Fra mormors kokebok: Farmors uslåelige søsterkake!

Farmors uslåelige søsterkake  

Til tross for at jeg fikk NG i heimkunnskap, var jeg av en eller annen grunn glad i å «skrive av» oppskrifter når jeg var på besøk hos farmor og farfar. Julen da jeg fylte 9 år fikk jeg en grønn ringperm og en blokk som etter hvert skulle bli et saaaalig sammensurium av en «personlig kokebok» fylt med oppskrifter, kaker, desserter, husmannskost, suksessterter, havremakroner og Gud vet hva!

Tekst og foto: Berit Kvifte

Farmor synes det var stor stas at jeg viste slik sans for baking og matlaging. Men, det var altså på papiret…Langt fra i praksis! Mine kjøkkensysler endte alltid i katastrofer – forsiktig sagt. Jeg var derimot en kløpper på å slikke bolle og sleiv!

Min oppskriftsperm ser ikke spesielt innbydende ut, men inneholder mange oppskriftsskatter !

Da jeg forleden dag  skulle lirke fram den gamle oppskriftspermen min øverst i kjøkkenskapet, rant halve innholdet ned ut på gulvet med et «svoooosj».  Men,  da jeg begynte å bla i arkene som fortsatt hang fast i ringpermen, dukket oppskriften på farmors  «Søsterkake» fram – og jeg ble sittende på gulvet og mimre.

Oppskriften på «Søsterkake» hadde min kjære farmor med seg i bryllupskisten fra Tretten i Gudbrandsdalen da hun giftet seg med farfar og flyttet til Lunde gård i Tvedestrand. Jeg er blitt fortalt at det raskt gikk «gjetord» i Lønnedalen om denne vidunderlige kaken som farmor Lovise bakte!

«Søsterkaken» var lenge en godt bevart hemmelighet, men etter hva jeg husker, glapp den visst ut på en eller annen kirkebasar og da gikk oppskriften bokstavelig talt som varmt hvetebrød gjennom hele Lønnedalen. Formkaken ble like populær til kaffen som på et pyntet kakebord!

Å se min egen sirlige skrift i kokeboka mi, vekker gode minner…… Jominnsanten skal jeg bake søsterkake til helgen!

Du trenger: 

¼ kg margarin  (250 gr)

1 stor kopp farin

1 pk gjær

5 deciliter helmelk

2 ts kardemomme

750 gr  hvetemel

1 kopp rosiner

Smelt smør, ha i farin og rosiner. Rør gjæren ut i lunken melk og bland det i det tørre. Elt deigen til den blir smidig og la den heve seg dobbelt så stor.

Stekes i 2 avlange former i 35-40 minutter i 210 grader.

(PS!  Jeg kan ha blingset, men alle ingrediensene er på plass 😊  Det sikreste er å blande alt sammen! )

OBS!  Alle våre lesere er velkomne til å sende inn oppskrifter fra bestemor eller farmors tid!   La oss sammen holde liv i disse gode gamle oppskriftsskattene! 

Send oppskrifter og bilder til:  b-kvift@online.no 

Har ikke bilde av den ferdige kaka, men den ser omtrent sånn ut Foto: Pixabay.com
About Berit Kvifte 37 Articles

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*