Gi blaffen i å gruble så mye! (det hjelper ikke likevel)

Har du stadig mange negative tanker som kverner igjen og igjen i hodet? Det kan være både slitsomt og utmattende. Overdreven grubling er blant annet et kjennetegn ved flere psykiske lidelser: Å tenke for mye kalles også ”depressiv grubling”, og å gruble for mye er spesielt ikke lurt om du er deprimert.

Tekst:   Anne Lene Johnsen  Foto:Pixabay

Mange tror nemlig at man må gruble veldig på tıng for å løse problemer, at man må komme seg til bunns i dem og virkelig analysere dem. Og det er for så vidt naturlig for oss å tro, for hjernen vår er innstilt på å oppdage farer rundt oss slik at vi skal kunne beskytte oss mot dem.  Problemet er bare at denne intensive tenkingen ofte er feil, i betydningen av at vi har mange negative tanker som ikke er reelle eller riktige.

Ja visst, litt grubling er bra, og kan hjelpe oss å både finne løsninger og bearbeide følelser. Og det er selvsagt fint å klare å løse problemer som måtte oppstå. Men vi forveksler ofte overtenking med problemløsning: Når vi overtenker, forsøker vi ofte å finne mening i eller løsninger på alt mulig. Vi bruker altfor mye tankekraft på å analysere ting som i det store og hele egentlig ikke har så stor betydning, eller prøver å finne løsninger på ting vi faktisk ikke har noe kontroll over.

OG vet du hva: Det hjelper heller ikke! Løser ingenting! Vi bare fortsetter å bekymre oss, og blir slitne av alt sammen.

Den gode nyheten er at du kan bryte ut av disse uvanene. Det første er å innse at det faktisk ikke hjelper. Hadde du visst hvordan du skulle løse problemet, hadde du jo ikke behøvd å tenke så mye på det. Så kan du heller gå å gjøre noe annet eller begynne å tenke på noe helt annet. Vi kan rett og slett lære oss å gi blaffen! Istedenfor å holde på med disse analysene, kan vi lære oss å koble av hele prosessen.

Det er nettopp faktisk ”gi blaffen-terapi”, eller ”metakognitiv terapi (MCT)”, som nå anbefales av blant andre forskere ved NTNU som behandling for eksempel ved depresjon. Tanker vi måtte ha er nemlig ikke nødvendigvis en riktig gjenspeiling av situasjonen, og det løser ikke noe å overanalysere. En bedre strategi er dermed å droppe hele tankearbeidet.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Unsplash.com

Synes du det høres for enkelt ut? Vel, hele poenget med gi blaffen-terapi er at det SKAL være enkelt. Det foregår omtrent slik:

Trinn 1 er å innse at grubling ikke fører frem, og dermed kunne tillate seg å ikke være så ”flink” til å tenke så mye likevel. Det virker simpelthen ikke slik vi tror det burde, og det er veldig befriende å oppdage hvor mye krefter vi faktisk bruker på noe som ikke engang fører frem til noe.

Trinn 2 er å rette oppmerksomheten vår mot noe annet. Det går nemlig an å kontrollere hva vi tenker på, og det kan også gi en aha-opplevelse for mange. Du kan bestemme deg for å rette tankene mot andre ting enn det du grubler på.

En tredje teknikk, er å utsette selve grublingen til et bestemt tidspunkt en gang i fremtiden. For eksempel kan du bestemme at du kan gruble på lørdag mellom klokken tolv og kvart over tolv (et kvarter er mer enn nok). Hvem vet, kanskje du til og med ikke har behov for å gruble noe når tiden for det kommer?

Selv har jeg ofte tenkt at jeg er flink og ansvarlig hvis jeg grubler over problemer. Og jeg vil jo være flink og ansvarlig. Men det hjelper altså ingenting. For meg kom aha-opplevelsen da jeg lærte nettopp det: Grublingen fører meg jo ingen steder hen. Det virker ikke, rett og slett. Jeg kan like gjerne la være å bekymre meg, og heller tenke på hyggeligere ting. Som min venninne som er psykiater og har vært på gi blaffen-kurs sa til meg: Grubling er dumt, så bare slutt med det.

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*