A-B-C for det gode liv

Lukten av kaffe om morgenen. En uventet klem. Solskinn etter altfor mange gråværsdager. Barnelatter. Lun eplekake med vaniljeis. Enkle gleder gjemmer seg overalt i hverdagen.

Tekst: Anne-Line Henriksen | Foto: Unsplash

Aviser

”Å lese favorittavisen i sofaen er som å ta et varmt bad. Å lese den på nettet er som å ta en kald dusj”, sier mediaeksperten John Naisbitt. De som spådde avisens død da nettet kom, bommet. Papir er mer sanselig og den egenskapen blir viktigere for mennesker i high tech-tider, skriver Financial Times.

Berøring

Når aromaterapeuten knar huden inn med velduftende olje, et menneske som står oss nær stryker oss kjærlig over kinnet eller frisøren masserer hodebunnen, kjenner vi behaget i fysisk berøring. Men berøring er mer enn å ta eller å bli t

att på. Vi berører hverandre med blikk, sanser, holdning og vesen. Hudlegen Ole Fyrand har skrevet om betydningen av å bli berørt i boken ”Berøring”. (fortsetter under bildet)

Foto: alan caishan/Unsplash

Cognac eller champagne

Valget er ditt. Sistnevnte bør for øvrig være kald, tørr og gratis, i følge den amerikanske skuespilleren Mae West. Mens madame de Pompadour hevdet at champagne er den eneste vin som lar en kvinne bevare skjønnheten etter at hun har drukket den. Litt cognac foran peisen gjør kanskje samme nytten? Et lesetips over glasset er Odd Børretzens bok om vårt triste forhold til alkoholens gleder, ”Berus eder!”

Dovenskap er en dyd og kunsten å gjøre ingenting, en nødvendighet i våre overfylte liv. ”Latskap er bare et simpelt ord for min utrolige evne til å leve i øyeblikket”, hevdet den engelske journalisten Cyril Connolly. André Bjerke hadde også skjønt det: ”Å, edel er kunsten å drive! Jeg nyter hver stund jeg forspiller. De skjønneste stunder i livet er de da man intet bestiller.”

Enkle gleder har gjort den franske forfatteren Philippe Delerm til millionær. Den lille boken handler om gleden ved å spise en croissant på fortauet, kjøre i et gammelt tog, arabiske søtsaker, lese på stranden, stillhet i hagen, en barnemunn mot kinnet eller den første ølslurken når du er tørst og trøtt en sommerdag, er oversatt til mer enn tjue språk. På norsk heter den ”Ørsmå gleder”

Filosofene er vårt tids sjeletrøstere

Den engelske forfatteren Alain de Botton mener filosofi er en moderne bruksanvisning for et bedre liv. Her er noen forslag til trøst:

  • Sokrates – om manglende popularitet.
  • Epikur – når du føler du ikke har nok penger.
  • Seneca – ved frustrasjon og irritasjon.
  • Montaigne – når du kjenner deg utilstrekkelig.
  • Schopenhauer – om hjertesorg.
  • Nietzsche – ved generell motgang.
  • ”Filosofi som lindring og trøst” er kommet ut på Pax forlag.

Gourmet

Gode måltider er mer enn å spise. Det behøver ikke å være Babettes Gjestebud hver gang vi ber til fest. Å drikke veldig god te fra en tynn porselenskopp som hadde en farge mellom aprikos og rosa, var en av tingene forfatteren Rumer Godden gjorde når hun følte at livet floket seg til. ”Det var de små ting som hjalp, tatt en for en og nydt”, sa hun.

Hjem

Behovet for et hjem ligger dypt forandret i oss og vi bruker mye tid på å forsøke å ”skape et hjem”. Men sjelen har også behov for et hjem og da dreier deg seg om mer enn hus og husly. Følelsen av at man lever på rett sted, er i nærheten av mennesker som gir en følelse av tilhørighet, og har et meningsfullt arbeid, er en trygg havn for sjelen, sier den amerikanske forfatteren Thomas Moore. (fortsetter under bildet)

(Foto: Soroush Karimi – Unsplash)

Inspirasjon

En telefonsamtale, en film eller en time på kafe er doser med påfyll. Alle våre drømmer kan bli til virkelighet, hvis vi bare har mot til å ville nå dem, sa Walt Disney. Noen hundre år tidligere runget det fra Shakespeares røst: ”Vi vet hva vi er, men ikke hva vi kan bli”.

Jord

Noen poser med frø og vips så har du begynnelsen på en hage.

Et kinesisk ordtak sier:

”Vil du være lykkelig en time, så drikk deg full. Vil du være lykkelig et par dager, så gift deg. Men vil du være lykkelig hele livet, så skaff deg en hage.”

Kunnskap

Er du lidenskapelig av natur, har du sannsynligvis lettere for å lære. Ifølge professor Ole Gjems-Onstad er det en klar sammenheng mellom våre lidenskapelige drifter og trangen til å lære. Lidenskap handler om å beherske, forstå og undres. Følelsen av å beherske noe gir dyp tilfredsstillelse. Horisonten utvider seg, oversikten blir større og selvtillit øker.

Leseglede

Når vi leser en god bok, synes vi at vi plutselig husker noe viktig som vi har visst, men glemt. Leo Tolstojs kone definerte en av lesningens hemmeligheter slik: ”…undertiden forekommer det meg til og med som om det ikke er din roman som er så godt skrevet, men jeg som er så klok.”

Musikk

Bach, Beethoven eller Beatles. Jazz eller rock. Musikkens univers er enormt, vekker lengsler og minner. Musikk kan lindre smerter og lokke frem livsgleden. Musikk går direkte på følelsene, hjelper oss å huske og gir større dimensjon til en opplevelse.(fortsetter under bildet)

(Foto: OC Gonzales – Unsplash)

Nærhet

”Hvis vi ønsker å lære å elske, må vi gå frem på samme måte som når vi ønsker å lære en hvilken som helst annen kunstart”, skriver Erich Fromm. Den tys-amerikanske psykoanalytikerens bok ”Om kjærlighet” kommer i stadig nye opplag. Essensen i kjærligheten dreier seg ikke om å finne det rette objektet å elske, men er et spørsmål om å utvikle sin egen kjærlighetsevne.

Optimisme

Gleden avhenger ikke alltid av ytre begivenheter, men av hvordan vi tolker det som skjer. Knut Hamsun skrev at ”det er vårt eget indre som er sorgen eller gledens kilde.”

Paris har kafeer for de fleste sinnsstemninger. Byen er en evig kilde til nye ideer enten det gjelder klær, mat, møbler, stoffer, kjøkkenutstyr, arkitektur, film og alt du kan drømme om mens du går gatelangs.

Hørte igjen lydboken ”Dager og netter i Paris» av Ketil Bjørnstad som en trøst mens vi alle venter på å kunne reise igjen.

Quiz

Holder hjernen i trim.

Reise

Å reise er å se med nye øyne, mente Marcel Proust.

Det er enten å være vagabond med en vagabonds gleder, fristelser og eventyrlyst. Eller så er det en forflytning fra A til B.

”Hver gang jeg leser reisebeskrivelser, er jeg takknemlig for alle dem som drar ut i verden. Som klatrer i Nepal, krysser Stillehavet, Sahara eller de russiske steppene og skriver om det etterpå. Jeg er takknemlig fordi jeg kan være med dem uten å rikke meg fra sengen”, skriver den amerikanske forfatteren Sark.

Stillhet

”Få gleder er større enn denne: Å våkne opp etter å ha vært fordypet i noe. Tiden har stått stille, du vet ikke hvor lenge du har holdt på, du har vært utenfor deg selv, utenfor tid, bare oppfylt av arbeid, fylt av ro”. Skrev Ferdinand Finne i «Veien blir til mens du går».(fortsetter under bildet)

(Foto: Simon Migay – Unsplash)

Tid

Kunsten å nyte handler om å ta seg tid. Tid til å se på månen, lytte til vinden og stryke hendene over barken på treet.  Å leve med større oppmerksomhet, er en kilde til nytelse. Det er da du oppdager hvorfor den ene sjokoladebiten som smelter langsomt på tungen er en større nytelse enn å proppe i seg hele plata.

”Leve langsomheten – eller faren ved å kjøre moped gjennom Louvre”, av Owe Wickstrøm, er en bok som har solgt enormt i Sverige og som stiller spørsmålet: Hvem rekker å nyte livet?

Urtepotter i kjøkkenvinduet er en kilde til god smak i salaten, på de fløtegratinerte potetene og i suppen. En potte med basilikum, rosmarin og persille gjør det lille ekstra enten du serverer tomatsalat eller lammelår.

Vann

De sanselige gledene forbundet med vann, har menneskene kjent til i flere tusen år. Romernes bad var en kombinasjon av helsestudio og pub. Det var der de gjorde forretninger og drakk vin mens de ble skrubbet. De møttes ikke så mye for hygienens skyld som for overdådige fester med mat, vin og erotiske nytelser som utviklet seg til store orgier. Egypterne badet for å rense seg før de gikk til bønn. Grekerne sverget til iskalde bad for å styrke seg.

Og noen av oss er fornøyd med en runde i badekaret hjemme en lørdag ettermiddag.

Weekend

En uventet opplevelse gleder, enten det er vi som inviterer eller blir invitert på hyttetur.

X står for det ukjente

Å ta en annen vei til jobben, kan føre til at du oppdager en ny kafe. Livet er så uforutsigbart at det alltid har en overraskelse å by på.

Yte for å nyte

Kanskje det er på tide å revurdere hva nytelse egentlig består av. Som for eksempel det å kunne skifte til tørre sokker når vi er våte og fryser på føttene.

Halve nytelsen handler om å være bevisst at de fleste hverdagslige ting kan nytes. Det handler bare om å trykke på rett tanke, mente den kinesiske filosofen Lin Yutang.

Zen dukker opp i kokebøker, som tips til innredning, hagestell eller sjelelig

velvære. Zen som betyr meditasjon, handler om en enkel livsførsel. Og om å fjerne alt overflødig i sinnet som hindrer oss i å komme i kontakt med vårt egentlige jeg. Zen-buddhisme ble etablert av munken Bodidharma som kom fra India til Kina på 500-tallet. Zen kom til Vesten etter den andre verdenskrig gjennom etablering av klostre i USA.

Ærlighet mot oss selv er kanskje det viktigste. Og vanskeligste.

Ømhet er det verden har størst behov for akkurat nå, stod det i en fransk avis forleden.

Årstider

Høstklare dager på fjellet, lukten av epler i kjelleren, vårens første blåveis, stillheten når det snør, en sykkeltur i regnet, nakenbad i måneskinn, friskpresset appelsinsaft på sengen om morgenen, å stikke innom bakeren en vinterdag og den første sommerdagen når du kan spise frokost ute, er gleder livet byr på hvert år.

”Så lenge jeg nyter årstidenes vennskap, er jeg sikker på at ingenting kan gjøre livet til en byrde for meg”, sa den amerikanske filosofen Henry David Thoreau.

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*