Roten til alt godt!

POPULÆRE SAKER

Roter du rundt i krydderhylla på kjøkkenet, finner du sannsynlig noe som hjelper for hverdagsplager. Men, finner du gurkemeie i sortimentet, da har du et universalmiddel som slår knockout på det meste!  Også kreftceller.

Tekst: Berit Kvifte   Foto: Unsplash.com

Vi er godt inne i årstiden da leddene begynner å knirke og verke og betennelser i kroppen blomstrer opp. Mengden smertestillende som selges over disk, øker merkbart når kulda kryper på, men det finnes enkle knep du kan prøve å dempe elendet med før du tyr til legemidler med ikke helt ubetydelige bivirkninger; nemlig gurkemeie.

Tar ondet ved roten!

Skal man ramse opp alt som gurkemeieroten hjelper mot, for og på, vil denne artikkelen bli 30 meter lang. I løpet av de siste 20 årene er bortimot 5500 studier og undersøkelser på gurkemeie publisert. Det første som er greit å rydde opp i er gurkemeie versus curcumin; tidligere trodde man at det var hele gurkemeieplanten som var «balsam for kroppen», men så viste det seg at det er virkestoffet, curcumin, som finnes i røttene, som gjør planten unik på mange områder.

Lege Allan Fjelstrup mener det er legitimt å snakkehøyt om effektene på sykdommene som legger størst beslag på helsebudsjettet. Det vil si kreftsykdommer, hjerte-karsykdommer og revmatiske sykdommer.

Alan Fjelstrup

-Fordi curcumin har en hemmende effekt på enzymet, Cyclogenase, virker det svært gunstig på «diffuse og uforklarlige vondter» som spesielt kvinner strever med. Enzymet i curcumin er det samme som finnes i kortisonholdige legemidler og som brukes for å dempe og hemme betennelser i muskelapparatet –  dog med en ikke ubetydelig risiko for bivirkninger. Det kommer med jevne mellomrom advarsler om uønskede effekter ved NSAIDs, så takk og lov for at det fenomenale virkestoffet i roten finnes, sier Fjelstrup entusiastisk.

 

-Tradisjonell  behandling av leddgikt går i all vesentlighet ut på å dempe smerter. Det interessante med curcumin er at det reduserer symptomene i følge doktor John Innes ved Bristol University,  siterer legen.

Fedme og kreft

-Det viser seg også at den virksomme gurkemeieroten har langt flere viktige og beskyttende egenskaper, som for eksempel mot fedme og kreft.  Forskning fra Cork Cancer Research Center viser at curcumin ødelegger enkelte kreftceller. I tillegg bidrar curcuminet til at kreftcellene begynner å fordøye seg selv, sier Fjelstrup som er glad for at ulike krefter innen tradisjonell medisin for alvor har satt fokus på gurkemeie.

Foto: Unsplash.com

En av årsakene til at forskere har begynt å interessere seg for roten, var at i India er forekomsten av visse krefttyper vesentlig lavere enn ellers i verden – det vil si brystkreft, tykktarmskreft og prostatakreft. En vestlig mann har tyve ganger større risiko for å utvikle prostatakreft enn en indier. Roten har også vist lovende effekt mot HPV-viruset som er en forløper til livmorhalskreft.

 

– Mange studier viser at curcumin har direkte effekt på kreftcellenes interne kommunikasjon.  Ved å tilføre virkestoffet i roten, ser man at kreftceller går i dvale eller enda bedre: de begynner å ødelegge seg selv. Jeg har ingen problemer med å anbefale curcumin som et lavterskeltilbud til dem som ønsker å forebygge en rekke sykdommer – innebefattet kreft, sier lege og indremedisiner Allan Fjelstrup til Nye Mat og Helse og legger til at det er små mengder som skal til. Ikke er det dyrt heller.

Billig forsikring mot hjertekarsykdommer

En effekt av curcumin som ikke kjennes direkte på kroppen, er den som «ubemerket» gjør godt for hjerte-karsystemet.

-Curcumin reduserer nivåene av de onde kolesterolene. Hos kvinner er hjerte-karsykdom noe som ofte utspiller seg i kulissene. De får ikke de karakteristiske symptomene, men går rett i bakken med et infarkt.  Gurkemeie er billig og forebyggende. Jeg anbefaler alle over 40 år å få i seg det fargesprakende virkestoffet i maten, på maten eller i andre former – daglig.  Det er en billig livsforsikring, sier Fjelstrup til Nye Mat og Helse.

Virus og bakterier

-I tiden vil lever i nå – med en pandemi som stenger land etter land og den årlige influensaen like rundt hushjørnet, er gurkemeieroten og dens curcuminer er ren selvfølge, mener Fjelstrup.

Roten skjerper immunapparatets funksjon, slik at det fanger opp  en rekke ulike typer virus, bakterier og mikroorganismer, og bekjemper disse før de får tatt grep og sender deg rett til sengs.

– På grunn av at vi omgir oss med virus som vi ikke har kontroll på, bør du skru på blusset for alvor. Du kan trygt doble og triple dosen slik mange gjør med vitamin C om du finner et godt dokumentert curcuminprodukt i helsekosten.   Det vil si 3-4 kapsler (opptil 500 mg). Du kan også strø en god teskje (2-15 gram) malt gurkemeie over grøten eller i annen mat 2-3 ganger daglig.

-Alvorlig snakket; curcumin bør du absolutt sørge for å få i deg i disse tider!

Supersterk antioksidant

Curcumin regnes som langt mer potent enn vitamin C og i studier er det påvist at curcumin er åtte ganger sterkere enn vitamin E.

– Jeg anbefaler daglig curcumin til alle mine pasienter uavhengig av alder og kjønn og om de er syke eller ikke.

– Hvor raskt kommer effekten?

– Så godt som momentant, men pass på å fylle på daglig, råder legen. Curcuminene forbrukes av kroppen, men ikke i samme tempo som vitamin C. Virkestoffet er fettløselig og vil binde seg til cellemembran, kolesteroler og annet fett i kroppen og på den måten omsettes vesentlig langsommere. En dose daglig er tilstrekkelig for å holde effekten i et døgn, men ved spesifikke tilstander, må dosen økes. Gurkemeie er et lavterskeltilbud til din helse og bør definitivt prioriteres, råder lege Allan Fjelstrup.

FAKTA OM CURCURMIN

Krydder er en svært viktig ingrediens i indisk kokekunst. Ingefær, gurkemeie, chilipepper, safran, sennep, nellik, kardemomme, kanel og flere andre kryddere er i daglig bruk i det indiske kjøkkenet, men gurkemeie er topp 10.  Det betyr at indere får en jevn tilførsel av curcuminer fra vugge til grav.

I tradisjonell kinesisk medisin brukes gurkemeie til behandling av betennelser, smerter – spesielt i ledd og muskler, urinveisplager, leverforstyrrelser og kroniske irritasjoner og betennelser i magetarmsystemet.

Gurkemeie var også kjent blant oldtidens vestlige medisinere, og den greske urtelegen Dioscorides nevnte roten i sine skrifter fra det første århundret e.Kr. Blant de urtene som er klassifisert som krydder, er gurkemeie i våre dager en av de best utforskede med tanke på farmakologisk virkning. Ikke bare har interessen for curcumin økt fra et forskningsperspektiv, men krydderurten har også blitt en favoritt blant forbrukerne. I 2016 toppet gurkemeie antall søk på funksjonell mat på Google.

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -

VÅRE SISTE SAKER

Relaterte saker