Fra mormors kokebok

En av skattene jeg har arvet fra mormor, er hennes kokebok. Med sirlig skrift har hun fylt side på side med de lekreste oppskrifter som dessverre har vært gjemt og glemt!

Tekst og foto:  Eva Badendyck

Mormor, Johanne Andresen, bodde på Kampen i Oslo og var en av få som  i 1935 ervervet seg et kjøleskap, en Mohawk,  med en bitteliten fryseboks. Det var «større enn hele verden» for ungene i gården for nå kunne hun lage is!  Ingenting smakte bedre enn hennes hjemmelagede vaniljeis!

Har DU arvet mors, tantes eller bestemors kokebok fylt med matskatter,  så del gjerne med Nye Mat og helses lesere!  Send oppskrifter og bilder til:  eva@nyematoghelse.no

Hjemmelaget vaniljeis

Du trenger;

  • 3 egg

    Foto: privat – Fra Johanne Andresens håndskrevne kokebok – fra 1935
  • 3 dl kremfløte
  • 3 ss sukker
  • Vanilje
  • 2 korn salt

 *****************************

Slik gjør du:

Begynn med å varme opp fløten sammen med vanilje. Dersom du bruker vaniljestang deler du denne på langs og skraper ut frøene. Fløte og vanilje varmes opp på middels varme til den når kokepunktet. Sett fløteblandingen til side for å avkjøle.

Pisk egg og sukker til eggedosis og ha i fløteblandingen litt etter litt mens du pisker. Ta deg litt tid her så ikke eggene koagulerer og isen blir klumpete.

Til slutt har du isen i en bolle eller i former.  Må stå i fryser 2-3 timer før servering.

 

About Eva Badendyck 6 Articles

1 Kommentar

  1. Det er rørende å se igjen mors håndskrevne kokebok.Husker det var stas å få hjemmelaget is. Ser hun har fått oppskriften av fru Nymo som bodde i nabooppgangen. Jeg husker henne godt.

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*