Deilig varmende høstsupper og gryter

POPULÆRE SAKER

Det er lite som er så deilig om høsten som en skikkelig hjemmelaget gryterett spør du meg. Topp den med fersk sopp så blir det ei skikkelig høstgryte!

Tekst og foto: Kathrine Kragøe Skjelvan

Hjemmelaget gryterett

Det føles nesten som en fornærmelse å kalle dette en hjemelaget gryterett, men når sant skal sies er det jo det, men det kan ikke sammenliknes med noe halvfabrikata! Jeg elsker å lage gryter med kjøtt og grønnsaker på søndager, for da har vi solid restemiddag på mandag, pluss eventuelt en middag til.

Hjemmelaget gryterett med oksekjøtt

Skikkelig kjøtt og masse grønnsaker

Basisen for gryta er skikkelig grytekjøtt av storfe og ferske grønnsaker. Dersom du velger å bruke annet kjøtt eller andre grønnsaker så er det fullt mulig se bare på disse oppskriftene:

Du trenger

 • 1-2 løk
 • 1 kg grytekjøtt av storfe
 • 2-4 ss potetmel
 • 1,5 liter vann med buljong eller kraft
 • Salt og pepper
 • 5-6 gulrøtter
 • 1 Sellerirot
 • 10 poteter, kokefaste
 • 1 ss balsamicosirup

Assortert sopp etter ønske

skolebrød og høstgryte 041

 1. Skjær løk i små biter og surr mykt på lav varme i en stor jerngryte.
 2. Del kjøttet i passe store terninger (3×3 cm cirka), ha på salt og pepper og brun kjøttet i godt med melkefri margarin.
 3. Strø over potetmel og rør rundt før du heller over kraft/buljong. Sett ned varmen og skjær opp grønnsakene i små biter.
 4. Ha alle grønnsakene over og sørg for at vannet dekker alle grønnsakene.
 5. Sett gryta med lokk i ovnen på 120 grader i ca 4 timer. Smak til med balsamico, salt og pepper før servering.

Topp med nystekt sopp før servering.
Serveres med glutenfritt flatbrød og smøremyk rapskokos.

skolebrød og høstgryte 037

Tomatsuppe med lammekjøttboller

Tomatsuppe fra pose er normalt sett ingen stor kulinarisk opplevelse, men slenger du sammen disse deilige lammekjøttbollene kan jeg love at det hever smaken mange hakk!

Gluten- og melkefri posesuppe

Jeg vet utmerket godt at det er lett å lage sin egen tomatsuppe, men av og til passer det ikke. Helsa, motivasjonen og timeplanen kan svikte, og hva er vel da bedre enn å slenge sammen en pose fra skuffen? Jeg hvertfall elsker muligheten!

Vi bruker en tomatsuppe vi kjøper i Sverige, både fordi den smaker bedre og fordi den er mye billigere enn Toro. Men Toro sin allergivennlige suppe som finnes i dagligvare er helt innafor den altså!

tomatsuppe 018

Lammekjøttboller – lag opp og frys ned!

Lam er i sesong nå, kjøttdeigen får du billig i de store dagligvareforretningene og mulighetene er mange for å lage godsaker! Her viser jeg deg små deilige kjøttboller med smak av hvitløk og urter.

Du trenger

 • 400 gram lammekjøttdeig
 • 1 ss vegansk pesto*
 • 1 hvitløksfedd
 • 1 ts salt
 • 1/6 ts pepper

*for eksempel Helios eler Coop smak forskjellen

 1. Ha kjøttdeig, hvitløk, pesto, salt og pepper sammen i en kjøkkenmaskin, eller press hvitløk og ha alt sammen i en bolle. Kjør sammen kjapt til en jevn masse.
 2. Ha 1 spiseskje smøremyk rapskokos i stekepannen og sett opp temperaturen.
 3. Form små kjøttboller med hendene eller skje, og stek dem på høy varme til de fått en skikkelig stekeskorpe.
 4. Frys dem deretter ned porsjonsvis i poser, eller legg dem over i suppa og la dem trekke i 5 minutter før servering.

#pimpmysoup 

Tomatsuppe med lammekjøttboller

Smakfull tomatsuppe

Gjør deg klar for #suppetirsdag med ny suppeoppskrift! I dag deler jeg oppskriften på en smakfull tomatsuppe. Tomatsuppa kan med fordel lages på forhånd, som kan fryses i porsjoner og brukes til både middag, lunsj og som saus på pizza. Denne oppskriften gir deg 2 solide middager, er enkel og veldig smakfull!

Hjemmelaget tomatsuppe

Hjemmelaget tomatsuppe ble jeg introdusert for av legen min da jeg var på mitt sykeste som fattig student. Jeg skulle jo da starte å leve gluten og melkefritt, og skjønte fort at det ble dyrt. Hva passet vel bedre da, enn å ha en kjele ferdig tomatsuppe i kjøleskapet og ta en øse av den til minst ett måltid om dagen?

Suppa den gang inneholdt stangselleri, og selv om jeg liker det i suppa, blir det alltid til at jeg må kaste så mye for jeg bruker det ikke i noe annet, så derfor har jeg utelatt det i denne oppskriften. Suppa ellers er veldig lik den jeg levde på mens jeg studerte økologi og bodde i et kaldt og meget trekkfullt kollektiv på Ås for et helt liv siden. Hva er vel bedre enn å krype opp i sofaen under et pledd med varm suppe når eksamensnervene presser på og vinden blåser gjennom huset?

Den gyldne omvei 028

Suppe som lager seg selv

Denne tomatsuppa lager seg nesten selv, bare du gir den tid! Jeg foretrekker å smelle den sammen rett etter middag (om jeg har tid) for så å la den koke utover kvelden. Når kvelden kommer, setter jeg den i wonderbagen eller bare i kjelleren hvor det er kaldt. Når gutta kommer hjem på ettermiddagen, er det da bare å gi suppen et oppkok, kjøre med stavmixer og sette den på bordet – enklere blir det nesten ikke!

Du trenger

 • 1 løk
 • 2 fedd hvitløk
 • 2 gulrøtter
 • 1/2 spisspaprika
 • 2 bokser hakka tomater
 • 3 bokser vann (de du hadde tomater i)
 • 1 buljongterning el.
 • Olivenolje, salt, pepper og
 • 1 kvast fersk basilikum

Slik gjør du det

 1. Del opp alle grønnsakene og surr i olje på middels varme til løken er myk.
 2. Ha over tomater, vann og buljong og kok.
 3. La suppa småkoke noen timer (sett den så i wonderbag eller bare la den kjøles ned, natten over).
 4. Dagen etter varmer du opp suppa og kjører den jevn med stavmixer.
 5. smak til med salt og pepper

Tips

Du kan med fordel lage deilige lammekjøttboller og ha i suppen, det gir mer mat og enda mer smak – deilig! Enten du er fattig student som trenger mer mat for penga, eller du bare vil ha mer næring, tar du i en boks med røde linser og har i suppen i tillegg til grønnsakene.

Den gyldne omvei 012

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -

VÅRE SISTE SAKER

Relaterte saker