Tomt for spelt, sa du?

POPULÆRE SAKER

– Det er ikke tomt for spelt i butikkene i Norge.  Sannheten er at det er de store produsentene som trenger melet til sine egne bakeriers såkalte speltbrød, sier Liv Elin Olsen.  Heldigvis så finnes både Gullimunn og Holli mølle sin spelt i hele Norge, sier Liv Elin Olsen.

Tekst og foto: Kathrine Skjelvan

Jeg møter et nordnorsk rivjern av ei dame på hjemgården i Verdal Østre. Her driver Liv Elin Olsen bakeri og Gulburet gårdsbutikk og kafé.

–Interessen for urkorn kom samtidig med at jeg begynte å interessere meg for hva maten vi spiser faktisk inneholder og hvordan den påvirker helsen vår.  Mine oppdagelser gjorde at jeg gjorde kort prosess og byttet ut alt fint hvetemel med spelt, forteller Liv Elin mens hun baker ut aniskringler i det trivelige bakeriet.

– Ja, også er jeg jo opptatt av å bruke lokale råvarer, og når det finnes lokalt urkorn var valget veldig enkelt! I dag baker jeg alle bakevarer i butikken med spelt; femkornbrød, olivenbrød, jessenkake, aniskringer og vafler, sier Liv Elin og skyver dagens bakst inn i ovnen.

Artikkelen fortsetter under bildet

Dyrket i Norden i 4500 år

Spelt, også kalt dinkel, er nært beslektet med hvete. Trolig oppsto spelt som en blanding mellom urhvetesortene emmer og enkorn.

Ifølge opplysningskontoret for brød og korn, er det dokumentert at spelt ble dyrket i gamle sivilisasjoner både i Europa og Midtøsten for flere tusen år siden. Spelt er sågar nevnt i Det gamle testamentet og i flere romerske tekster.

Frem til slutten av det nittende århundre var spelt svært utbredt, spesielt i Øst-Europa. I Tyskland ble det dyrket spelt på hele 94 prosent av det tilgjengelige kornarealet i 1850, mot 5 prosent hvete.

Speltavlingene er relativt små i forhold til ordinær hvete, men den er svært motstandsdyktig mot frost, insektsangrep, forurensning og andre uheldige vekstforhold på grunn av det tykke skallet. På tross av, eller kanskje heller på grunn av de relativt små avlingene, mener mange at spelt er et mer bærekraftig kornslag enn vanlig hvete på lengre sikt.

Gluten og sånt

– Det er gluten i spelt,  men den er svakere i strukturen enn i ordinær hvete. Det gjør at spelt tåler maskinelting dårlig. Å bake med spelt er rett og slett et håndverk!  Du må vite hvordan en god deig føles og du skal kunne trykke den ned slik, sier Liv Elin og trykker fingrene ned i deigen som «spretter tilbake».

– Du kan erstatte hvetemel med spelt i alle oppskrifter, men ha for all del god tid! La deigen stå og kaldheve over natten med lite gjær, sier Liv Elin og tar en pause i bakingen før hun fortsetter;

– Skal du bake med grov spelt er det en fordel å skolde melet med kokende vann. Deretter må du la det stå og jobbe i fred over natten. for da brytes antibeitestoffet fytinsyre ned, og du får smakfull bakst med mer næring, forklarer «bakstedamen» og avslutter med følgende råd;

– Kommer du til butikken og den er tom for spelt, så undersøk på nett.  Her får du kjøpt det du trenger!

Her kan du lese mer om Liv Elin:  www.gulburet.no eller Instagram: @gulburet

Tips: Dersom du sliter med irritabel tarm eller av andre årsaker lever på LavFODMAP-dietten kan du spise bakverk laget av speltsurdeig. Ønsker du oppskrifter med spelt surdeig sjekk ut www.lavfodmap.no og www.lyngstadernaering.no

artikkelen forsetter under bildet

Gulburets Aniskringle med spelt:

 • 500 g sikta spelt eller en blanding med sammalt fin spelt.
 • 70 g sukker (Brunt sukker gir en ekstra god smak)
 • ½ ts salt
 • 1 pk idun blå tørrgjær
 • 4-dl vann ca 40 grader
 • 50 gr Bremykt  (romtemperert)
 • 3 ts hele anisfrø
 • 3 ts malt anis
 • 1 ts kardemomme (den fremhever alltid smaken)
 1. Bland mel, salt, gjær, krydder og sukker. Elt inn vannet. Eltes til det er godt blandet. Blant inn bremykt, og elt det godt inni deigen.
 2. Spelt skal ikke eltes for mye. Alt mel av urkorn tåler mindre elting enn «vanlig» hvetemel.
 3. La det heve minst 1 time.
 4. Ta deigen ut av hevebollen. Hvis deigen virker litt løs, elter du inn litt mel for hånd på benken.
 5. Del opp emnene, 70-75 gram pr stk. Rull de sammen som boller. Dette er med å skape en spenst i deigen.
 6. Trill ut hver bolle til en pølse og snurr den til en kringle.
 7. Slå på stekeovnen 210 grader.
 8. Heve kringlene godt. Pensle med egg, vann eller melk. Ha gjerne litt varmt vann inn i ovnen eller bruk damp når du seter inn i ovnen.
 9. Stekes 7-9 min.

 

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -

VÅRE SISTE SAKER

Relaterte saker