Helse i hver eneste time !

Anita S. Dietrichson er lidenskapelig kjøkkenhagedyrker, holder kurs i kompostering, matlaging og inspirerer mange med matoppskrifter på selvdyrka mat.(Foto: Privat)

– Jeg er i gang med min tredje karrière, sier bybonde, hobbykokk, pensjonist og nybakt gründer, Anita S. Dietrichson.

– Just do it!!

Tekst og foto: Anne-Line Henriksen

Det er høst og duskregn i Anitas kjøkkenhage i havgapet utenfor Kristiansand. I den grå ettermiddagen lyser oransje ringblomster, kongeblå kornblomster og gylne blomkarser opp i hagelandskapet. Det gjør også kålen. Mange sorter, i nyanser av grønt og lilla. I drivhuset står chili, tomater, agurker og basilikum og koser seg. Det gjør også Anita når hun plukker tomater til dagens suppe. Nyter lyden av regndråpene på glasstaket og ser ut på havet der kulingen lager hvitt skum på bølgetoppene. (fortsetter under bildet)

– Jeg er takknemlig for det gode livet jeg får leve. Og at jeg oppdaget hvor mye glede og nytte som kan komme ut av en jordflekk og et drivhus. En ting er å dyrke mat, men jeg får trim og terapi på kjøpet!

Spisskål, selleri, rødbeter, neper og gulrøtter har vokst seg store i jorda som er full av næring. Fennikel, grønnkål, løk, persille, bønner og den hurtigvoksende Pak Choi-kålen, likeså. Frøene Anita sådde i vinduskarmen i vinter og vår, er blitt en overflod av jordiske gleder.

– Nå holder jeg på å lage hügelbed, forteller hun og forklarer at hun legger tykke kvister i bunnen og tang, gressklipp og kompostert hestegjødsel, lag på lag. Akkurat som en lasagne. Det smaker godt for alt som gror.

 – ”Når vi gir av vår kjærlighet til jorda, gir den oss uendelig mye tilbake. I bunn og grunn er det dette hagebruk og drivhusglede handler om.”

Dyrket grønnsaker i stedet for å dyrke sorgen

Fra å være administrerende direktør i Næringsforeningen i Kristiansandsregionen, har hun trappet ned til en pensjonisttilværelse som består av å dyrke lidenskapen på heltid. Men den egentlige historien om «Drivhuset mitt» begynte for 16 år siden. Da Anita fikk kreft. Og fikk et drivhus i gave av mannen sin.

– Jeg bestemte meg for å dyrke grønnsaker i stedet for å dyrke sorgen. Og jeg plantet asparges. Det tar fire år fra du sår til du kan høste. Og jeg håpet at jeg ville leve lenge nok til å dra opp den første.

Dette skriver hun på bloggen: «Drivhuset ble mitt fristed da kreften rammet i 2005, og cellegiften herjet i kroppen. Da var det godt å få tankene over på noe annet. Slik har jeg det også nå, sommeren 2020 hvor Coronaviruset sprer frykt over hele verden.» (fortsetter under bildet)

(Foto: Privat)

Drivhus og kjøkkenhage har vært Anitas fristed og ladestasjon i mange år. I sommerhalvåret var det rett hjem fra jobb, skrelle av seg drakten og de høyhælte skoene for å dra på seg den litt for store kjeledressen fra Felleskjøpet. Så skrittet hun ut til pallekarmene sine. Den gang sa hun: «Jeg kunne brukt alle timene mine, hver dag på denne tiden, inne i drivhuset eller i kjøkkenhagen.» Nå gjør hun det. Og fyller dagene med kurs og med å putte sommeren på krukker og glass. Sylte og safte. Anitas farmor var spesielt flink til å safte og sylte, og familiens spesialitet er fortsatt sylteagurker og snittebønner. Hun har laget granskuddsirup og hylleblomstsaft. Tørket urter og syltet chili.

– Jeg tror kjærligheten til å dyrke egen mat begynte allerede da jeg var liten. Tomatdyrking og kjøkkenhage var en del av barndommens somre.

«Jeg digger å dyrke og spise mine egne økologiske grønnsaker. For det hele handler om å holde seg selv, sin jord og sine planter sunne, uten å gi de hverken medisin eller sprøyter, men derimot «god og næringsrik mat» – som hos oss mennesker.»

(Foto: Privat)

Meningsfull matauk

Anita skjenker nylaget, lyserød rabarbrasaft med ananasmynte i et glass. På bordet ligger hvitløken hun har dyrket til tørk og hun forteller om et fulltegnet hvitløkkurs hun holdt tidligere på sommeren. Ideene myldrer, og hun lager kort og plakater, med flotte tegninger av matretter og oppskrifter.

– Jeg opplever en økende interesse for å dyrke. Når jeg holder kjøkkenhagekurs, er folk lydhøre og vi utveksler mye kunnskap. Samtalene fortsetter rundt langbordet under en tre retters middag av det vi har høstet i kjøkkenhagen. Å spise hjemmedyrket mat, prøve seg fram med forskjellige oppskrifter, med fyr i grua på kjøkkenet, gir ro i sjelen. Og i hagen våkner sansene og jeg får brukt skapertrangen. Å lukte på basilikum og mynte, stikke nesa i en rose og grave opp poteter, har en velgjørende kraft. Det oppdaget jeg da jeg var syk, og det har jeg fortsatt med. Og etter en lang dag i hagen, følger det med så mye takknemlighet. Det er mye helse i å ha litt jord og noen planter å stelle med, sier Anita. Som elsker hagen og kjøkkenhagen. Endelig har hun fått den tiden hun drømte om.

Les mer om Anitas kurs og oppskrifter på: https://www.drivhusetmitt.no/

 

Anita S Dietrichson

  • Gift, 66 år, voksne døtre, mormor
  • Tidligere adm dir i NiKR og markedsdirektør i FVN
  • Etablert selskapet Drivhuset mitt i 2017
  • Er kursleder og forhandler for Bokashi Norge
  • Holder kjøkkenhage- og lignende kurs
  • Konsulentvirksomhet knyttet til salg, markedsføring og forretningsutvikling
(Foto: Privat)

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*