Du kaster vel ikke hageeplene?

POPULÆRE SAKER

Får du dårlig samvittighet av å se på alle eplene som ramler på bakken og blir liggende og råtne? Plukk dem opp og ta dem i bruk da vel ! Det er jo gratis mat!

Tekst: Kathrine Skjelvan | Foto: Inderøy Mosteri og Will Lee Wright (forsidefoto)

Bærekraftig hverdagsvalg

Selv om eplehøsten synger på siste verset over det meste av landet, er det fortsatt mulig å trylle epler om til holdbare matvarer i eget husgeråd – eller spiselige julegaver. For du plukker vel hageeplene dine?

– Bærekraften i norsk fruktnæring har økt kraftig, forteller Bernt Bucher Johannessen, daglig leder i Hanen. Mulighetene for folk flest til å utnytte hagebær og frukt er bedre enn på lenge. (fortsetter under bildet)

(Foto Lena Johnsen )

– Fra Inderøy i Trøndelag og sørover i landet finnes det i alt 16 mosterier som presser epler og frukt for privatpersoner.  Noen av mosteriene presser epler og gir deg eplemost tilsvarende mengde epler tilbake, mens andre gir deg eplemost av kun dine epler i retur og tilbyr personlige etiketter.  Herligheta blir tappet over på glassflasker, plastflasker eller «bag in box».   Nå snakker vi den perfekte  «drikkelige» julegaven, tipser Bent med et smil.

Verdens nordligste eplehage

Før nattemørket har sluppet den nye dagen til denne kalde oktobermorgenen, møter Nye mat og helse Maren Myrvold i det som trolig er verdens nordligste kommersielle eplehage på Inderøy i Trøndelag. Eplemottaket, Inderøy Mosteri, åpnet hun og mannen Yngve i september i år.

Over et glass forfriskende eplemost forteller Maren at den ett mål store eplehagen de plantet 17. mai helga i år, ikke ga den store avlingen i år, men at den om noen år forhåpentligvis vil gi hele 2 tonn epler, noe som gir 1400 liter eplemost.

– I tillegg tar vi imot epler fra hele Trøndelag, forteller Maren som har gitt sin egen most navnet ,«Gullinn», som er det norrøne navnet for Gylden.  – Det passer jo bra her på Den Gyldne Omvei!

– Fargen på eplemosten avhenger av fargen på eplene. Noen moster blir ferskenfarget, andre lyse gjennomsiktige, mens andre igjen får mye fruktkjøtt og bunnfall. En kunde som ønsket å tilsette solbær fikk en søt og mørk eplemost. (forsetter under bildet)

Maren forteller til Nye Mat og helse at mange av de som leverer inn epler ofte får seg et lite sjokk etter å ha levert inn epler, og plutselig står der med 50 flasker eplemost. Alternativet til disse godsakene, kunne ha vært brune, råtne epler på bakken i hagen.

– Vi selger eplemosten «Gullinn» i butikker, kafeer, restauranter og gårdsutsalg rundt om i Trøndelag og den er laget av epler fra lokale hager. Målet er å skape én fulltids arbeidsplass og derfor eksperimenterer vi med bær, rabarbra og ciderproduksjon for å forlenge sesongen. Ja, også drømmer vi om å skape noe helt nytt, sier Maren hemmelighetsfult.

Epler og bær i Norge

Før i tida var det vanlige å ha store hager med epletrær og bærbusker. På Innherred og mange andre steder i landet, var det vanlig at husmødrene leverte bær og frukt til lokale saft- og syltetøyfabrikker, og fikk et sårt tiltrengt tilskudd til husholdningsbudsjettet i retur.

I følge Frukt.no er det i dag god tilgang på epler i Norge. Ernæringsmessig er epler viktige i kostholdet som kilde til kostfiber og E-vitamin, og generelt for å bidra til et allsidig kosthold.

Aroma er den dominerende eplesorten i Norge. Deretter følger Summerred og Discovery. Andre norske sorter er Rød Gravenstein, som har vært dyrket siden slutten av 1700 tallet. Rød Prins/Kronprins, Julyred, Åkerø og den forholdvis nye sorten Rubinstep, finnes i mange hager.(fortsetter under bildet)

Eplesnacks og pålegg

Camilla Skår brenner for selvberging og blogger om «Hverdagen på Fjellborg» på et lite småbruk i Østfold.

På spørsmålet om hvordan hun bruker epler kommer svaret kontant:

– Vi tørker eplene. Da kan du knuse dem og ha dem på havregrøten eller gi dem til barn og barnebarn som snacks en helt vanlig hverdag, sier Camilla som holder seg til den tradisjonelle måten å koke epler på.

-Vi koker eplesaft med sukker i god gammeldags saftkoker. Det gjør susen! Når det nærmer seg jul, pimper vi saften med kanel og anis. Det smaker jo helt himmelsk! sier Camilla.

Ønsker du å lage saft eller tørka epler?

Mosterier i Norge

Viken

 • Egge gård, Lier
 • Dyre gård
 • Eplegården på Hurum
 • Askim bær og fruktpresseri
 • Lif Laga – mobil presse i Oslo

Innlandet

 • Hemlaga på Nes
 • Braastad epler

Telemark

 • Telemark frukt- og bærpresseri på Gvarv

Trøndelag

 • Storflor Nordre
 • Inderøy Mosteri
 • Hellberg gård

Møre og Romsdal

 • Tingvoll sideri

Rogaland

 • Safteriet

Hardanger

 • Spildegarden

Sogn

 • Balholm

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -

VÅRE SISTE SAKER

Relaterte saker