Bakterier gav meg energien tilbake!

POPULÆRE SAKER

Finner DU den skumle feilen?

Ta en titt på disse to pakkene med kjøttdeig. I utgangspunktet ser de dønn like ut, men det er en vesentlig forskjell.  Den ene...

Bokashi – komposter på ditt eget kjøkken!

Når man tenker kompostering skaper det kanskje frykt for stank og råtten mat som godgjør seg i varmen? Neida, slik trenger det ikke å...

B12 – hva vet egentlig legene?

– Vil lege ta fra en diabetiker insulinet når blodsukkeret er stabilisert? Neppe.  Men å kutte B12 -injeksjoner når verdiene er «innafor»,...

Glutenfrie knekkebrød

Glutenfrie frøknekkebrød har vært en del av mitt kosthold de siste 18 årene, og jeg har prøvd utallige oppskrifter og kjøpevarianter. Disse er smakfulle,...

Siw K. Visnes (50) var et av Norges langrennhåp på 90-tallet, men gikk på en skikkelig overtreningssmell og måtte legge ski og staver på hylla.

-Jeg har gått på flere smeller til siden den gang, men nå vet jeg hvilke forutsetninger som må til for å unngå det; finne roen i kropp og sinn, men også få flyt og balanse i tarmsystemet. Da trengs det noen milliarder med gode tarmbakterier, sier Siw.

Tekst: Berit Kvifte

Når kroppen blir nedlesset av stress, går sirkulasjonen ut til muskler i armer og bein slik at vi skal komme i en «fight og flight-posisjon» og som gjør oss i stand til å flykte eller kjempe. Den store taperen blir tarmsystemet. Konsekvensen av langvarig stress svekker tarmfloraen så kraftig, at vi med tiden kan utvikle lekk tarm og med det kontinuerlig lavgradig inflammasjon i hele kroppen. Symptomene er lite energi, sykdomsfølelse og dårlig immunforsvar. Det første og beste du kan gjøre med en nedkjørt kropp, er å gjenopprette balansen med våre viktige og små venner i tarmen; melkesyrebakteriene!

-Jeg hadde egentlig aldri tenkt særlig over hvilken viktig rolle tarmen har i det store kroppslige orkesteret, da jeg «flatet ut» i starten på 2020. I mange år hadde jeg fullstendig nedprioritert egen helse i en hverdag med mange krav og bare dura på. Først som langrennsløper på juniorlandslaget og deretter som mamma parallelt med hektiske dager på jobb. Jeg jobbet som personlig trener og instruktør inntil 2013. Da satte to prolapser en effektiv stopper.  Nå måtte jeg roe meg ned og da fikk jeg «alle feila fra i går» midt i ansiktet. Jeg var fullstendig tom for energi, men greide å mobilisere krefter til følge opp sønnen min med blant annet å kjøre han til og fra Hokksund – Oslo tur-retur til dansetimer seks dager i uken, forteller Siw. Hun er mektig stolt av Joakim på seksten som har danset seg inn i Norges-eliten.(fortsetter under annonsen)

Annonse

-Siw har vært veldig opptatt av at sønnen ikke skal repetere hennes feil med å gå ut for hardt slik hun gjorde i unge år. Derfor setter hu bremsene på litt innimellom.

– Hard-trening tærer på immunforsvaret og derfor sendte jeg ham til ernæringsterapeut, Kamilla Hill ved Helhetssenter i Drammen for noen år siden for å få råd og hjelp mot de tilbakevendende forkjølelsene han slet med. Det gav ganske raskt resultater, og de senere årene har han vært sjeldnere forkjøla sammenlignet med tidligere da han kunne få en runde hver tredje uke. Jeg husker  faktisk ikke når Joakim snufset sist, og det skyldes ene og alene at han har fått i seg Pro-Ven probiotika daglig, sier Siw til Nye Mat og helse og smiler. Det er vanskelig å forestille seg at den flotte kvinnen levde som en skygge av seg selv for ni måneder siden. (fortsetter under bildet)

(Foto: Privat)

-Haha….du skulle sett meg like etter nyttår. Jeg hadde null energi, følte meg oppblåst, magen romlet og var i skikkelig ulage. Jeg var ganske lei, ja – enkelte dager helt skutt! Likevel måtte jeg kvinne meg opp til å være en god mamma og blant annet kjøre Joakim til dansetrening seks dager i uken i Oslo. Det utgjør bortimot 14 mil hver dag, forteller Siw.

-Da pandemien kom, stengte dansestudioene ned og det ble en lang pause fra den daglige kjøreturen mellom Hokksund og Oslo. På samme tid fylte jeg 50 år og investerte noen av bursdagspengene på timer hos samme terapeut som min sønn. Jeg måtte til bunns i hva som tappet meg helt for krefter.

Siw trodde det «bare var stress», da hun kom til Kamilla Hill, men det var mer «innvendig» enn som så.

-Jeg hadde for lite magesyre og enda mindre med snille og nyttige tarmbakterier. Når magen er i ulage, påvirker det hele kroppen. Energi og immunforsvaret daler i bånn etter en tid, forteller Siw som fikk en etterlengtet pause til å ta hånd om seg og sitt. Kamilla gikk systematisk til verks og sørget for at Siw sin tarm begynte å leges igjen ved å gi både fordøyelsesenzymer og utvalgte melkesyrebakterier.

Tilbake til hverdagen, hva nå?

Samfunnet åpnet så smått igjen i april og etter hvert også dansestudioet. For Siw betød det daglige kjøringer til dansetrening igjen. Hva nå? Ville helsen hennes lukke ned mens Norge lukket opp?

– Noen vil muligens si at pausen er forklaringen på at jeg fikk energien tilbake etter mange år, men den er der fortsatt og faktisk enda mer til tross for at jeg er tilbake i gammel rutine. Det tilskriver jeg samme produkt som Joakim bruker for å holde immunforsvaret sitt intakt. I dag har jeg overskudd til å trene og andre hverdagslige sysler. Joda – jeg har fått stressa ned, men kroppen var så nedkjørt at den måtte bygges opp igjen fra «skrætsj». Takket være de nyttige melkesyrebakteriene, tar jeg nå opp næringsstoffene i maten og nyttiggjør meg dem. Det gir selvsagt energi. Dessuten er søtsuget mitt blitt borte. Jeg er absolutt i en god flytsone, konstaterer Siw fornøyd og gjør seg klar for den daglige løpeturen denne høstdagen.

-Fargene i naturen er bare så fantastisk på denne tiden av året og må bare nytes, sier Siw og legger avgårde til skogs – full av energi og «sunne bakterier» !

 

Terapeut Kamilla Hill: «Alle» kan få lekk tarm

Lekk tarm skjer ved en lavgradig betennelse i tarmslimhinnen fordi den ikke har blitt nok ernært som følge av at sirkulasjonen er nedsatt og de gode bakteriene er ute å kjøre på grunn av stress og dårlig næring. Med andre ord; det er ytterst få som slipper unna lekk tarm, sier ernæringsterapeut, Kamilla Hill på Helhetssenter i Drammen.

Tekst: Berit Kvifte

En svekket og lekk tarmslimhinne lager «fri bane» for bakterie-rester, sopp, parasitter, og alt av ufordøyde proteiner med mer over i blod og lymfe.  Da trigges immunresponsen som svarer straks med en systemisk inflammasjon som gjør at du føler deg småsyk hele tiden, har lite energi, kan bli nedstemt og lei. (fortsetter under bildet)

(Foto: Privat)

-70-80% av immuncellene våre er plassert lang tarmslimhinnen og alt som den opplever som fremmed, påkaller umiddelbar immunreaksjon ut i hele kroppen. I praksis betyr det at energiproduksjonen går ned – slik som hos Siw og veldig mange med henne. Symptomene og symptomtrykket varierer fra person til person, men de fleste føler seg uforklarlig syke.

To hjerner

For å holde «god orden i rekkene» i fordøyelsen, trenger vi en passe mengde snille bakterier  – såkalte probiotiske melkesyrebakterier. Disse har til oppgave å ernære tarmslimhinnen, holde den sterk og hjelpe fordøyelsen med å spalte proteiner til aminosyrer som igjen omdannes til signalstoffer som når hjernen. Husk at vi har to hjerner og disse kommuniserer via vagusnerven.  Jo mer signalstoffer som utveksles mellom disse, desto mer motivasjon, mer fokus, mer indre ro og følelse av glede og alt det som skal til for å ha det bra, får du.

-Og dette raseres av stress?

-Ja, og det kan skje ganske raskt! En antibiotikakur er også nok til at det blir ubalanse blant bakteriene i magen med oppvekst av sopp og skadelige bakterier.  Det samme med P-piller og smertestillende medikamenter, konserveringsmidler i maten, sprøytemidler og miljøgifter. Disse forstyrrer også tarmfloraens balanse. Det er altså ikke bare stress som lager uorden, men en coctail-effekt av mange faktorer. Summen kan bli lekk tarm og systemisk inflammasjon i kroppen som slår ut på forskjellige måter.  EN ting er i hvert fall sikkert; skal du ha god helse og overskudd, MÅ du være bevisst på hvordan det står til i tarmen din, sier Kamilla til Nye Mat og helse.

-Hva må vi ha i førstehjelpsskrinet om tarmen lekker?

-De som er veldig godt dokumentert, er lactobasiller og bifido bakterier. Det vil si de tradisjonelle probiotiske melkesyrebakteriene. I tillegg bør jordsmonnsbakterier – de såkalte bacillus varianter som bacillus coagulans få plass i skrinet.

-Jeg er stressa, mangler overskudd og humør og er ikke på nett med magen. Hvordan fikser jeg opp i elendet?

-Først og fremst anbefaler jeg et godt probiotika-produkt, gjerne det samme som Siw har brukt i lang tid og fått gode resultater med. De probiotiske kapslene bør inneholde minst 10 milliarder bakterier per enhet og da gjerne en kombinasjon av ulike bakteriestammer. Det kan hende du da må spe på med flere bakteriestammer hvis du føler at du ikke har kommet i mål. Som et godt supplement kan du kjøre på med noen gafler fermenterte grønnsaker til hvert måltid. Fermenterte grønnsaker kan du lage selv eller kjøpe på helsekostbutikker. Kombucha er også et godt alternativ. Det samme med økologisk rå eplecidereddik, opplyser ernæringsterapeuten og legger til at denne oppskriften på god tarmhelse kan brukes av alle.

-Hvis du fortsatt føler deg «tufs og lei» etter et par måneder på dette regimet, bør du få sjekket videre med en fagperson. Dersom tarmen er unormalt svak og svekket, må du ha hjelp til å adressere problemet mer spesifikt. Alle varianter av kål er forresten med på å fore opp de gode melkesyrebakteriene, sier Kamilla og slenger på tilstrekkelig søvn, bevegelse i hverdagen, bevissthet om hvordan «koble seg av» på listen av hva du selv kan gjøre.

-Vi må ikke være «på» hele døgnet, sier Kamilla som har jobbet med de bittesmå og snille tarmbakteriene siden 2007.

– Prebiotika & probiotika. Hvor er ulikhetene der?

Tarmbakteriene har sofistikerte navn og tunga kan slå skikkelig krøll på seg når de skal uttales. Det enkleste er kanskje å forholde seg til probiotika og prebiotika.  Men, hva er forskjellen?

-Probiotika finner du i kosttilskudd og i probiotisk næring som nevnt overfor her.  Prebiotika finner du i grønnsaker, fullkorn og belgfrukter. Sistnevnte kan gjøre mer ugagn enn nytte hos de som sliter med irritabel tarm på grunn av fiberinnholdet. Unngå helst mat med høy FODMAP hvis du har i overkant stor ubalanse i tarmen og i tillegg har overvekst av skadelige bakterier i tynntarmen, råder Kamilla og nevner i forbifarten enzymer som også bør være med i førstehjelpsskrinet ved lekk tarm.

Det finnes probiotiske kapsler som inneholder både gode bakterier og fordøyelsesenzymer.  Effekten merkes ganske raskt på fordøyelsen, men også på humøret og ikke minst overskuddet til å takle utfordringer i hverdagen på en ny og bedre måte.  Siw er et eksempel på det. Hun fikk roet ned en periode, men måtte på`n igjen. Likevel ramlet hun ikke tilbake i gammel & dårlig form. Det kan hun takke de snille «Pro-Venske» probiotiske bakteriene for!

 

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -

VÅRE SISTE SAKER

Podcast: Hold fokus på håpet!

2021 starta med mye usikkerhet, uro og mange føler veldig på dette nå. Hva nå, hvordan blir det ? Det er mange ting du...

NY BOK ! Bare søtsug eller er du sukkeravhengig?

Sukkeravhengighet er ikke er en godkjent diagnose i Norge, men er like fullt en fysisk sykdom som sitter i hjernens belønningssenter på lik linje...

Lillian skulle sette inn en tann – ble skjev i ansiktet og fikk kroniske smerter i hele kroppen

Etter alvorlig feilbehandling har snart 70 år gamle Lillian Knutsen slitt med store følgeskader i flere år som ingen vil ta ansvar for. Hun...

Smerte er et signal…

Når ferien endelig er her, melder ofte nakkeplager og ryggvondter seg som man i en hektisk hverdag ikke har hatt seg tid til å...

Finnes det gode og dårlige karbohydrater?

Ja, selvfølgelig er noen karbohydrater sunnere enn andre. Mengde – og type karbohydrat – er vesentlig. Likedan vil ofte resultatet vises, i helse eller...

Relaterte saker