Wooops – sukker kan bli til fett og betennelser!

POPULÆRE SAKER

Det er enda mange som er redde for fett i maten. De spiser lite fett, og veldig magert. Et kosthold med lite fett består automatisk av en større mengde karbohydrater. Som så blir omdannet til fett, i kroppen. Og som dessverre kan legge til rette for mer betennelser.

Tekst: Anita Breivold | Foto: Pixabay

Når karbohydrater brytes ned til glukose, uten å bli brukt til energi, blir de videre omdannet til kroppsfett. Ganske magert, og litt kjipt: Overskytende karbohydrater kan altså omdannes til fett som lagres på kroppen.

Hva slags fett?

Det fettet som blir omdannet fra overskytende glukose til kroppsfett, blir i hovedsak til mettet fett. Og det lagres som det, først og fremst i kroppens fettceller. Dette er fett som det er vanskelig å få tilgang til, fordi et karbohydratrikt kosthold krever insulin. Og kroppen trenger en god dose insulin for å senke blodsukkeret som oppstår når man spiser karbohydratrikt, altså magert og fettfattig. Og her kommer en av naturens lover: Høyt insulinnivå gjør at fettet på en måte blir låst inne i fettcellene. Man kan rett og slett ikke forbrenne fettet. Har man høye insulinnivåer, vil man fortsette å være i lagringsmodus. Lite fett i maten gir høyere insulinnivå, og høye insulinnivåer gir gode vekstvilkår for mer kroppsfett. Fettet som lagres kan kalles «nøytralfett». Det bare ligger der, om man ikke forbrenner det. Og det er jo det som er utfordringen, å forbrenne det. Og det fettet som bare ligger der, det er jo det de fleste kjemper årelange kamper mot. Det ligger jo bare der, uansett.

Hvordan få tilgang til kroppsfettet?

For å få tilgang til dette kroppsfettet, og forbrenne det – og her kommer enda en av naturens lover: For å forbrenne fettet må man ha lave insulinnivåer. Det er kun når det er lite insulin i omløp at man kan frigjøre fett fra kroppens fettdepoter. Og lave insulinnivåer, det får man om man reduserer mengden karbohydrater og erstatter det med mer fett og moderate mengder protein. Enkel fysiologi, men likevel så vanskelig å tro på og å gjennomføre. (fortsetter under bildet)

(Foto: Pixabay)

Fett – og betennelser

Fettvev er også ofte relatert til betennelser i kroppen. Men dette kroppsfettet er ikke i seg selv betennelsesfremmende. Det er ofte ubalansen i inntaket av omega-3 og omega-6-fettsyrene som vil skape betennelsestilstander. Disse fettsyrene, omega-3 og omega-6, er flerumettede. For mye omega-6-fettsyrer i forhold til omega-3-fettsyrer kan skape betennelser. Et høyt inntak av sukker og lettopptagelige karbohydrater forsterker dette og legger enda bedre til rette for betennelser.

Naturen vet best!

Når du spiser naturlig fett direkte i maten, som fra entrecote, egg, oster og makrell – i stedet for at fett skal omdannes fra glukose – får du også i deg alle næringsstoffene det inneholder. Sammen med naturlig fett, får du også livsviktige vitaminer og mineraler, på kjøpet. Og gode proteiner. Næringsstoffene og fettsyrene i for eksempel egg og entrecôte, særlig fra beitedyr eller lykkelige høner, finnes i naturlige forhold og mengder, og de kan ikke betraktes som betennelsesfremmende såfremt du tåler kjøtt og egg, og gjerne balanserer slike varer med varierte grønnsaker. Dessuten vil ikke dette fettet lagres slik som «glukose-fettet» eller «sukker-fettet», men gjerne brukes til å produsere varme, og til drift av kroppen. Helt naturlig.

Økologiske egg har dessuten en mye gunstigere fordeling mellom fettsyrene enn det samlebåndeggene har, men det er en annen historie. Enn så lenge; ved å velge økologiske egg og naturlige fettkilder er det mindre betennelse og fettlagring i sikte. La naturen sørge for balansene. Det gir mindre betennelser – og bedre forbrenning av fett. ØnskemodusJ.

Vil du lese mer om flere slike spennende emner? Bestill boka mi Helsevis – en bruksanvisning for bedre helse, og for å beholde god helse. Les og bli vis.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -

VÅRE SISTE SAKER

Relaterte saker