Marit spiste seg frisk fra diabetes 2

Alle gode slankekurer starter på en mandag… Derfor ble jeg nysgjerrig da startskuddet gikk en fredag, sier Marit som er nesten 20 kilo lettere.

– Jeg føler ikke jeg forsaker noe, jeg har tatt et valg. Og jeg har valgt helsa.

 Tekst: Anne Line Henriksen | Foto: Privat

Marit Orre Sandnes

Marit Orre Sandnes, 63 år, ergoterapeut fra Stavanger ble i mange år fortalt av legen sin at  sukker var gift for kroppen hennes,

-Jeg tenkte ikke på meg selv som sukkeravhengig, for jeg bryr meg ikke om desserter eller kaker. Jeg liker mørk sjokolade, den sunne varianten. Men så fikk jeg påvist diabetes 2. Da ble jeg skremt.

I januar i fjor la Marit om kostholdet. I oktober sa legen at hun kunne kutte diabetesmedisinen. I januar i år, halverte hun sin blodtrykksmedisin!

Marit har ikke slitt med vekta hele livet. Det var først i begynnelsen av 40-årene at kiloene kom snikende. Og da hun 54 år gammel satte seg på skolebenken igjen, ble det mye stillesitting og vektøkning.

«Du vil få det bedre hvis du går ned i vekt», sa legen til Marit som har prøvd seg på det meste av slankekurer.  Felles for dem alle var at kiloene raste av, men kom raskt tilbake.

– Det som er annerledes med dette konseptet, er at vekta holder seg stabil uten at jeg må bruke viljestyrken. Jeg har måttet bruke tankekraft for å omstille hjernen, men nå som jeg har holdt på en stund, går det av seg selv. Kluet er nemlig å automatisere tankene. Nei til sukker, nei til mel. En tilmålt mengde mat og tre måltider. Basta.

Marit hadde levd på lavfoodmap-kost, glutenfritt og laktosefritt i flere år på grunn av problemer med fordøyelsen. Etter at mel, sukker og kunstige søtningsmidler er kuttet ut, har hun blitt 75 prosent bedre av sin IBS (Irritabelt magesyndrom). Livskvaliteten er blitt langt større!

«At jeg ble fjongere, fikk tilbake midjen og «fant igjen» albuene mine, var bonus. Det aller største er at jeg er blitt frisk.» 

– Kostholdet består av god, ekte og vanlig mat. Rene proteiner, mye grønnsaker og noe frukt, bær, gryn og nøtter. Jeg lager det meste fra bunnen av, da vet jeg hva jeg får i meg. For meg er det viktig å spise antiinflammatorisk mat. Det betyr at jeg demper betennelser i kroppen fordi jeg spiser «riktig», forteller Marit som fant konseptet, «Spis deg fri» på Facebook. (fortsetter under bildet)

Planlegger hva jeg skal spise

Marit forteller at hun har lest boka grundig for å sette seg inn i opplegget som bygger på psykologisk forskning.

– Grunnkurset var nyttig, alt skjedde på nett, og det var fint å sitte hjemme i egen stue og være med på livesendinger. At jeg merket endring fort, var også en boost. Men behovet for å møte andre kom etter hvert. Så nå er jeg blitt kjent med to damer i distriktet som følger samme opplegget. Vi møtes privat, men også på et herlig utested; «Bøker og børst», drikker et par kanner te, deler erfaringer, oppskrifter og heier på hverandre.

Hun skriver også dagbok; På dag 1, skrev jeg: I dag starter jeg på begynnelsen av resten av mitt liv. Dag 8. hadde jeg gått ned 1.6 kilo. Så skriver jeg matplan. Det er viktig å planlegge hva jeg skal handle og lage til dagen etter. Frokosten er et av favorittmåltidene med havregrøt, cottage cheese, peanøttsmør, eple med et kaneldryss. Så baker jeg proteinrundstykkene. Det er ikke et ensidig kosthold og jeg liker å prøve meg fram innenfor «de klare grensene» som er utførlig beskrevet i boka «Spis deg fri».

Tar en dag av gangen

– Jeg er blitt mye mer bevisst på hva som trigger meg. De gangene jeg har flørtet med sukker, blir jeg like overrasket over hvordan kroppen reagerer. Jeg havnet «på kjøret» før jul og fikk lyst på noe søtt. Da spiste jeg litt julekake, og kroppen ropte etter mer. Det nytter ikke å ta EN bit melkesjokolade. Jeg får en voldsom hunger etter mer. Det er suget, avhengigheten, som forsvinner når jeg ikke spiser sukker og mel. Jeg har ikke innsett hvor sukkeravhengig jeg var. Nå er det motivasjon nok å vite hvor dårlig jeg blir av sukker. Men, understreker Marit, jeg blir ikke sint eller skamfull om jeg har en «sprekk». Det er menneskelig. For å klare dette resten av livet, tar jeg en dag av gangen. Et måltid av gangen.

– «Jeg kjenner at jeg blir rett og slett rusa på egen helse. Det er sånn jeg vil leve, fordi jeg kjenner at kroppen min har det så mye bedre.» (fortsetter under bildet)

Hunden Zelma er den beste turkameraten.

Mer helse, mer energi, mer moro

– Det kjennes godt ut å fylle opp krukka som har vært tom over lang tid, sier Marit som kjenner at kroppen er lettere. Så har jeg en trimsykkel i stua, sånn at jeg kan se på tv mens jeg sykler. Tar gjerne en økt før frokost, blir svett og glad. Så er det dusj og frokost. Noe jeg har gledet meg til siden jeg våknet; et proteinrundstykke, et kokt egg, tomat, agurk, og et eple.

Grensesetting gir følelsen av å mestre, noe som igjen øker selvtilliten. Og de «gode følelsene» gjør fysiologiske forandringer i kroppen. Mye blir mer lystbetont og Irina Lee snakker om at humøret blir mer stabilt.

– At jeg har lært å ta vare på meg selv, gjør at jeg ikke gir opp. Når sabotøren kommer, lar jeg han ikke vinne. Nytelsen er så kortvarig og ikke verdt det. Det føles rett og slett så mye bedre å leve når jeg sier nei. Tenk jeg har fått spisse albuer igjen, ler Marit. Skikkelig lykkefølelse!

 

Sånn kan en dagsmeny se ut:

FROKOST:  Stor porsjon havregrøt, knuste linfrø, yoghurt naturell, 1 banan .

LUNSJ: Stor salat og/eller suppe. Kylling og humus, Byggris pesto, 1 eple.

MIDDAG: Bakte rotgrønnsaker grillet fisk, søtpotetpuré, hjemmelaget majones.

For meg er det viktig å spise antiinflammatorisk mat. Det betyr at jeg demper betennelser i kroppen fordi jeg spiser «riktig»

 

 

IRINA LEE:

HAR EN VISJON OM Å ENDRE HELSENORGE

 

– Sannheten er at det å være overvektig er det mest skamfulle jeg har båret på.

Da Irina Lee oppdaget det psykologiske kostholdsprogrammet, hadde hun prøvd det meste for å gå ned i vekt. Men hun gikk alltid opp igjen. For fem år siden forsvant 20 kilo. Siden har vekten vært stabil. Nå hjelper hun tusenvis med å «spise seg fri»!

Tekst: Anne-Line Henriksen

– Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har gått opp og ned 10-20 kilo. Sammenlagt har jeg sikkert gått ned over 100 kilo! Bare for å legge på meg alt igjen. Så da jeg tilfeldigvis oppdaget en video på facebook der en psykologiprofessor sa at trening er den vanligste feilen folk gjør når de forsøker å gå ned i vekt, ble jeg nysgjerrig. Jeg ble sittende og se alle foredragene med Susan Peirce Thompson.

Du kan spise deg fri. Ingenting smaker bedre enn det, sier Irina Lee.   (FOTO: Charlotte Wiig)

Den 8 oktober 2015 la Irina om kostholdet. I april året etter var hun nede på ønskevekten, og har vært der siden.

– Jeg visste at jeg hadde funnet noe som ville vare – resten av livet. Jeg som i hovedsak bare var opptatt av vektnedgang, har fått mange positive bivirkninger. Jeg sover bedre, opplever ikke humørsvingninger, og er ikke sulten mellom måltidene. Jeg går forbi et bakeri uten å tenke på at jeg må ha en bolle. Det er så befriende!

Etter å ha erfart dette, følte Irina det nesten som et kall å formidle det psykologiske kostholdsopplegget til andre som sliter med vekt, ustoppelig søtsug og kostholdsrelaterte sykdommer.

– Det er ingen quick fix, men hvis det er sånn at det går an «å spise seg fri», så er det noe folk må vite om, sier Irina Lee. Og understreker at kostholdsprogrammet følger helsemyndighetenes råd om ernæring.

– Jeg spiser jo helt vanlig norsk mat, bortsett fra brød, kaker og pasta. Energinivået er mangedoblet. Når jeg våkner, føler jeg meg uthvilt, kjenner større glede og takknemlighet.

– «Jeg er rett og slett blitt en gladere person. Du kan si at jeg spiser meg til bedre selvfølelse.»

Hekta på sukker og mel

Irina forteller at hun har slitt med matavhengighet det meste av livet.

– Den første tiden etter at jeg kuttet ut mel og sukker var som en slags avrusning. Jeg fikk hodepine, humørsvingninger og følte meg ganske dårlig. Men jeg fortsatte å følge opplegget. Kiloene raste av, men det beste var at livskvaliteten kom tilbake.

Sukker og mel er avhengighetsskapende, ifølge Susan Pierce Thompson. Den tidligere overvektige rusmisbrukeren med doktorgrad i psykologi, har utviklet en metode for permanent vekttap. Hun beskriver hvordan sukker og mel gjør at vi føler vi aldri får nok. I tillegg handler det om å automatisere tankene. Terpe på ufravikelige rutiner. Da trenger vi ikke å bruke viljestyrken.

– Skulle jeg tatt de rette valgene hver dag, hadde jeg ikke klart det lenge. Det er som om viljestyrken blir oppbrukt etter en stund. Men legger du disse beslutningene til en annen del av hjernen, blir alt enklere. Vi bruker jo ikke mye tankekraft på å vurdere om vi skal pusse tennene før vi legger oss. Vi bare gjør det.

Begynte på eget kjøkken

Det som startet som et kjøkkenbordprosjekt, har eksplodert. Irina har titusenvis av følgere i sosiale medier, mange lytter på podcasten og boken «Spis deg fri» er snart utsolgt. Hun har satt karrieren som journalist, forfatter og forlegger på vent.

– Det er ekstremt meningsfylt. Jeg bruker all min energi på å formidle helse. Vi er blitt et lite samfunn på nettet med sterkt fellesskap. All forskning viser at å gjøre endringer sammen med andre, øker sjansen for å lykkes. Jeg føler det som et privilegium å inspirere andre, sier Irina som satset alt av sparepenger for å kjøpe rettighetene til boken. Ingenting har gått som smurt. Tvert imot har det vært motstand. Jeg har møtt utfordringer som har vært overveldende. Men jeg har lært mye underveis, og alt har vært verdt hele jobben.

Det umulige er mulig

– Begynner legene å få øyene opp for dette opplegget?

Det er økende interesse fra fagmiljøene både innenfor ernæring og psykologi. Når det gjelder leger, vet jeg om flere som har anbefalt «spis deg fri» for blant annet diabetespasienter. Det er jo målet mitt er at fastleger over hele landet, skal kunne ha «spis deg fri» i sin verktøykasse. Det er mange med sykelig overvekt der ute, folk med kroniske sykdommer som opplever utenforskap i arbeidslivet, og som ikke har noe behandlingstilbud. Da er det viktig å fortelle at det finnes hjelp. At denne kunnskapen kan bidra til å gjøre mange friskere. «Det er jo målet mitt at fastleger over hele landet, skal kunne ha spis deg fri i sin verktøykasse.»

«Det er jo målet mitt at fastleger over hele landet, skal kunne ha spis deg fri i sin verktøykasse.»

Irina understreker at det ikke er en tradisjonell slankekur. Det handler om moderne hjerneforskning hvor du får kognitive verktøy for å bygge nye vaner rundt kosthold. Etter hvert vil du oppleve at livsstilsendringen opprettholdes av automatiserte rutiner. Vi snakker altså hjernevask i bokform, og det beste er at jeg vet at det funker! Jeg fant endelig en løsning på overvekten min som har gitt meg mer enn jeg noensinne kunne ha drømt om. Men det er suksesshistoriene fra andre som har lykkes, som gir meg påfyll til å holde på.

 

 

Fakta:

Hovedprinsippet i «Spis deg fri» er at du skal innføre fire regler i kostholdet ditt, såkalte «Bright Lines» eller klare grenser ifølge Susan Peirce Thompson, doktor i psykologi. Metoden er basert på moderne hjerneforskning. Det betyr at Spis deg fri ikke er en slankekur eller en kortvarig diett. Det er en livsstil, hvor du ved hjelp av enkle teknikker lærer å automatisere nye vaner. Det betyr at dine langvarige resultater ikke avhenger av viljestyrke, men av rutiner.

    • Kutt ut sukker.
    • Kutt ut mel.
    • Spis kun tre måltider om dagen.
    • Spis bestemte mengder til hvert måltid, med andre ord må du veie maten.

www.spisdegfri.no

Boken «Bright Line Eating» kom ut i mars 2017 og er en internasjonal bestselger. Irina Lee ga ut den norske oversettelsen «Spis deg fri» på eget forlag i august 2017. Hun har skrevet forordet i den norske utgaven, som er blitt en bestselger også i Norge.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*