Ja til en glad økolaks

(Foto: Valeria Boltneva - Pexel)

Men, økologisk laks er jo også oppdrettslaks. Hva er da forskjellene på vanlig laks og økologisk laks? Ganske mye. Heldigvis.

Jeg elsker laks, både når det gjelder smak, men ikke minst fordi den inneholder livsviktige fettsyrer som omega-3. Det vet jeg kroppen min trenger og setter pris på. Men i det siste har oppdrettslaks fått et dårligere rykte og blitt stemplet som en svømmende grønnsak, fordi den fores med pellets basert på soya og mais, noe som gir den et høyt innhold av omega-6 og mindre omega-3.

Jeg ville finne ut hva som skiller økologisk oppdrettslaks fra den vanlige oppdrettslaksen.

Dobbel plass i merdene

Den økologiske laksen har mer plass å boltre seg på. I vanlige oppdrettsanlegg er det opp mot 25 kilo laks per kubikkmeter, mens det i økologiske oppdrett er 10. Det gir litt gladere og mindre stressede lakseskapninger som svømmer rundt og blir store og sterke. Dessuten er nøtene kobberfrie. Det er godt for miljøet.

Lakselus på menyen

Lakselus er mindre utbredt i økologiske oppdrett, og ved eventuelle lus, bekjempes disse med leppefisker. Leppefisker er et eget fiskeslag som svømmer rundt laksefiskene og spiser lusa av dem. Lakselus står på leppefiskenes meny. Så slipper vi dem. Leppefiskene fungerer som naturens eget «ugressmiddel», uten kjemiske midler. Mindre kjemi og medisinering er et pluss.

Fisket etter leppefisk er i våre dager omdiskutert, og jeg håper det kan utvikles et enda mer bærekraftig opplegg som ikke nødvendigvis flytter leppefisk i store tanker over lange avstander. Dette forstyrrer flere balanser i naturen.

Naturlig mat for glade lakser

De økologiske laksene får ikke de vegetabilske pelletsene som de fleste oppdrettslaks får. De får maritimt fôr, laget av avskjær fra fisk, eller fisk som ikke brukes til menneskemat. I tillegg tas det hensyn til at foret skal være laget av fisk som er bærekraftig. Fargestoffer brukes ikke, og heller ikke tilsetningsstoffer.

Villaks? Økolaks? Vanlig laks?

Villaks blir i en klasse for seg, for spesielle anledninger. Alt taler for at økolaks er et bedre valg enn vanlig oppdrettslaks. Jeg kjøper de Debiomerkede glade økolaksene, i firepakninger. Den økologiske laksen er dyrere. Ikke uventet. Men det er jeg villig til å betale for, både for laksens skyld og for min egen skyld. Ja, da er det bare å nyte gode råvarer.

About Anita Breivold 10 Articles

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*