste og kjente langt bak i gapet på hunden min, men verken så eller kjente noe unormalt.  Så lenge hunden min lå i ro, var det stille og fredelig, men straks han reiste seg for å strekke litt på beina eller skifte stilling, begynte han på`n igjen. Jeg hadde mine mistanker for dette hadde jeg jo sett og ikke minst hørt før.

Kennelhoste

For å være på den sikre siden ringte jeg vår faste veterinær på Stokke Dyreklinikk, og det skulle bare noen «host» til før dyrepleier, Terje kommenterte litt tørt;  – Å ja, –  kennelhoste, ja… Den hosten kan jeg kjenne igjen lyden av på en kilometers avstand!

Det ble lite jakt med kompisen siden han nå skulle holde seg i ro et par uker og dessuten holdes unna andre hunder en stund. Også etter at han er frisk fordi han kan fortsatt være smittsom. Han måtte gå i sele fordi halsbånd kan klemme på strupehodet og trigge hosten, og for en firbeint stakkar som er vant til å trekke når han får på selen, ble dette en utfordrende øvelse for oss begge.

Virus og bakterier

Kennelhoste smitter lett fra hund til hund. Smitten kommer fra virus eller bakterier. En luftetur og en «snus» der en annen hund har lagt igjen «mail» i veikanten, kan være nok til å smitte. Vanligere er det at smitten spres på utstillinger, samlinger eller på kenneler. Hunder kan spre smitte til mange uten å være syke selv, men også hunder som virker som om de har blitt friske igjen, kan fortsatt spre kennelhosten i øst og vest.

Det tar fra 3 til 10 dager fra min kompis ble smittet til han ble syk og i denne perioden er det lett å smitte andre. Hunder blir ikke immune mot kennelhoste heller, så har de først hatt det en gang, kan de altså få det igjen.

Ikke farlig

Kennelhoste er en vanlig sykdom hos hunder og de blir heldigvis sjelden alvorlig syke. Dagsformen og matlysten er som regel som normal, men mange hunder blir noe trøtte av den voldsomme tørrhosten.  Det kan virke som om hunden har fått noe i halsen og den kraftige hosten ender ofte med at hunden brekker seg.

Prøv å holde hunden i ro for å unngå hosteanfallene. Noen ganger kan hunder få litt feber, men vaksinerte hunder får gjerne mildere og mer ukomplisert sykdomsforløp.  Men, hvis matlysten dabber merkbart av og det kommer gulgrønn snørr ut av nesa, kan det være tegn på lungebetennelse og da skal du kontakte veterinær.  Du skal ikke ta med hunden inn på klinikken, men la den ligge i bilen slik at den kan undersøkes der.

Ja, ja – da ble det kennelhoste og ikke så mye fugl i sekken for kompisen og meg i år.  Vi får ta det med ro og heller nyte synet av de vakre høstfargene.  Dessuten står sikkert både fjellet og vidda der både seinere i høst og neste år også! Er vi heldige, min kjære kompis og jeg, så er kennelhosten over på 7 til 10 dager.

About Eva Badendyck 6 Articles

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*