Har DU en sukkeravhengighet?

(Foto: Laura Ockel -Unsplash)

Avhengig? Å neida, ikke jeg! Jeg er bare glad i litt søtt i lunsjen og noe ekstra godt når jeg har fortjent det eller litt snop når jeg er litt nedfor også. Synes egentlig det er flaut. Derfor prøver jeg å gjemme unna sjokoladepapiret for de andre i familien for å unngå kommentarer. Innerst inne skammer jeg meg langt ned i støvlene.

Tekst: Berit Kvifte

Innrømmelser og selvfornektelse.  Ikke noe er et problem akkurat her og nå. Det blir kanskje bare litt mye av og til.  Kanskje litt for ofte også. Jeg bør slutte, men jeg det skjer alltid noe som utsetter det.

Sukkeravhengighet.  Nøyaktig samme helvete som hvilken som helst annen avhengighet.  Du skammer deg, bagatelliserer problemet for deg selv og dine nærmeste.

-Isolasjon, karantene og sommerferie har for veldig mange vært måneder da vi har gått fra den ene «sukkerbomba» til den andre. Vi har trøstet og belønnet oss for å holde ut i isolasjon og karantener, og når landet endelig ble åpnet opp i sommer, ble det fest og kaker i lange baner. (fortsetter under bildet)

(Foto: BT Stokke)

Tilbake til hverdagen oppdager mange at man sitter klisteret fast i et sukkerspinn som ikke lenger «bare er et sug», men ren og skjær avhengighet på lik linje med alkohol, piller og mat.

Sukkeravhengighetsterapeut, Bente Josefsen, spant lenge før hun forstod at hun slet med avhengighet. I mange år var hun slave av sukker, fortvilet, deprimert og hadde en helse og vekt hun ikke var fornøyd med.

– Som friskvernskonsulent var jeg hellig overbevist om at jeg kunne alt om sukkerets og andre raske karbohydraters påvirkning på kroppen, men først flere utdannelser senere møtte jeg og fightet «Avhengighetens vesen», forteller Bente til Nye Mat og helse. I 2016 utdannet hun seg til sukkeravhengighetsterapeut og har siden da hjulpet hundrevis av norske menn og kvinner ut av «sukkerklisteret».

Faktisk blir  ¼  av befolkningen rammet av en sukkeravhengighet og enda flere sliter med  dårlig helse på grunn for stort sukkerforbruk. Mange av de som utvikler diabetes 2, overvekt og depresjoner lider av en sukkeravhengighet.

– Hvordan vet vi om vi bare er litt glad i søtsaker eller avhengige?

– Alle kan oppleve ulike grader av søtsug som skyldes svingende blodsukker og som utløser et «bare måååå ha noe søtt der og da». Har man en sukkeravhengighet derimot vil du oppleve så sterke cravings at du ikke klarer å motstå, til tross for gode forsetter om å la vær. Sukkeravhengighet er en fysisk sykdom som sitter i hjernens belønningssenter; en kronisk aktivering av belønningssenteret, som når den først er blitt aktivert, defineres som en avhengighet, forklarer Bente.

Arv og miljø

– Det vi vet med alle typer avhengighet, er at det foreligger en biologisk predisposisjon – altså at du har en biologisk sårbarhet for å utvikle en avhengighet. I det du kommer i kontakt med noe som kan være avhengighetsskapende, som for eksempel sukker, så er du i høyeste grad utsatt for å bli hekta. Sammenlignet med alkohol og narkotika som vi oftest blir introdusert for som tenåringer og i voksen alder, så er vi rustet til å ta et valg. Med sukker er det ikke slik. Det får vi servert fra vi er barn. Ergo; har du den biologiske sårbarheten for å utvikle avhengighet, er sannsynligheten stor for sukkeravhengighet.

Deprimert og ufokusert

Vi lever med en forestilling av at sukker gjør oss glade og fornøyde og at en sjokolade på eksamen skjerper hjernen. Det oppleves nok slik i noen minutter, men så er man brått og brutalt til start.

– Da jeg var barn, fikk vi søtsaker til helg og fest. I dag får unger i seg sukker flere ganger i løpet av dagen og dette kommer gjerne til uttrykk tidlig i tenårene i form av depresjon, nedstemthet, søvnvansker og konsentrasjonsvansker, men det er bare starten. Er man ikke klar over at dette kan være en avhengighet som banker på døren, vil ungdommene med tiden pådra seg ytterligere livsstilssykdommer som diabetes 2, overvekt og fedme.

Tap av kontroll

Det klassiske kjennetegnet på avhengighet er tap av kontroll. Du tenker; «bare en liten sjokoladerute», men så blir det en «stripe» og til slutt hele sjokoladen og kanskje enda mer.  O lykke, men så kommer den gnagende og dårlige samvittigheten med formaningene bør, må og skal slutte – i hvert fall kutte ned på.  Du inngår avtaler med deg selv for når det skal være tillatt og ikke,  rammer og regler.   Etter helgen skal det i alle fall tas grep. Og slik kan vi holde det gående med selvbedrag. Kontrollen kommer nok tilbake. Det er bare så sabla mye styr akkurat nå..

– Suget kommer sikkert som amen i kirken. I det øyeblikket du begynner å gjemme godtelageret for dine nærmeste og blånekte for at det er ditt sjokoladepapir som er stuet ned i sofaen, er du ute å kjøre. Når du kommet så langt at du skjuler og skjemmes over forbruket, da har du et avhengighetsproblem på lik linje med andre avhengigheter.

– Et annet sikker tegn på avhengighet er tankebesatthet. Det vil si når søtsakene overstyrer tankene dine og du mister fokus på masse annet, blir irritabel og nedfor. Da er du fanget i et hamsterhjul der tankekjøret på søtt stjeler energi og fokus og etterlater deg i et «kaninhull» med dårlig samvittighet og kompenserende strategier.  Mange overspiser og stikker fingeren i halsen og kan holde det gående slik i flere tiår før de innser at de må ha hjelp. (fortsetter under bildet)

(Foto: BT Stokke)

Abstinenser

Er du hekta på noe som gir deg en form for rus, så svaer kroppen din om «hektet ditt» blir tatt bort.

– Abstinensene varierer fra person til person. Det eneste sikre er at de fleste får abstinenser. Det vanligste er influensafølelse, svetting, smerter i ledd, svingende blodsukker og hodepine. Dette behandler vi med ulike typer tilskudd og de demper symptomene ganske raskt.

Veien ut av godteposen

-Siden det ikke handler om en dårlig livsstil eller en uvane, men en avhengighet, så må det  jobbes helhetlig, forklarer Bente.

-Vi må jobbe med flere komponenter. Det ene er kostholdet, der vi ser på hvor mye fett, karbohydrater og proteiner klienten vil trenge. Deretter kartlegger vi de skalte triggerne – det som sparker belønningssenteret i gang til å ønske seg mer og mer.  Triggere er ikke bare sjokolade og kaker, men sukker og søtt i alle former, (også honning og kunstig søtningsmidler). I tillegg trigger stivelse fra brød, korn, pasta, ris og potetgull). Til sist, men ikke minst er den mentale biten viktig å få på plass.  Klienten må forstå at dette er en avhengighet som vil vare livet ut. Vi utstyrer dem derfor med en solid mental verktøykasse som gjør dem rustet til å møte og håndtere mange fristelser og triggere de vil møte på, for det kommer de til å gjøre.  En alkoholiker kan ikke ta en dram i godt selskap.  En med sukkeravhengighet skal ikke takke ja til kakestykket, forteller sukkeavhengighetsterapeuten.

– Fellesskap med likesinnede er viktig fordi at man kan ikke forvente at man blir forstått eller får støtte hos de som ikke er klar over at sukkeravhengighet  ikke er en sykdom som man ikke kan ta «seg sammen fra».  Vi operere med gruppesamtaler i chatrom, likemannsarbeide og rådgivning.

-I «Frisk uten sukker» tilbyr vi kurs både online og foredrag. Så langt det er mulig, skreddersyr vi behandling til den enkelte.

Les ellers mer om Bente Josefsen og «Frisk uten sukker» her:  www.friskutensukker.no

I de fire neste helge-utgavene, vil Bente gi Nye Mat og helses lesere oppskrifter på «kosemat uten sukker» som hele familien vil digge!

Frokosten som får kjæresten din glad resten av dagen!

EGG- OG BACONSUFFLÉ

4 skåler eller kopper:

  • 3 egg
  • ½-1 ts salt
  • 40 gram revet gul ost
  • 1 vårløk
  • 3 skiver bacon

Visp sammen eggene i en bolle og ha i salt. Tilsett revet ost og finhakket vårløk. Hell i 3 smurte ildfaste former eller kaffekopper og stek på 210 grader i ca. 10 – 12 minutter. Følg med hele tiden, dette kan gå veldig fort. Ikke åpne ovnsdøren, da faller suffleene sammen. Server med stekt bacon og grønnsaker.

(Foto: Privat)
About Berit Kvifte 37 Articles

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*