Erstatning for manglende og feil B12-behandling

(Foto: Privat)

Ikke alle norske leger har god nok kompetanse på B12-mangel. Det viser historien til Sissel Haug (50) fra Mo i Rana. I flere år ignorerte fastlegen Sissels symptomer. Til slutt behandlet han henne med ampuller han hadde kjøpt på utenlandsreiser. Det kunne gått galt. Sissel får nå erstatning av NPE.

Tekst: Berit Kvifte

Sissels sykehistorie går tilbake til 1992 da hun fikk påvist Sjøgrens syndrom. Til tross for et komplekst sykdomsbilde, greide hun å stå i jobb til 2006. Da kollapset Sissel.

-Jeg gjennomgikk først et samlivsbrudd og ble alene med to gutter. Året etter døde begge foreldrene mine med kort mellomrom.  Det ble for mye for meg. I journalen min skrev legen at jeg var utbrent og deprimert, noe jeg sikkert var en periode, men jeg hadde mange andre symptomer i tillegg som fastlegen burde tatt tak i, forteller Sissel til Nye Mat og helse.

Alle symptomer på B12-mangel

Hverdagen til Sissel  hennes bestod i å stå opp om morgenen, lage frokost og få guttene på skolen. Deretter hjem for å «sove seg frampå» til skoleslutt da middag skulle lages, lekselesing og fritidsaktiviteter gjøres.  Da guttene la seg for kvelden, gjorde Sissel det samme. Energien ble porsjonert ut til det aller nødvendigste;  sørge for at guttene hadde det bra og sånn gikk dagene i de neste to årene. (fortsetter under bildet)

(Foto: Privat)

-Jeg var unormalt slapp og trøtt, hadde håravfall, hyppig diare`, hukommelsestap, konsentrasjonsvansker og en rekke andre symptomer som pekte rett i retning av B12 mangel.  Blodprøver bekreftet at jeg hadde en moderat B12 mangel, men legen tok ingen notis av prøvesvarene. Han hang alt på «depresjonsknaggen».

Sissel bet tennene sammen. Etter to år med sykemelding, måtte hun ut i 2008 ut i jobb igjen. Sissel hadde to gutter å forsørge. Det gikk på et vis fram til 2013. Da ble Ranakvinnen på nytt langtidssykemeldt. Nå trøttere enn noensinne,  «brianfog» og med enda flere klassiske symptomer på B12.

– Legen min skulle ha reagert.  Allerede i 2001 viste blodprøver at  jeg hadde lave B12-verdier.  Dessuten;  har du Sjøgrens syndrom, tar kroppen B12 dårlig opp og da bør leger ha et våkent øye på B12 -statusen.

-Legen min evnet ikke å sette alle symptomene mine i sammenheng med B12 mangel.  Det enkleste var å kalle det depresjon, siden jeg hadde hatt flere tøffe utfordringer i livet mitt på kort tid.  Selv opplevde jeg ikke å være deprimert, men snarere langvarig lei meg.  Jeg sørget over tap av foreldre og et forhold som tok slutt.  Det er en normal reaksjon. Tap og sorg kan sitte i lenge.

NPE skriver;

«Begrunnelse for vår vurdering:   det framgår av opplysningene  i saken at du er blitt fulgt opp over flere år og at det er tatt flere blodprøver for å måle B12-nivået i blodet ditt i tidsrommet 2001 – 2015. Fram til 2013 var verdiene innenfor normalområdet.  Undersøkelser i 2014 – 2015 var verdiene lavere enn normalt.  Prøver viste at det var et større fall i B12 verdien i blodet ditt i perioden 2009 – 2013.  Vi mener dette burde vært fulgt opp med nærmere kontroller og undersøkelser høsten 2013. Det ble ikke gjort.  Vi mener det ikke var i tråd med god medisinsk praksis at nærmere utredning av mulig B12 -mangel ikke ble utført den høsten».

Medisin uten virkestoff!

Legen til Sissel kunne like gjerne ha injisert saltvann da han i 2014 omsider tok seg bry med å sjekke henne utover å legge alt i «deppe-skuffen».

-Fastlegen forklarte at jeg hadde mangel på vitamin D og B12 og at jeg nå måtte ta en sprøyte annenhver måned for å rette opp i mangelen.  Jeg gjorde som han sa, fikk regelmessig sprøyter på legekontoret, men uten at det gav effekt.  Jeg ble sykere og sykere og måtte jeg si opp jobben min, forteller Ranakvinnen.

Det var ikke så rart at Sissel ikke ble bedre av injeksjonen.  Legen brukte nemlig et preparat som inneholdt «alt annet» enn B12!  Ampullene jeg fikk injisert av legen hadde han kjøpt på utenlandsreiser.

-Jeg ble dårligere og dårligere.  Det viste seg at ampullene inneholdt de fleste typer vitamin B, men ikke B12!   Hvorfor valgte legen å behandle meg med noe han kjøpte på ferier og ikke tradisjonelle B12-injeksjoner?   Og hvorfor sjekket han ikke om «kuren hans» virket?  Jeg ble jo dårligere og dårligere!

NPE skriver:

«Fra 2015 – 2016 fikk du injeksjoner med vitamin B-kompleks. Denne medisinen inneholder imidlertid ikke B12.  Fra februar 2016 er det dokumentert at du fikk behandling med vitamin B – tabletten  Triobe.  Triobe inneholder B12, men ikke tilstrekkelig til å rette opp en B12 mangel-tilstand. Du ble heller ikke fulgt opp med kontroller og blodprøver for å undersøke om behandlingen hadde ønskelig effekt.

Med korrekt oppfølging, ville B12 mangel etter vår vurdering, sannsynlig ha blitt påvist i november /desember 2013. Mangeltilstanden ble korrekt påvist først i mars 2018.  det ble da startet riktig behandling med B12 injeksjoner. Vi er kommet fram til at det har vært svikt i behandlingen».

Eeeeeeendelig behandling!

På slutten av 2017 fikk Sissel nok og satte i gang prosess med å få en ny fastlege.  Denne kom på plass i mars 2018 og tok umiddelbart tak i Sissels symptomer, tok utvidede blodprøver og hørte ikke minst hva Sissel selv fortalte om hvordan hun hadde det. (fortsetter under bildet)

(Foto: Privat)

-Jeg hadde en betydelig og ubehandlet B12 mangel og det hadde jeg hatt i nærmere 20 år viste epikriser som legen samlet sammen, leste og vurderte.

Sissel fikk nå hyppige B12 injeksjoner og følte seg etter en stund bedre. I tillegg tok hun kontakt med B12 foreningen som har bred kompetanse om mangelsykdommen.  Endelig ble alle puslebitene samlet.  Hun forstod mer og mer hvordan legen hadde ignorert alle hennes symptomer.

– Livet mitt kunne vært så fullstendig annerledes om jeg hadde fått riktig behandling for mange år siden. Konsekvensen av manglende behandling var ikke bare å bære alle de vonde symptomene i så mange år. Økonomisk be jeg også sterkt rammet, fordi jeg i perioder ikke kunne jobbe og til slutt måtte slutte helt i jobb.

Uttalelse fra spesialist:

«Hos denne pasienten har B12 ligget i nedre referanseområde siden høsten 2006 .  Det er en klar samlende tendens i registrerte prøver fra 2001     Mets sannsynlig har pasienten hatt B12 mangel i mange år». 

Tilsynssak for legen

Sissel rådførte seg med flere personer før hun meldte den gamle fastlegen til Pasientombudet. Herfra ble saken videre til Fylkesmannen som opprettet sak til Helsetilsynet.

– Legen slapp unna med en advarsel, forteller Sissel oppgitt. Åssen er det mulig?

Sissel ble dog anbefalt å søke Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) for de tapene hun hadde lidd gjennom mange år. Søknaden ble sendt i mai i 2018 og noen uker senere fikk hun svar.

-Jeg ble innrømmet erstatning fra 2013 og fram til i dag. Penger kan ikke gi meg de tapte årene tilbake, men det er en seier å bli trodd, sier Sissel som i dag har det ganske greit.

-Fordi jeg har levd med en mangel i så mange år, vil det ta opp til 3 år før B12 nivået er normalt.  Men bevares; jeg er jo et helt annet menneske i dag enn for to år siden da dagene forsvant i en slags døs.  Jeg var fortvilet og redd for hva som egentlig feilte meg.  Nå mottar jeg avklaringspenger fra NAV,  og jeg skal ikke ut i jobb før jeg er medisinsk utredet fra topp til tå og at jeg får fred og ro omkring situasjonen og i tillegg bearbeidet de vonde årene.

Ikke gi deg!

-Det er på høy tid at norske leger har B12 på «sjekklisten» sin når pasienter kommer med sammensatte og uforståelige symptomer.  B12-mangel har flere fellestrekk med stoffskifteproblemer, depresjon og  utbrenthet,  men det fratar likevel ikke legene å ta en blodprøve ekstra. Observant bør en lege også være om pasienten får eller har en diagnose som kan lede til B12-mangel, sier Sissel Haug.

-Mitt råd til alle som mener seg feilbehandlet;  ikke gi deg, bytt lege og søk informasjon hos B12 foreningen som har samlet alt som finnes av informasjon og dokumentasjon om denne mangelsykdommen, sier Sissel Haug som nå er tilbake i 20 prosent jobb etter to og et halvt år med riktig behandling.

 

Fakta om vitamin B12-mangel

Ifølge NHI bør B12-mangel mistenkes hos alle pasienter som har uforklarlig lav blodprosent (anemi), uforklarlige nevropsykiatriske symptomer og/eller magetarmsymptomer som sår tunge, nedsatt appetitt og diaré. Nedsatt opptak av vitamin B12 forekommer hyppigere med alderen.

Disse har økt risiko for B12-mangel:

  • Eldre personer med økt risiko for atrofisk gastritt og nedsatt næringsinntak
  • Vegetarianere og veganere
  • Pasienter med cøliaki og Chrons syndom eller som er operert for overvekt.
  • Pasienter med autoimmune sykdommer som høyt stoffskifte;  Tyreoditt og Graves sykdom
  • Personer som bruker syrehemmende midler eller metformin mot type 2 diabetes over lang tid.

 

 

Kjenner du deg igjen i disse symptomene?

Nummenhet: Nummenhet, følelse av kribling, brenning, stikking, prikking, kløe, maurkryping, varme eller kulde i hender og føtter. Kalles for parestesi, det er en hudfornemmelse som ikke skyldes ytre påvirkning.  (Dette kan indikere at du har nerveskader som følge av lite B12-nivåer)

Tretthet: Trett og sliten, tungpustet, hjertebank

Dårlig balanse: Ustø og litt omtåket p.g.a syreinnholdet i blodet.

Frossen: Du er kald og fryser mer enn vanlig. Uten nok B12, har du kanskje ikke nok sunne røde blodlegemer til å frakte oksygen rundt kroppen din (anemi). Det kan gjøre at du fryser, spesielt på hender og føtter.

Blek hud: Gul og blek hud som forårsakes av nedbrytningen av røde blodlegemer.

Deprimert/angst: Nedstemthet og angst kan være mangel på B12 vitamin. Vitaminet er ansvarlig for produksjonen av serotonin og dopamin

Dobbeltsyn: Problem med synet, du ser dobbelt eller tåkete.

Smaksendringer: Har du dårlige smaksløker kan det være mangel på B12.

Hjernetåke: Mangel på B12 kan føre til depresjon, forvirring, hukommelsesproblemer og demens. Det kan også påvirke balansen din. ( Hukommelsestap kan være mangel på B12, spesielt hos unge mennesker som ikke har utviklet aldersrelatert demens).

Svakhet: Du føler deg svekket, trett eller tom i hodet.

Atrofisk glossitt: Glatt tunge. Medisinsk betegnelse er atrofisk glossitt. Du kan se små humper på tungen, kalt papiller. Tungen ser ut og føles myk og glatt.

Hjertebank

Munnsår: Du kan få sår på tannkjøttet, tungen eller i munnvikene. De kan være et tegn på lav B12 eller anemi. Sårene går vanligvis bort av seg selv, men unngå ingredienser som kan være irriterende eller gi smerte, som eddik, sitrus og sterke krydder som chilipulver.

(Kilde:  www.b12-foreningen.no )

 

About Berit Kvifte 37 Articles

2 Kommentarer

 1. Slet med det samme selv. Fikk påvist lavt stoffskifte når jeg var 12 år og ble litt bedre med behandling. Mye opp og ned på mengde medisin i en del år, var vanskli å få det stabilt. Ble dårligere i 2012, værre året etter, mistet en venninne til selvmord. Jeg slet med å spise, sove, følge med på skolen osv. Strøk eksamen. Alt ble værre. Legen mente jeg hadde depresjon og angst. Ga meg medisiner for det, Mente jeg hadde for lite jern.. ble ikke noe bedre.. Fikk beskjed om å spise bedre, det klarte jeg ikke.. Altså jeg bytta fastlege 2 ganger i løpet av 3år. Tilfeldigvis fant jeg hjelp, ikke på fastlegens intiativ.. de hjalp meg der, ble tatt maaaange blodprøve, men det var privat og veldig dyrt.. er bedre nå, men får ikke igjen de tapte åra.. Trist at flere opplever det samme og kanskje aldri får hjelp..

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*