Du lures av «sunne» salgstriks!

POPULÆRE SAKER

Har du sett produkter med lekre bilder og friske farger som lover deg «mindre fett», «kun xx kcal pr stk» og «uten tilsatt sukker» i butikkhyllene? Du vet vel at det bare er simple salgstriks?

 

Tekst: Kathrine Kragøe Skjelvan
Foto: @Ernaeringsmamma – Maja Skogstad og Bethine Elizabeth

Flere matvarer i dagligvarebutikkene er i dag det vi kaller for «sunnvasket». Det vil si at varene er pakket og emballert på en slik måte at de fremstår som langt sunnere enn de faktisk er. Spesielt produkter som retter seg mot barn, familier, veganere og mennesker med dårlig tid blir «sunnvasket» av produsentene.

Maja Skogstad, @ernaeringsmamma på Instagram, er en av de som stadig minner oss på dette. Maja har master i samfunnsernæring og ser med stadig økende uro på «sunnvasking av produkter» som retter seg mot barn og unge.

Maja Skogstad

Sunnvasking av matpakka

Ett av produktene som Maja særlig finner bekymringsfullt at så mange tror er sunt, er «mellombarer». Du vet, disse fargerike pakkene som «passer perfekt i hånden» og som lover deg «kun xx kcal pr stk»?
– «Sunnvaskingen» fører til at foreldre, lærere, trenere og andre med stor påvirkningskraft på barn og unge, foreslår å sende med slike «barer» i barnas matpakker på skole og i barnehage som et mellommåltid eller som et kjapt måltid før og etter trening.

– Det er jo ikke så rart, når emballasjen er dekorert med havre, nøtter, tørket frukt og litt sjokolade, at det gir inntrykk av å være et sunt og fornuftig mellommåltid. Men, snur du emballasjen og leser innholdsfortegnelsen, vil du se at mellombarer og andre frukt- og nøttebarer er alt annet enn et sunt mellommåltid. Hovedingrediensen er nemlig sukker forkledd som glukose-fruktosesirup, opplyser Maja.

– Det som står først i innholdsfortegnelsen, forklarer Maja, er det som det er mest av. I alle typer frukt- og nøttebarer i dagligvarebutikker, er en eller annen form for sukker den første ingrediensen. I de samme «barene» er det dessuten flere ulike former for sukker med i innholdsfortegnelsen, sier Maja engasjert.

– Mellombarer er ikke er mat, men godteri! Det er mye sukker i dem, sukker hun.

– Engasjementet mitt har ingenting med å «shame» (å pålegge skam – red. anm) foreldre som velger å sende med barna mellombar i matboksen. For meg handler det om å gi folk muligheten til å ta et informert valg om dette er noe de fortsatt ønsker å gi til barna eller spise selv, poengterer ernæringsmammaen.

På sin instagram viser Maja frem plakater som hun har hengt opp på bussholdeplasser, inngangen til skoler og som peker på «sunnvaskingen»

– Det blir vel en del «snapshots» av disse plakatene vil jeg tro, og det er bra! sier Maja Skogstad til Nye Mat og helse.

Dette mener Forbrukerrådet om sunnvasking

13.januar i år publiserte forbrukerrådet en artikkel på nettsiden sin om problematikken rundt sunnvasking av matvarer. I denne står det;

«Mange matprodusenter tøyer reglene for å framstille produktene som sunne. Dette gjelder hverdagsmat, så vel som snacks, kjeks og godteri. Et eksempel er frokostblandinger med bilder og navn som gir inntrykk av et høyt innhold av sunne bær. Når man leser innholdsdeklarasjonen, ser man at innholdet er svært lavt. Dette er villedende og på kanten av regelverket.

«Uten tilsatt sukker», men usunt likevel!

Alle vet at sukker er tomme kalorier, og mange ønsker å få i seg mindre sukker. Dette utnytter matprodusentene. Det florerer av produkter som er merket med «uten tilsatt sukker», selv om disse er tilsatt søtende ingredienser, har et høyt innhold av sukker fra ingrediensene og gjerne mer kalorier enn andre lignende varer.

«Denne merkingen spekulerer i forbrukernes ønske om å få i seg mindre sukker og bryter, slik vi ser det, i mange tilfeller med regelverket.»

Opp til deg

Til syvende og sist, er det opp til deg og meg å avgjøre hva vi ønsker å putte i oss og eventuelt barna våre. Det er neppe uenighet om at det er snedig å kunne gripe til en «mellombar» i forbifarta, men når vi vet hva disse inneholder, kan vi i langt større grad ta en avgjørelse basert på kunnskap om dette er noe vi ønsker å gi til barna eller selv spise!

Oppskrift på sunne og ÆRLIGE barer finner du her:

https://glutenogmelkefri.com/2014/01/15/muslibar-frokostbar-proteinbar-granolabar/

 

 

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -

VÅRE SISTE SAKER

Relaterte saker