Bygg brød med bygg!

POPULÆRE SAKER

Når vi slår på tråden til Jenny, står hun bøyd over en surdeig og forbereder åpent bakeri dagen etter. Men Jenny fikser glatt å bake ut deigen til fristende bakst mens hun skravler i telefonen!

Tekst: Kathrine Skjelvan

-Bygg, vet du, er et kornslag som burde få mye mer oppmerksomhet og plass i kostholdet vårt. Dette urkornet ble tidligere omtalt som «fattigmannskorn, og ble mye brukt til grøt, Bygg er dessuten også kjent som «Nordens Ris» og egner seg også som tilbehør til kjøttretter og i supper, forteller Jenny mens hun setter rundstykker på bakebrettet.

Vitaminbombe!

– Bygg krever kort vekstsesong og er lettere å lykkes med enn hvete, og etter hvert som landbruket har utviklet seg, har hveten tatt over for bygg. Det er synd, fordi bygg er en kornsort vi absolutt burde spise mer av, sier Jenny og peker på at urkornet er smekkfult av antioksidanter, B-vitaminer, mineraler og kostfiber. Bygg inneholder dessuten kostfiberet betaglukan som kan forebygge hjerte– og karsykdom. I tillegg er betaglukan kjent for å gi en bedre regulering av blodsukker og insulinrespons forteller den ivrige bakeren i telefonen.

Byggøl

Bygg er et naturlig kornslag i øl. På Jørem, har de i flere år dyrket «domen bygg», et gammelt norsk byggslag som egner seg ypperlig til malting (til øl). I tidligere tider ble domen eksportert til bryggerier i Canada, og mange av byggslagene som maltes til ølbrygging der i dag, har domen som opprinnelse.

-Jeg og mannen min har gjort et forsøk på å malte et lite parti domen bygg. Tro meg:  –  det ble det godt øl av, ler Jenny.

Allsidig bruk

Ifølge opplysningskontoret for brød og korn, er bygg den kornsorten vi har benyttet lengst til baking i Norge, i form av flatbrød og lefser. Bygg inneholder gluten, men har likevel svært dårlig bakeevne sammenliknet med hvete. Du må derfor blande inn andre melsorter hvis du baker noe som skal heve. På Gullimunn as sine nettsider opplyses det at det er mulig å lage brød med så mye som 30-40% byggmel uten at brødet blir flatt og tungt. Du kan også putte helkorn av bygg i deigen.  Da økes andelen bygg i brødet, og det blir saftig og godt.  Bygg har en markant, litt bitter smak.

Bygg egner seg godt i vaffel- og pannekakerøre, til knekkebrød og i klubb (kompe eller kumle). Du kan også bruke helkorn av bygg i supper, salater og som tilbehør i stedet for ris.

– Har du en liten valse kan du også valse deg ditt bygg-gryn! Jeg koker mye grøt på eget valset byggryn.  Det er enkel og god føde. Og såååå sunt! Sier Jenny og deler oppskriften sin på byggbrød med Nye Mat og helses lesere før hun legger på!

Vil du lese mer om hva Jenny driver med, ta en titt her; www.jorem.no eller følg henne på @Jenny_paa-jorem

Bygg- og speltbrød

  • 100 g byggryn
  • 200 g sammalt grov eller fin bygg (gjerne Domen eller nakenbygg)
  • 300 g sammalt fin spelt
  • 400 g siktet spelt
  • 2 dl + 5 dl kaldt vann (eller mer)
  • 5-10 g fersk gjær
  • 1 ss frisk surdeig hvis du har
  • 15 g salt

Kok opp 2 dl av vannet og legg byggryn i bløt over natten eller minimum 8 timer.
Ha så i resten av vannet, og bland inn gjær (og evt. surdeig) og det grove melet. Bland deretter inn resten av melet til deigen så vidt er kommet sammen, og la den hvile i 20-60 minutter, alt etter hva du har tid til. Da vil melet trekke til seg all væsken den trenger, og det gir saftigere brød. Etter hviletiden, tilsettes saltet og eventuelt litt mer vann, før deigen eltes til den blir blank og fin. Det kan ta fra 5-15 minutter. Du kan prøve å klype/dra litt i deigen, for å se om den henger fint sammen. Jeg liker å elte for hånd på mindre deiger, men du kan også bruke eltemaskin på lav hastighet.

Sett deigen til heving på et kaldt sted i 8-12 timer. Langtidsheving bidrar til å frigjøre mer smak og næringsstoff fra melet, samt gjøre brødet mer lettfordøyelig.
Etter heving, deles deigen i 2 like deler og formes til brød. Dypp gjerne brødemnene i klemt spelt, havregryn eller frø, før du legger dem i middels store brødformer, smurt med nøytral olje. Brødene må etterheves i 1-2 timer, avhengig av temperaturen på deigen og i rommet, før de stekes på 220 grader i ca. 50 minutter. Hvis du er usikker på om brødene er ferdig, kan du måle temperaturen midt i brødet med et steketermometer. Temperaturen skal være 98 grader.

Figur 1 – Maltet bygg fra Namdalsbryggeriet

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -

VÅRE SISTE SAKER

Relaterte saker