Jippi, det er november! Slett ikke depresember!

(Foto: Pixabay)

November, ja, men ikke noen depresember. Seinhøsten er den tida på året da man virkelig kan føle seg full av underskudd. Vi får i overflod av mørke, regn og kulde, kombinert med mangel på dagslys. Det kan lett føre til både tretthet, nedstemthet og depresjon. Jeg har funnet noen gode og naturlige antidepressiva i høstmørket.

Tekst: Anita Breivold

Jeg velger meg april, sa Bjørnstjerne Bjørnson. Det gjør jeg også, i tillegg til de elleve andre. Når det er mørk november, vil jeg møblere den med lyspunkter. Jeg velger meg en antidepressiv høst, og det kreves både innsats og vilje for å få det til i disse koronatider. Men det finnes en metode som jeg med glede vil bruke: jeg kan bruke riktig mat som hjelpemiddel.

Vi koser oss syke

I følge Verdens Helseorganisasjon er depresjon en av de mest utbredte lidelsene i verden. Antidepressive medisiner skrives ut i stor skala. Også unge mennesker får diagnosen depresjon. Mange kjenner følelsen; Trøtt. Nedstemt. Lei. Ting går tungt. Og ikke minst, søtsuget herjer i kroppen. En søt kjeks, sjokolade eller kake. Bare noe søtt. Det gir opptur. Sukker kastes ut i blodbanene og gir en mental velværefølelse. Åh, så godt! Sukker gir en behagelig og belønnende smaksopplevelse. Jo da, det skal være rom for å kose seg i høstmørket, men kanskje vi rett og slett koser oss til tristhet og depresjon.

Sånne søte og lettopptagelige karbohydrater kan nemlig påvirke humøret og sinnsstemningen mer enn vi aner. Først en opptur, energisk og oppstemt, med påfølgende nedtur, misfornøyd og nedstemt. Sukker har en slags hypnotisk effekt. Det får deg til å føle deg tilfreds og avslappet, men bare for en stakket stund. Skulle man være i det litt depressive hjørnet, vil de samme søte molekylene lett gjøre deg både tiltaksløs og slapp. Inntak av store mengder karbohydrater fører til at mange scorer høyt på depresjonsskalaer. Fett og protein derimot, vil klarne hjernen og hjelpe til å unngå den depressive følelsen eller tilstanden.

Det finnes flere depressive og antidepressive fakta og sammenhenger.

Naturlige antidepressiva – jeg produserer gledeshormoner selv!

Man skal ikke flåse med depresjon. Og for noen er antidepressive medisiner kanskje en nødvendighet. Jeg vil likevel prøve å forebygge med det jeg ser på som naturlige antidepressiva.

Det handler blant annet om serotonin. På folkemunne gjerne kalt lykkehormonet. Depressive personer har ofte svært lave nivåer av serotonin. Og høye nivåer av homocystein. Og lave nivåer av vitamin B. Dette er en særdeles trist kombinasjon.

Hormonet serotonin må finnes i riktige mengder i nervevev og i hjernen. Der fungerer det som en nevrotransmitter, et signalmolekyl. Et riktig lykkelig molekyl, tenker jeg, som vi bør ha tilstrekkelig av. Og kroppen kan faktisk lage det selv, men da må den få råstoffer nok. Aminosyra tryptofan er forløperen for det lykkebringende serotoninet. Ved å ta en liten omvei via et en slektning som heter 5-HTP, lages serotonin direkte fra tryptofan. Det er også virkemiddelet i antidepressive medisiner, men der får man gjerne en drøss med bivirkninger med på kjøpet. Og sjelden den ønskede effekten. Jeg velger heller en fullverdig og smakfull tryptofankilde og lar kroppen min utvinne det gledens serotoninet jeg trenger, direkte fra maten jeg spiser. Da er det også inkludert alle støttekontakter og medhjelpere. Smakfullt, næringsrikt, og ganske så fritt for bivirkninger.(fortsetter under bildet)

(Foto: Pixabay)

Bare tilføre tryptofan da vel?

Det er ingen løsning bare å fylle på med rent tryptofan, for det trengs mange medhjelpere for å omdanne det til gladmolekylet serotonin. Denne forvandlingsprosessen trenger blant annet et vidt spekter av B-vitaminer, vitamin C, sink og magnesium, som katalysatorer, medhjelpere. Og serotoninet må ha mottagere som åpner dørene og sender det videre. Også disse må både lages og vedlikeholdes. Det er omega-3-fettsyrer som bygger disse nevrotransmitter-reseptorene i hjernen, altså mottakerne for de velkomne og glade signalene. The Lancet kunne i 1998 fortelle at jo mer fisk en befolkning spiste, desto mindre depresjon var det. Omega-3-fettsyra EPA får ta mye av æren for det. Et helt naturlig antidepressiva.

Siden omega-3-fettsyrer bygger mottakerne for serotonin i hjernen, er logikken enkel: Jo mer omega-3 du har i blodet, desto mer serotonin kan du produsere, og desto mer mottagelig blir du for serotoninets gunstige og antidepressive effekter. Hvilken logisk og grei runddans.

Homocystein må holdes under kontroll

Enda en enkel sammenheng: Homocystein-nivåene må også være riktige, og ikke for høye. Homocystein er et giftig nedbrytningsprodukt, og det krever flere B-vitaminer for å nøytraliseres. B-vitaminene vil hjelpe til å holde homocystein-nivået lavt. Og et lavt homocystein-nivå er viktig for å holde en depresjon på avstand.

En god beskrivelse av en dårlig livskvalitet

Det er også en direkte forbindelse mellom humør og blodsukkerbalanse. Jo mer svingende blodsukker, desto jo mer svingende humør. Høyt og svingende blodsukker kan medføre slapphet, irritabilitet, uvelhet, dårlig søvn og nattesvette – egentlig en god beskrivelse av en dårlig livskvalitet.

Raske og raffinerte karbohydrater, de som de vi finner i godteri, loff og lyst brød, ris og pasta, samt mye ferdigmat, kan kobles til depresjon, både fordi disse matvarene inneholder svært lite næringsstoffer, men også fordi nettopp denne typen mat bruker opp alle de verdifulle og «humørstyrende» B-vitaminene. Kroppen trenger nemlig et stort spekter av disse for å omsette hver eneste teskje med sukker til nyttbar energi. Sukker forbruker dessuten krom, og lave nivåer av dette kan også forsterke depressive tendenser.

Sukker er egentlig en skikkelig vitamin- og mineraltyv. Det kan nemlig ikke brukes som direkte energi slik mange tror. Å, ikke det? Nei, for å kunne forbrenne sukker trenger vi både mineraler, vitaminer, proteiner og fettsyrer. Og de må nødvendigvis hentes fra et sted. Siden disse hjelperne overhode ikke finnes i sukkeret er det kroppens egne reserver som brukes opp. Kroppen må gi fra sine egne depoter, og da kommer man nødvendigvis i underskudd, og i ubalanse.

Hele vitamin B-komplekset er viktig for omsetning av karbohydrater, og når kroppens reserver er små, blir nivået lavt. Lave vitamin B-nivåer kan gi psykiske lidelser.

Dessuten vil alltid et høyt sukkerinntak føre til et høyt blodsukkernivå, med påfølgende blodsukkerfall. Et slikt blodsukkerfall er direkte stress for kroppen, og det kan dessverre gi seg utslag i ustabilt humør og depresjon. Og ved stress kommer flere hormoner på banen. Adrenalin og kortisol, stresshormoner. Det blir ubalanse, og nytt søtsug. Så kompenserer man med en ny runde med sukker- og koffeinholdig mat og drikke. Den «søte», nedadgående sirkelen er en depressiv sirkel. Et stabilt blodsukker derimot, gir en mer stabil psyke.

Sørg for å ha antidepressive byggematerialer

Hvor finner vi så alle disse antidepressive byggematerialene? Jo, i maten. Tryptofan er ei aminosyre som finnes i proteinrike varer som kjøtt og fisk, egg, nøtter, frø og bønner. Vitamin B finner vi i nøtter, frø, bønner, grønnsaker og frukt, men også i egg, kjøtt og fisk. B12, i den formen kroppen vår kan nyttiggjøre seg det, finnes bare i animalske produkter. Omega-3-kildene er de velkjente feite fiskeslagene, samt kjøtt fra beitedyr. Mineralene følger med, de får du på kjøpet. Dette er rett og slett beskrivelsen av et sunt lavkarbokosthold. Skikkelig solid og humørvennlig næring. Og alt henger jo naturlig sammen med alt.(fortsetter under bildet)

(Foto: Pixabay)

Regntøyet mitt henger ute og drypper fra seg, etter en kort tur som forrett før middagen. Kjøttsuppa står og putrer på komfyren og sprer god lukt i hele huset. Appetitten er på oppadgående. Bordet dekkes, med en kvast lyng og stearinlys. Millioner av kroppsceller skal snart få det de trenger for å holde både fysikk og psyke i balanse: Fett- og proteinrikt kjøtt og kraft, noen gode grønnsakskarbohydrater, og hele spekteret av medfølgende, lykkehormonbyggende vitaminer og mineraler. Ekte, naturlig og antidepressiv mat.

Strikketøyet ligger i sofaen. Det skal bli ei jakke – til april. Jeg møblerer høstmørket med lyse stunder. November, ingen depresember!


Kilder:

  • Groves, B: Trick and treat
  • Holford, P, Burne J: Food is better medicine than drugs
  • VOF 082011/ 042013

Vil du lese flere artikler på samme lest, folkelig og lett språk, er du velkommen til å kjøpe boka mi Helsevis – en bruksanvisning for bedre helse eller for å beholde god helse. Og så kan du følge opp med Helsevis oppskrifter – 200 oppskrifter uten sukker og gluten, med gunstig fordeling mellom næringsstoffene.

About Anita Breivold 10 Articles

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*