Guttorm syklet fra depresjonen

elsykkel, sykkel, depresjon

Guttorm Eskild Nilsen (66) hadde slitt med tung depresjon i fem år da begynte han å sykle.  Selv om han var i dårlig form, tilbakela han mil etter mil. Underveis på sine daglige sykkelturer fant han tilbake til livsgleden og helsa.

-Elsykkelen har åpnet en ny verden for meg. Det har den gjort for flere enn meg, sier den pensjonerte journalisten fra Tvedestrand.

Tekst: Anne-Line Henriksen | Foto: privat

-Det var en lørdag litt utpå våren, jeg satt med kaffekoppen og lokalavisa. Der oppdaget jeg en artikkel om el-sykkel og merket hvordan nysgjerrigheten ble vekket. Få timer senere var jeg på vei til byen. Sykkelforhandleren tilbød meg en prøvetur, stilte setet, så var det på med hjelmen og ut i gatene. Litt vingling, men jeg var i gang. Det kjentes rart, jeg hadde ikke syklet på 30 år!

Slik begynte det som forandret livet til Guttorm Eskild Nilsen (66) fra Tvedestrand. Han kom seg opp av sofaen, ut i frisk luft, og møtte folk igjen. Best av alt var at etter flere år med psykisk smerte og fullstendig fravær av livslyst, kjente han så smått på noe som lignet glede igjen.(fortsetter under bildet)

Alle kan dra på sykkeltur, lengden spiller liten rolle så lenge du husker å lade batteriet, sier Guttorm Eskild Nilsen.

Min beste medisin

-Allerede halvveis opp den første bakken, hvor det gikk lett som bare det, visste jeg det;  elsykkel er tingen! Jeg har aldri brukt 14.000 kroner på impuls, men da jeg kom tilbake til butikken og satte fra meg sykkelen, ba jeg innehaveren om å holde den av til mandag. Lite visste jeg da at de kronene skulle bli den beste investeringen i glede og helse!

Det er høst utenfor vinduene i skrivestua til Guttorm på Gjeving i Tvedestrand. Løvet glir over i gylne farger og det er yr i luften. Men en grå dag eller været for øvrig, stanser sjelden den ivrige syklisten. Om vinteren er det på med piggdekk og ut på hjul, godt innpakket med vindtette votter og stillongs.

Det er gått tre år siden den lørdagen han trådde sin første elsykkeltur. Det første året syklet han 4200 kilometer. Nå blir det hvert år så mange mil at det tilsvarer Roma tur retur.

-Jeg sykler hver dag, med mindre det er snøstorm. Sykkelturen er min viktigste medisin og allerede de første gangene jeg hadde vært ute, kom jeg hjem med den gode følelsen av å mestre. Selv om jeg var tungpustet og ute av form. Likevel kunne jeg sitte og trø oppover bakkene.

«Det er gått tre og et halvt år siden den lørdagen jeg trådde min første elsykkeltur. Det første året syklet jeg 4200 kilometer. Nå blir det så mange mil i året, at det tilsvarer Roma tur retur.»

Ikke bare har Guttorm som er far til fire og bestefar til like mange, syklet seg frisk og fornøyd. Han har fått tilbake skrivelysten og er i full gang med sin tredje krimroman. Forfatteren, journalisten og den tidligere avisredaktøren har skrevet sju bøker. Den siste handler naturlig nok om sykling.

Allerede dag 2. som elsykkeleier begynte Guttorm å føre loggbok. Tre år senere skrev han bok om elsykling med kart og flotte bilder fra turopplevelsene.

Dag etter dag på sofaen

I fem år var Guttorm «ute av drift», så deprimert at han var innlagt på psykiatrisk avdeling i perioder. Han fikk behandling med elektrosjokk uten at han følte det hjalp. I tillegg til god hjelp fra fastlege og psykiater, var elsykkelen med å få ham ut av depresjonen.

-Jeg hadde nærmest gitt opp livet mitt, lå for det meste på sofaen og vaska ikke huset på mange måneder. Det verste var at jeg følte meg som en belastning – i stedet for å være en støtte for mine nærmeste. Jeg følte jeg svikta, sier Guttorm som er skilt og har tvillinger på 24, en sønn på 38 og en på 35 år. Desto større er takknemligheten for at jeg igjen kan være noe for dem nå og har stor glede av å være en bestefar som kjører barnebarn på håndballtrening.

Noe av det han tenker tilbake på som et lyspunkt da han hadde det som verst, skjedde en sommerdag mens han var innlagt;

– Da kom en av de som jobbet på sykehuset, la hånden på skulderen min og sa: «Jeg har vært der du er.» Det var et sterkt øyeblikk. Jeg griner nesten når jeg tenker på hva de få ordene betydde. De virket bedre enn de mange behandlingstimene jeg hadde vært gjennom hos psykiater.

I ettertid ser jeg det som et klart tegn på at det lysnet mentalt, at jeg så smått klarte å skrive igjen. Jeg som har vært et skrivende menneske hele livet, trodde aldri jeg skulle få ned et ord igjen. Så forfattet jeg en novelle og sendte inn til Hjemmet. Da de svarte at den ville de ha, gikk jeg på polet og kjøpte en flaske rødvin til ekskona mi. Det var en seier jeg ville dele med henne. For hver novelle jeg selger, får hun en flaske vin.

«Den beste medisin for et menneske er et annet menneske»

Sitatet er fra Jens Meinich, grunnleggeren av Røde Kors besøkstjeneste og noe de fleste av oss kjenner seg igjen i. Også Guttorm som forteller at sykkelturene er «medisin» på flere måter:

– Å komme ut og treffe folk igjen, er minst like viktig som mosjonen. En liten hverdagsprat er nok til å få litt overskudd.

Han snakker åpent om depresjon, om å kaste maska, og om hvordan livet endrer seg når du må gi opp et arbeidsliv du var så glad i. Det var en sorg og innse at et aktivt liv som pressemann var over. Etter å ha holdt foredrag, blant annet på Verdensdagen for psykisk helse som fant sted i Grimstad for to år siden, fikk han mange reaksjoner fra takknemlige tilhørere.

– Vi er mange som sliter med psykiske problemer, og jo mer åpenhet, jo mindre skam.

Årene Guttorm var syk, beskriver han som «å være borte fra livet». Men på spørsmål om han kan beskrive hvordan dagene forløp, svarer han nei. (fortsetter under bildet)

Guttorm er åpen om depresjon og snakket om blant annet under et arrangement i anledning Verdensdagen for psykisk helse.

– Hvis jeg skal beskrive de mørkeste stundene, må jeg tenke meg tilbake til hvordan jeg hadde det. Og det orker jeg ikke. Det er for vondt. Men om jeg er blitt klokere av å være deprimert, tror jeg ikke. Jeg vet ikke hva det er å lære av å være deprimert. Men noe mer reflektert, er jeg nok blitt. Jeg har sluttet å gjemme meg bak en maske. Har vel erfart at tar du maska også av såkalte vellykkede mennesker, så finner du tårevåte kinn. «Alle har sitt».

Om helsevesenet sier han: Jeg har møtt mennesker som har vært til stor hjelp. Men jeg har også møtt det motsatte. Ansatte som kanskje ikke skulle hatt en jobb hvor de har med sårbare mennesker å gjøre.

«Jeg hadde nærmest gitt opp livet mitt. Jeg lå for det meste på sofaen og vaska ikke huset på mange måneder. Det verste var at jeg følte meg som en belastning – i stedet for å være en støtte for mine nærmeste.»

Livsglede på to hjul

Han sykler gjerne et par mil hver dag. Det er spesielt en rute han er glad i og hvor han sykler til nærbutikken på Hopestrand  i Risør kommune.

– Der kjøper jeg kan hende en muffins, setter meg på en benk og slår av en prat med forbipasserende før jeg sykler hjem igjen.

Underveis ser han mye fint som han stopper opp og fanger med kamera. (fortsetter under bildet)

-Jeg sykler hver dag, med mindre det er snøstorm. Sykkelturen er min viktigste medisin og allerede de første gangene jeg hadde vært ute, kom jeg hjem med den gode følelsen av å mestre.

– Med sykkel ser du andre ting enn når du kjører bil. Det går langsommere og plutselig kan du få øye en flott skulptur i form av et dødt tre. Lukten av fuktig jord, synet av de hvite teppene med hvitveis om våren og fuglesang, er bonus når du sykler på småveier, sier Guttorm og fortsetter:

– Det er ikke mulig å tenke seg frisk, men det er mulig å tenke seg syk. For hvis du blir sittende inne slik jeg gjorde, får ikke tankene luftet seg nok.

Da han ble så syk at han ikke kunne jobbe, hadde han vært journalist og avisredaktør i en årrekke.

– Jeg ble pensjonist litt for tidlig. Men det gir også mulighet til å bruke tiden på noe du liker å gjøre. Enten folk strikker eller hogger ved, så tror jeg vi har et iboende behov for å skape. Å få være til glede og nytte for andre. Det er et løft i hverdagen. Nå er jeg mest opptatt av å snakke om å ha det bra. Jeg føler en stor takknemlighet.

Vi er blitt med Guttorm på en av de mange veiene han sykler, som ender i sjøkanten. Et godt sted å sitte ned og spise niste eller skeie ut med muffins. Guttorm humrer; et aber med all den friske luften og mosjonen, er kraftig matlyst. Men jeg har gått ned noen kilogram siden jeg begynte å sykle.

Vil du vite mer?

«11 sykkelturer som passer for alle» av Guttorm Eskild Nilsen. ( Bokbyen Forlag)

www.guttormeskildnilsen.no

www.elsykkel.no

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*