Førstehjelp mot tunge tanker

Tekst: Gunn Gudmundson | Forside-foto: Fernando Cferdo – Unsplash.com

Alle disse tankene, hvor kommer de ifra?

Under min coach og mentor utdannelse hos May-Bente Høyland-Lode, lærte jeg at vi hadde fra 60 – 80000 (noen sier 70 – 90000) tanker i hodet i døgnet og kun 10% av disse er bevisste. Altså – hva er de ubevisste 90%  av tankene og hva gjør de med oss?

Disse 90% kommer fra underbevisstheten – det kan være noe vi har gjort, tenkt og hørt mange hundre ganger – noe vi har øvet på tidligere, som f.eks det å kjøre bil. Da tenker du ikke på at nå skal jeg vri om nøkkelen, trå inn kløtsjen og sette bilen i gir – det var noe du var veldig bevisst på når du øvelseskjørte – nå går det av seg selv på autopilot, men hemmer ikke din livsutfoldelse.

Negativt blir det når tidligere minner hemmer deg / holder deg igjen fra å gjøre ting du ønsker fordi minnene dine forteller deg at  «dette får du ikke til» fordi du tidligere har hørt andre har fortalt de deg at –  «dette passer seg ikke» eller «husk hvor feil det gikk forrige gang»  Tunge tanker som hører fortiden til og ligger klare til avspark . Disse 90% er «ryggsekken» din som du drar med deg overalt og som blir fullere og tyngre  hvis du ikke velger å tømme den en gang i blant.

Røde og Grønne tanker

Røde, negative tanker forsterker vanskelige følelser:

«Er jeg god nok?» «Kanskje glemmer jeg det jeg skal si og detter helt ut» «Det er så mange der ute som kan dette mye bedre enn meg» «Dummer jeg meg ut vil jeg høre dette resten av livet» «Egentlig har jeg ikke råd til dette» «Jeg har jo ingen venner å gå sammen med» «Nei, jeg er alt for tykk til dette her», «Dette er jeg for gammel til»

Dette kjører oss i spiral nedover. Kjenner du deg igjen?

Grønne tanker gir løsninger:

«Jeg kan gjøre det på min måte» «Jeg kan litt mer enn de» «Andre har klart det, jeg kan gjøre det på min måte» «Jeg får konsentrere meg om det jeg er fornøyd med»

Finn frem gleden i noe du gjorde en gang som du lykkes med,

Husk gode opplevelser hvor du kjente lykkefølelsen. Lukk øynene og se det hele for deg og ta tak i følelsen du hadde den gang.

Tanker – Følelser – Handlinger = Resultat

Tankene dine gir følelser som igjen gir et resultat. Derfor er det så viktig å bli oppmerksom på hva du fokuserer på. Er flasken halvfull eller halvtom?  Er det grått og trist ute, hva tenker du da? «Æsj så utrolig trist» eller tenker du – «Dette ser ut til å bli en perfekt dag til å bake – ta en tur på kafe – kjøre ungene på skolen og finne på noe som er hyggelig»? eller rett og slett «I dag passer det fint å sette meg ned å skrive de mailene jeg ikke har fått gjort og betale regningene som ligger der»

Det er ditt valg

Alltid har du valg – det å ikke velge er også et valg.

Hva er RØDE tanker og hva er GRØNNE tanker – hva gir deg en god følelse og hva gir deg en dårlig følelse?  Spør deg selv «Hvordan ville det føles hvis jeg gjør det sånn eller slik? Hva kan jeg gjøre annerledes slik at det føles bedre?

Lag deg en dagbok hvor du kan notere deg disse RØDE og GRØNNE  – Bli dem bevisst – det er først da du kan endre de – det er nesten som at du slipper trollet ut av den mørke skogen og ut i lyset.(fortsetter under bildet)

(Foto: Vladislav Babienko – Unsplash.com)

Hold fokus på det du mestrer

Finn ut tre ting du er fornøyd med – skriv de opp i dagboken din hver dag. Begynn å jobb med disse tre tingene på de områdene du føler du feiler og ikke mestrer. Alt fra barneoppdragelse, jobb til trening eller kostholdsendring mm.

Husk du er den beste utgaven av deg selv!

Er du sliten og lei og ønsker å komme ut av tunge tanker og dårlige vaner? Slik at du kan få et positivt liv men nye gode vaner og energi?

Da er det bare å ta kontakt med meg.

Tlf 413 00 890 eller mail på gunn@skapdinfremtid.no

Ha en fin uke!

Gunn

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*