Møt såpegründer Tonje Vestgård fra Vesterålen!

såpe, naturlig såpe

Tonje Vestgård fra Stokmarknes har alltid elsket naturen og er en ivrig sanker. I 2017 fikk hun ideen om å produsere miljøvennlige såper, og nå har «Reine såper» kunder fra hele landet.

Tekst: Marianne Lovise Strand | Foto: Privat

Navnet på firmaet fikk Tonje mens hun vandret rundt på vakre Vindstad, som ligger i en halvtimes båttur fra turistmagneten ,Reine, i Lofoten. Såper, hun ville begynne å lage sine egne såper ! Reine såper !

På Reine har Tonje og samboeren et nydelig gammelt fritidshus, som de ofte tar ungene med til. På det spesielle stedet, omgitt av fjell og hav, kom inspirasjonen til å sette i gang egen såpeproduksjon. Navnet «Reine såper», er inspirert av naturen i Reinefjorden og hjemstedet i Vesterålen.

Stort pågangsmot

Det dufter aldeles vidunderlig i produksjonslokalene til den lille såpebedriften hennes på Stokmarknes i Vesterålen.

I hyllene ligger hundrevis av såper i ulike former og farger, nøye sortert i blå plastkasser. På den ene veggen henger vaffelhjerte-såper og ser ut som rene «godteriet».

Tonje arbeider 80 prosent stilling som lærer på ungdomsskolen, og produserer såper for fullt ved siden av. Det blir mange timer arbeid, men hun har mange ideer og stort pågangsmot.

Såpene har navn som gir gode assossiasjoner: Fiskerens venn, Fiskerkonas drøm, Reine hender, Reine kroppen, Aurora Borealis og Solrønna, for å nevne noen.

– Det er utrolig artig å utvikle nye såper og finne navn, alt etter hva slags ingredienser, form og farge såpene får, sier såpegründeren og smiler. (fortsetter under bildet)

Ideen til vaffelhjerte-såpen fikk hun etter at hun deltok på et marked som Velforeningen på stedet arrangerte.

– Der møtte jeg så mange ekte, hjertegode mennesker med flittige, skapende hender, , sier Tonje.

Såpe-produksjonen med alt det innebærer er blitt nærmest en livsstil, noe hun har gått inn for med hud og hår, bokstavelig talt.  Tonje har brukt utallige timer på internett for å innhente kunnskap og få nye ideer.

– Hele familien slutter opp om dette. Uten deres dugnadsinnsats hadde det neppe vært mulig å få det til å gå rundt, sier hun entusiastisk.

Familiedugnad

Familien er svært viktig for henne, og hun forteller at de har det veldig artig når de møtes til såpedugnad.

Hun startet produksjonen hjemme, etter hvert leide hun et lite lokale i sin fars næringseiendom, men denne sommeren flyttet hun bedriften til et gammelt, sjarmerende hus midt i Stokmarknes sentrum. Her åpnet hun, søsteren Martine og moren deres, kafeen og landhandelen Mormors. Og her har hun også utsalg av sine såper.

De er blitt svært godt tatt imot og det har vært en travel sommer, med mange ferierende nordmenn. Lokalbefolkningen har også tatt veldig godt imot det nye tilbudet i det gamle sjelfulle huset.

Tonje er en engasjert og entusiastiske dame, som har barna Nellie på 13 år, Henry på ni år og Stella på fire år.

– Vår familie møtes ofte, både foreldre og besteforeldre, tanter og onkler, sier hun.

Interessen for naturen og for å høste av dens gaver, var noe som ble vekket i henne allerede da hun var barn.

– Jeg er oppvokst i en særdeles turglad familie, og trives aller best når jeg kan få være utendørs, sier Tonje.

Hun minnes spesielt en av sine barnebursdager, der hun faktisk forlot de andre ungene og selskapet for å plukke bær like i nærheten av barndomshjemmet. (fortsetter under bildet)

Såpeideen kom dalende i 2017 mens Tonje gikk tur på vakre Vindstad, en halvtimes båttur fra Reine i Lofoten, der familien har sitt ferieparadis. – Reine såper ble født der, sier hun. Foto. Marianne Lovise Strand

Raskt populære

De siste fire årene har hun og samboeren, Ruben, arbeidet med å totalrenovere det sjarmerende fritidshuset på Vindstad. Et hus med sjel fra 1850, som har vært i hans familie gjennom mange generasjoner.

– Huset har en unik beliggenhet med utsikt mot Reine og fjellet Reinebringen, sier hun.

De ønsker å gjøre stedet og huset tilgjengelig for andre også, gjennom utleie. Dette lille paradiset er et sted for mennesker som søker stillhet og ekte naturopplevelser.

Hun elsker å jobbe med mennesker, og lærer-Tonje greier ikke så godt å legge fra seg jobben når hun drar hjem fra en skoledag.

– Jeg merker godt at lærerjobben og samfunnet er i endring, det er mange krav og stort press på unge mennesker i dag, sier Tonje og poengterer at mange sliter med å nå disse kravene. (fortsetter under bildet)

Lekre å se på og med fine og artige navn.

Å produsere såper har for henne derfor vært en meget god avkobling, da er hun nødt til å tenke på helt andre ting.

– Ja, det er en fredelig og god ting å jobbe med, sier hun.

Før hun startet med såpeproduksjonen hadde hun dilla på å bake, Tonje bare elsker følelsen av å skape noe kreativt.

– Å skape såper helt fra grunnen av er jo noe veldig konkret og handfast, man ser at resultatene kommer raskt, sier hun.

Den første såpen hun produserte, Fiskerens venn, ble raskt en populær gave. Tonje bruker kaffegrut fra Hindø kaffebrenneri, som hun har inngått et samarbeid med.

Etter hvert ble også Fiskerkonas drøm til, samt mange andre såper, samtlige inspirert av natur og kulturhistorie både i utseende, farge og form.

– I Fiskerkonas drøm bruker jeg blant annet økologisk geitmelk fra gårder Lofoten. Å samarbeide med andre lokale gründere, er både givende og lærerikt, sier hun.

Strengt regelverk

Tonje legger ikke skjul på at det har vært veldig mye jobb og mye å sette seg inn i hvordan man lager egenproduserte såper og hudpleieprodukter til andre. Det er veldig strenge regler.

– Ja, det er et strengt og omfattende reglement på grunn av at alt man smører på huden tas opp av kroppen, jeg er veldig opptatt av å følge de kravene som stilles, sier Tonje.

Hun måtte blant annet koble inn en toxikolog fra Danmark, som kunne godkjenne at hennes oppskrifter holdt mål.

Hun legger ikke skjul på at såpeproduksjonen har vært mye mer tidkrevende enn hun hadde antatt på forhånd.

– Men det er jo så innmari spennende å sette seg ordentlig inn i ting, jeg liker å forske, sier hun.

I såpen som har fått navn etter nordlyset, Aurora Borealis, har hun blant annet tilsatt aktivt kull, som virker rensende og fjerner urenheter på en mild og sensitiv måte.

Tonje har også laget en egen serie med skjeggolje for mannfolk, og tester også ut leppepomade.

Satser – ansetter flere

Tonje har stor passion for alt hun hun holder på med, alt er gjennomtenkt. Hvert enkelt såpestykke er blitt til gjennom både ytre og indre motivasjon.

– Jeg liker å gå ut i naturen og sanke inn planter, tang og annet som jeg kan bruke i såpene mine, sier Tonje.

Slik kan hun også kombinere sine tur-interesser og ha familien med på mye av arbeidet.

– Ungene har arvet gleden naturen, noe jeg er veldig glad for, smiler hun.

Tonje er svært opptatt av å ta vare på miljøet. Hun og familien pleier å plukke søppel når de er på tur. Det er spesielt under turene til Vindstad at de gjør denne aktiviteten.

Vi går over en moréne til den vakre Bunesstranda, det tar cirka en halvtime fra der vi har huset, sier hun.

– Det er så trist med all plasten og mikroplasten i havet, og alt som reker i land i fjæra, sier Tonje.

Hun ønsker å bidra til en større bevissthet blant folk for å ta vare på naturen før det er for sent.

Såpene selger hun både på marked, i utvalgte butikker og på nett.

– Jeg har brukt Instagram aktivt, og fått mange følgere der. Det har resultert i bestillinger fra spesialbutikker andre steder i landet, sier hun og smiler.

Kreativiteten går som en rød tråd i alt Tonje skaper. Så ekte og lekkert, ja selv emballasjen er en fryd. Den er selvsagt miljøvennlig.

– Dette merker jeg at kundene mine er ganske opptatte av, sier hun.

Ingenting skal gå til spille. Såperester putter hun i fine pakninger, disse brukes til blant annet klesvask.

– Jeg befinner meg snart ved et veiskille og har bestemt meg for å satse fremover. Derfor har jeg ansatt to som skal øke produksjonen og jobbe med nye produkter, sier hun.

Alt hun har tjent så langt på såpeproduksjonen, har gått til å investere i utstyr til å restaurere det gamle nordlandshuset i Lofoten, som visstnok skal være det eldste bygget i Moskenes kommune.

Hun er født og oppvokst i Vesterålen, men siden hun og familien nå tilbringer så mye tid i Lofoten, føler hun at hjertet hennes ligger godt plantet i begge de naturskjønne øy-regionene.

– Samboeren min er åttende generasjon, som bor i huset på Vindstad, jeg er veldig glad for at han er like glad i naturen som meg, sier entusiastiske Tonje. (fortsetter under bildet)

Jeg har virkelig trua på Reine såper, sier Tonje Vestgård. Her ute på sanking av ingredienser til såper på Vindstad i Lofoten. Foto: Nellie Vestgård Petterson.

Ønsker naturlige såper

Tonje har fått forespørsler fra flere hotell som ønsker å ha norskproduserte velværeprodukter på sine rom.

Nettbutikken til Reine såper har også fått en skikkelig opptur fordi mange trengte en god såpe til sine såre hender etter mye antibac eller bruk av andre såper som kun rengjør uten å tilføre fuktighet.

Siden sist har jeg fått forespørsler fra flere hotell som ønsker å ha norskproduserte velværeprodukter i sine rom. Korona var utfordrende da bedriftene som jeg selger til måtte holde stengt, men jeg klarte å holde hodet over vann ved å tilby hjemkjøring til de lokale kundene. Nettbutikken økte drastisk, da det ble mange såre hender etter mye antibac og såper som kun rengjør uten å tilføre fuktighet. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*