Når alle sier du MÅ tenke positivt…

POPULÆRE SAKER

Å være kronisk syk eller ha helsetrøbbel som påvirker hverdagen er ikke enkelt. Hverdagen består kanskje av mye smerter og mange nederlag, men jeg har noen tips som kanskje kan bidra til mer positive dager!

Tekst: Kathrine Kragøe Skjelvan Hovedbilde: Unsplash.com

Tenk positivt!

Når du er syk og noen sier til deg; «tenk positivt»!  er det virkelig ikke lett å unngå å bli en smule provosert. Det innrømmer jeg i hvert fall helt glatt. Er det noe som blir bedre av at jeg tenker positivt, er det det?  Blir armen eller beinet bedre av positiv tenking?

«Tenk positive tanker, si positive ord, gjør positive handlinger og det positive gror»  (Jon-Lasse Fjeld)

Å tenke positivt handler ikke om å se seg selv i speilet og si «jeg er frisk»!  eller noe annet man fra i innerst til ytterst ikke tror på. Det handler om å endre tankemønsteret ditt. Det handler om å flytte fokus og retning. Det handler om å se det positive i det                    kjipe og velge hva du ønsker å tenke på.

Foto: Kathrine Kragøe Skjelvan

Syk eller ikke-frisk?

Hva er forskjellen på å syk og ikke-frisk. Helsa er likedan uansett hvilket fokus du har, men ditt syn på egen helsetilstand vil påvirke hvordan du angriper hverdagen. Er du syk føler du deg syk, er du ikke-frisk er du bare ikke frisk. Ser du det samme som meg?  Skjønner du tegninga jeg prøver å streke opp her?  Kjenner du det i hjertet hvor mye enklere det er å forholde seg til status quo da?

Alt du klarer!

En annen viktig nøkkelfaktor er å tenke på alt du mestrer, det du får til. Legg bort tanken på alt du ikke lenger kan gjøre, men bruk i stedet energien på å skryte hemningsløst av deg selv når du klarer ting. Jeg pleier å klappe meg på skuldra både hardt og lenge når jeg klarer å stå over «duppen» en ettermiddag. Jeg blir uendelig stolt av meg selv og det burde du også!

Du er ikke helsa di

Uansett hvem du er og hvem du føler du var før du ble syk, er du ikke sykdommen din. Selv om helsa di er noe dritt, er ikke du en dritt. Du er fortsatt den fantastiske deg! Enkelt sagt?  Joda, det kan hende at du må lete litt inni deg selv, men jeg lover; det er mulig å finne den du var – igjen!

Kathrine Kragøe Skjelvan (foto: privat)

Lær deg å tenke positivt

Å endre måten du tenker på er ikke gjort på en-to-tre, men det er ikke så innmari komplisert heller. Det enkleste er å starte med å finne ut hva du ønsker å tenke de gangene du i dag tenker negativt. Boksen under her viser deg en mulig snu-operasjon;

Identifiser de kjipe negative tankene og handlingene dine. Definer hva du egentlig ønsker å tenke som gjør at du føler deg bedre. Bruk gjerne et regneark slik som over eller lag ditt eget system slik at du har oversikt.

Det kan føles både vanskelig og rart å skulle identifisere og definere dine egne følelser og tanker, men jeg lover, dette er den lette delen. Den vanskelige biten er den som følger; du må øve!

Øvelse gjør mester!

Når du har identifisert de negative tankene og handlingene, samt definert ønskede tanker og handlinger, må du øve. Du må rett og slett eksponere deg for det som trigger negative følelser og handlinger med regnearket ditt «på baklomma». Deretter handle som du har planlagt, ikke som du alltid har gjort.

Etter en håndfull solide øvelsesrunder skal du se at du blir en kløpper på å tenke positivt! Slutt å kjenne på nederlaget, men gled deg over og vær stolt over at du prøver!

Du er verdifull og du gjør en kjempeinnsats hver eneste gang du prøver!

Det er lov å være sint!

Å tenke positivt er ikke ensbetydende med å alltid være smørblid! Det er absolutt lov til å være sint, lei, frustrert og redd. Men ikke la de vanskelige følelsene få ta overhånd. Når du kjenner de følelsene komme, kan du bestemme deg for å la de «herje» i 10 minutter, men så er det nok!

Sett deg som mål at for eksempel klokka 12 eller 17 , skal du gjøre noe lystbetont for deg selv. Eventuelt kan du bestemme deg for at “OK –  i dag skal jeg skrike og synes synd på meg selv, men i morgen – da skal jeg tilbake til det positive!”

La det positive gro!

Når du er positiv og ser litt lysere på livet, helsa og tilværelsen, er det enklere for andre å se positivt på deg også. Du er alltid fantastiske deg – selv om helsa skranter, husk det!

“Se alltid lyst på livet!
Sa mor og far til meg.
Tro alltid at det beste
bare hender deg!
Og barnetro er viktig,
ellers blir det trist…
Så jeg gjetter kryssord med kulepenn
og er stadig optimist!”
(Lillebjørn Nilsen)

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -

VÅRE SISTE SAKER

Relaterte saker