Nettopp DERFOR skal du bruke naturen!

Det er både deilig og helsebringende å være ute i vakker natur. I blant holder det attpåtil å se på den gjennom vinduet for å få helsefordeler.

Tekst:  Anne Lene Johnsen | Foto: Berit Kvifte/Eva Badendyck

Det er mange gode grunner til å omgi seg med natur. Ja, det kan nesten fungere som en multivitaminpille, ifølge forskere. De lokker med at å oppholde seg i naturen er bra for å forebygge eller friskne til fra både hjerte-karsykdommer, luftveisinfeksjoner, muskulære lidelser og psykiske utfordringer – på en gang. En dansk undersøkelse har blant annet vist at de som bor mer enn én kilometer fra et grøntområde kommer dårligere ut på alle områdene de ble testet på, innenfor både fysisk og psykisk helse.

På nittenhundretallet foreskrev leger i mange land ofte en lang sjøtur eller et opphold ved en strand som en del av behandlingen for mange lidelser. Her hjemme i Norge var blant annet Dr. Holms hotell på Geilo et åsted for lignende helsereiser: Det var luftveisspesialisten doktor Christian Ingebrikt Holm som startet opp kurstedet for det som hotellets egne nettsider beskriver som ”bleke Christiania- og Bergensborgere som nøt godt av den friske fjelluften”.

Her er litt ekstra inspirasjon til å ta deg en tur ut:

Senker stressnivået

Når vi går ut i det grønne, senkes stressnivået på kun få minutter. Både mengden stresshormoner og pulsen reduseres raskt. Selv bare å se på naturlige grøntområder har en stressreduserende effekt, så det holder å sitte stille og titte, du behøver ikke bevege deg (selv om bevegelse selvfølgelig også er helsebringende i seg selv!). I en dansk undersøkelse ble folk spurt blant annet om deres egen oppfatning av stressnivået sitt, og de som oftere besøkte grønne områder, rapportere et lavere stressnivå. (fortsetter under bildet)

”Sletter” bekymringer

Amerikanske forskere ved selveste Stanford universitet har vist at det å være i grønn natur eller ved sjøen har en direkte påvirkning på blodgjennomstrømningen i hjernen. Dette innvirker igjen på hvordan vi tenker. Mer spesifikt: Vi får færre negative tanker og bekymringer.(fortsetter under bildet)

Bedrer blodtrykket

Et ukentlig besøk i en park eller lignende steder har også positiv effekt på blodtrykket. Og jo lenger du er der, desto bedre: Australske forskere har målt nettopp dette, og konkludert med at jo lenger forsøkspersonene oppholdt seg i slike grøntarealer, desto lavere risiko for høyt blodtrykk hadde de.

Mindre risiko for depresjon

De samme forsøkspersonene som fikk bedret blodtrykket sitt, hadde også lavere risiko for depresjon. Selv ved å tilbringe en halvtime hver uke i en park eller annet grøntareal, kan man oppnå bedre mental helse enn om man ikke tar turen til parken. (fortsetter under bildet)

Minsker følelsen av ensomhet

Ved å være ute i naturen, føler vi oss også mer knyttet til noe som er større enn oss selv, noe som igjen kan bidra til å minske følelsen av ensomhet. Denne effekten kan du få allerede ved å jobbe i hagen, eller bare ved å gå en tur. Når vi føler mer tilhørighet slapper vi også mer av og blir gladere.(fortsetter under bildet)

Bedre søvn

Har du trøbbel med å sove godt, kan også en tur ut være god medisin. I hvert fall viser studier at mennesker som har tilgang til for eksempel sjøutsikt eller grønne områder, sover bedre. Dette gjelder spesielt for mennesker over 65 år. Blant de noe yngre, var det stort sett menn som fikk denne bysselallende fordelen.

Bedre luft = bedre immunsystem

Luften ute i naturen er bedre for oss enn både byluft og inneluft. Det er ikke bare fordi den er mindre forurenset, men også fordi vegetasjonen i skogen bidrar til at luften inneholder mikrober som påvirker immunsystemet og dermed helsa vår positivt. Substanser og stoffer fra trær og planter er altså en del av naturens egen medisin til oss.(fortsetter under bildet)

Bedrer konsentrasjonen og evne til problemløsning

Man behøver ikke engang være utendørs for å få positive konsekvenser av naturen: I en amerikansk studie ble innbyggere i et leilighetskompleks testet på blant annet konsentrasjon og deres evne til å løse ulike av livets utfordringer. Noen hadde utsikt til parkeringsplasser og asfalt, mens andre hadde utsikt til hageområder med blomster og trær.  Forskere fant ut at innbyggerne som hadde utsikt til natur skåret bedre på alle felt. Selv det å kunne hvile blikket på blomster og trær gjennom vinduet fører altså til at vi slapper bedre av, med alle de mentale fordelene det fører med seg.


Kilder:

Scientific Reports, Preventive Medicine, Psychological Science, Universitet i København: SUSY Grøn: Brug af grønne områder og folkesundhed i Danmark

About Anne Lene Johnsen 6 Articles

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*