Sukkererstatninger

sukkererstatning, søtningsstoff, sukker
(Foto: Sharon Mccutcheon - Unsplash)

Enten du har et lavkarbokosthold eller ikke kan det være gunstig for helsa å bytte ut sukkeret med ingredienser med færre karbohydrater. Alle fagpersoner er enig i at sukkerinntaket bør reduseres kraftig, fordi sukker har mange skadelige effekter i kroppen vår. Sukker gir bare «tomme kalorier» uten andre viktige næringsstoffer. Søtningsmidler bidrar til å skjære ned på kaloriinntaket og dermed beskytte mot overvekt og sykdommer forbundet et for høyt inntak av karbohydrater.

Søtningsmidler

Søtningsmidler smaker riktig nok søtt, men hvis du forventer deg akkurat samme smak som sukker, må vi dessverre skuffe deg. Noen av søtningsmidlene, som for eksempel stevia,har en litt skarp, metallisk bismak, mens andre mangler noe av sukkerets runde sødme. Andre igjen smaker rett og slett bare annerledes.

De som spiser såkalt vanlig norsk kost med mye karbohydrater og lite fett har ofte store svingninger i blodsukkeret. Når blodsukkeret er lavt er det vanskelig å motstå søte fristelser som ofte er lett tilgjengelig. Før var søtsaker ofte begrenset til barnas lørdagsgodt og feiringer og selskap. Nå omgis vi av fristende boller, kaker og sjokolader uansett hvor vi befinner oss. Mange har ingen planer om dagens måltider og kjøper gjerne en baguette til lunsj og plukker med seg en søt muffins på vei hjem fra jobb når sulten og energitapet melder seg.

Vi lever i et veldig sosialt samfunn og kommer stadig i situasjoner hvor det er tradisjon med noe søtt til dessert eller kaffen. Helg og høytider er gjerne forbundet med søtsaker, og til barnedåp, bursdager, konfirmasjon, bryllup og begravelse er kaker og dessert en del av vår mattradisjon.

Tradisjonene er til for å fortsette, men man kan gjøre en liten vri på innholdet ved å redusere sukkermengden slik at sukkerinntaket blir mye lavere.

Det kan være en utfordring å kombinere oppskrifter til kaker og desserter uten å bruke vanlig sukker. Men heldigvis er det kommet anvendelige produkter på markedet og det kommer stadig nye parallelt med befolkningens økende behov for å redusere sukkerinntaket. Noen av disse produktene kan kjøpes i velassorterte dagligvareforretninger, mens enkelte kjøpes i helsekostforretninger eller i nettbutikker. Under gir vi en oversikt over en del av det tilbudet som finnes av søtningstoff som kan erstatte sukker i matlagning og baking.

Stevia

Det naturlige søtningsmiddelet stevia, er et ekstrakt fra den søramerikanske planten Stevia rebaudiana. Selve stevia-planten er ikke godkjent som søtemiddel. Det er derimot søtningsmiddelet steviolglykosid, som utvinnes fra planten som vokser i regnskogene i Brasil. Planten, som ligner på oregano, er veldig søt. I sin reneste form er steviaekstraktet 450 ganger søtere enn sukker.

Stevia (steviolglykosid) ble godkjent for bruk i Norge i 2012. Det er flere hundre ganger søtere enn sukker, men kalorifritt, og fører ikke til blodsukkerstigning eller tannskader og har ingen kjente bivirkninger.

Stevioglykosid nyter stor popularitet, fordi den skryter av sin naturlighet og fordi den i forsøk har vist at stoffet kan ha gunstig innvirkning på blodsukkerreguleringen.

Det er vanskelig å dosere det rene stoffet på grunn av den sterke søthetsgraden. Det blandes derfor ofte ut med inulin (fiber) fra sikkorirot.

Stevia kan ha en noe bitter ettersmak som hindres ved å kombinere det med andre søtningsstoff. Vær oppmerksom på at Stevia kun gir søtsmak og ikke volum og konsistens til bakst.

Stevia blir brukt daglig av millioner av mennesker som et naturlig søtningsmiddel. I Japan består 40% av søtningsmiddelmarkedet av Stevia og det er ikke rapportert om bivirkninger. Aspartam er derimot forbudt i Japan.(fortsetter under bildet)

(Foto: Adobestock)

Sukrin og sukrinmelis

Sukrin er en naturlig sukkeralkohol (erytrotol) som finnes blant annet i pærer, melon og sopp. Sukrin inneholder ingen kalorier og gir ingen stigning av sukker eller insulin i blodet. Sukrin betegnes som et karbohydrat men blir ikke benyttet som energi i kroppen og utskilles ubrukt gjennom urinen. og skaper ikke de samme mageproblemene som andre sukkeralkoholer.

Sukrin har vært brukt i Japan og USA i mange år og ble godkjent for bruk i Norge i 2006 etter en grundig vurdering. Sukrin smaker og ser omtrent ut som sukker, men søthetsgraden er 75% av vanlig sukker. Sukrinmelis er Sukrin i finmalt form, det løser seg lettere opp enn Sukrin. Sukrin selges i velassorterte dagligvarebutikker, de fleste helsekostforretninger og kan bestilles på nettet.

Sukrin+ (Sukrin med stevia)

Sukrin+ er et 100% naturlig søtningsmiddel som smaker dobbelt så søtt som sukker. Når Stevia smeltes sammen med Sukrin, oppstår et nytt produkt med god sukkersmak og konsistens som strøsukker. Sukrin+ er velegnet i kaffe, te, i bakverk, desserter og syltetøy. Sukrin+ påvirker ikke blodsukkeret og inneholder 0 kalorier.

Tagatesse

Tagatesse er dobbelt så søtt som sukker. For å gi Tagatesse en høy søthetsgrad er den tilsatt litt Sukralose. Dette er et unaturlig søtningsstoff som blant annet finnes i noen typer lettbrus. Mengden sukralose i Tagatesse er veldig liten 0,02%. Det er ikke dokumentert noen bivirkninger ved bruk av Tagatesse, utover at noen kan få litt urolig mage. Noen er mer følsomme enn andre.

Sukrin Gold

Sukrin Gold er en naturlig og sunn sukkererstatning med svært god søtsmak som kan erstatte både brunt og hvitt sukker. Den unike blandingen av naturlige søtstoffer gir Sukrin Gold en søt, rund og fyldig smak og inneholder 8 kcal per 100 gram. Denne varianten av Sukrin påvirker blodsukkeret minimalt og gir en fyldig og rund smak

Den egner seg godt til baking, dessert og varme drikker. På grunn av den rike sødmen er det mindre risiko for den kjølende smaken noen opplever med Sukrin. Allikevel bør søtningsmiddelet ikke utgjøre mer enn 20 % av den totale mengden ingredienser.

Dersom andelen sukker i en oppskrift er mer enn 20 % anbefaler vi å kombinere Sukrin Gold med sukker eller et annet søtstoff, for eksempel Tagatesse. Du kan også bruke Sukrin+ som er dobbelt så søtt som sukker, og erstatter mer av sukkeret med en mindre mengde.

Søtstoff: erythritol og steviolglykosider, maltekstrakt, D-tagatose og glyserol.

* Inneholder maltekstrakt fra glutenholdig bygg, men mengden gluten i ferdig produkt er langt under glutenfrigrensen på 20 ppm.

Sukrinsirup (flere varianter)

SukrinSirup Maple har en deilig smak av lønnesirup, men den har kun 60 % av kaloriene til en ordinær lønnesirup, og inneholder hele 49 % fiber. Den er glutenfri, og det lave innholdet av sukkerarter gjør Sukrin Sirup svært blodsukkervennlig.

SukrinSirup Gold er en ny og forbedret sirup som inneholder lite kalorier og er helt glutenfri. Det lave innholdet av sukkerarter gjør SukrinSirup svært blodsukkervennlig, og sirupen er i tillegg både tannvennlig og prebiotisk. SukrinSirup er kjempefin å bruke i kjeks og cookies for å få det deilige resultatet med sprø utside og myk kjerne. ­I tillegg er den perfekt i hjemmelagde barer – den tilfører både sødme, perfekt konsistens og en god dose fiber. Et annet smart tips er å bytte ut honning og sirup i hjemmelagde marinader og dressinger med SukrinSirup.

Sukkr PURE

SUKKR er en serie med søtningsmiddel basert på naturlige råvarer. Produktene er nesten uten kalorier, skader ikke tennene, smaker som sukker og påvirker ikke blodsukkeret. SUKKR inneholder 100% naturlig frukt / bær.  Dette gir en deilig hint av fruktsmak samt et økt nivå av sunne vitaminer.

Søtstoff: Erytritol

Sukkr Extra

SUKKR er en serie med søtningsmiddel basert på naturlige råvarer. Produktene er nesten uten kalorier, skader ikke tennene, smaker som sukker og påvirker ikke blodsukkeret. SUKKR Extra 2:1 er dobbelt så søtt som sukker og består utelukkende av erytritol og stevia. Ingredienser: Erythritol, steviaglykosider

Natreen

Natreen Strø inneholder Maltodextrin, cyklamat og sakkarin. Natreen Flytende inneholder Sakkarin og Cyclamate. Det er ikke karbohydrater i Natreen og de påvirker ikke blodsukkeret.

Canderel

Canderel smaker som sukker, men har 90% færre kalorier. Canderel er laget på Aspartham.

Inneholder: Laktose, aspartam, asesulfam K, CMC, Leucine, aroma. Påvirker ikke blodsukkeret.

Bjørkesøt Xylitol Søtningsmiddel

Bjørkesøt er et søtningsmiddel fremstilt av harde trær som bjørk og bøk, har færre kalorier enn sukker og kan brukes som erstatning til sukker og er velegnet til personer som ønsker å senke sukkerforbruket, uten å miste den søte smaken. Brukes som søtningsmiddel til f.eks. matlaging og baking. Overdrevet bruk kan virke avførende.

Inneholder 100% Xylitol E967

Se oversikt over en rekke søtstoffer her!

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*