Når nettene blir korte…!

Dag Robert Pinslund (25) på Raufoss har en stor forkjærlighet for «gaming», men gleden ved å holde på med denne hobbyen langt ut i de små nattetimer eller rettere sagt tidlige morgentimer, straffet seg brutalt. Døgnet ble snudd opp ned for totningen, som har funnet en måte å få døgnrytmen på stell igjen!

Tekst: Berit Kvifte   Foto: privat

Tallet på hvor mange som oppsøker legen med søvnproblemer har vært økende etter at pandemien slo til. Alt ble med ett endret 12 mars. Skoler stengte, vi fikk hjemmekontor og fikk ikke treffe venner, nære og kjære i mange uker. I sommer fikk vi en pause fra alle restriksjonene, men nå er vi på nytt pålagt mange og inngripende restriksjoner.  Folk blir redde, når vil verden bli seg selv igjen?

Redsel, usikkerhet og bekymringer påvirker oss på mange og ulike måter, men veldig mange har fått problemer med å sovne om kvelden, holde på søvnen gjennom natten og holde god døgnrytme.   Dag Robert er en av mange yngre som i perioder kjenner på det å få døgnet snudd på hodet, men heldigvis har han funnet en måte å hente seg inn på når nettene blir for korte..! (fortsetter under annonsen)

Spenning og avledning…

Dag Robert er utdannet frilansskuespiller og det er langt mellom oppdragene slik det er for veldig mange i hans bransje nå.  Da er det lett å sette seg til i «gaming-stolen», la seg slukes inn i spenningen og helt glemme tid og sted.

-Jeg er en såkalt «gamer» og klokka kan fort bikke både 03 og 04 på natta før jeg tenker at dagen har en ende i de periodene jeg ikke er i jobb. Gaming er noe jeg har drevet med i ganske mange år og det har blitt mange lange netter – eller korte du vil, sier Dag Robert og ler .

Totningen hadde en ganske uryddig døgnrytme da han studerte i Volda også, så han vil ikke legge alt på tiden vi er inne i nå.

-Jeg er nattmenneske i den grad at jeg aldri sovner før ved midnatt.  Det er dog forskjell på det og kjøre seg helt utover sidelinja. Når det er sagt, er det ikke bare gaminga som kludrer til søvnen i perioder.  Jeg har som andre, ting som kverner rundt i hodet og kan holde meg våken.  Jeg mangler «av-bryteren», sier han.

Når døgnrytmen har blitt satt helt på hodet, har totningen prøvd diverse søvntriks for å komme seg tilbake til normalen uten hell. Han har «døgnet» og prøvd å snu døgnet på den måten, men det har ikke fungert.

-Jeg kan gå til sengs til normal tid, men blir liggende våken til bortimot klokka 03 for så å sove i 12 timer i strekk. Det er ikke sunt i det hele tatt. Da har det vært bedre å sysselsette hodet med spill-oppgaver framfor å bli liggende å elte med tanker.

-Gaming er for meg like altoppslukende som for en lesehest som ikke slukker nattlampa før siste kapittel er lest.  Når vi også er inne i en tid der mange opplever at timeplanen dag etter dag er tom, kan det utløse nye og dårlige vaner for å få tiden til å gå når du ikke kan være med venner og familie som før. Når søvnen rakner, er det mange som tyr til vanedannende medikamenter for å få sove bort problemene, men det er en kortsiktig og dårlig løsning, sier Dag Robert.

Mødre vet råd!

Mødre vet råd det meste. Også for «guttunger» som setter døgnet på hodet.

-Erfaringsmessig vet min mor at en formanende pekefinger ikke løser noe. Siden hun ha klokketro på naturlige løsninger for det meste, troppet hun opp i heimen, satte fra seg en eske med naturproduktet, Melissa Dream med Melatonin og sa «godnatt» ! Jeg satt der med «aua i kryss» etter å ha «døgnet» og spilt meg helt bort i natta, forteller Dag Robert og smiler.

Allerede etter et par nettere bruk med den naturproduktet sovnet jeg forholdsvis raskt, men i tillegg fikk jeg ro i kroppen, forteller Dag Robert som nå er i jobb igjen.  Da må gamingen begrenses.  Og det må soves!

Etter et par netter med  «sitronpilla» sovna jeg forholdsvis raskt, sier Dag Robert

-Jeg tar min naturlige sovepille mellom klokka 23 og 24 og sovner en times tid senere. Noen vil vel mene at det er for seint, men jeg har min «indre klokke» og den har tikket og gått i sitt tempo siden jeg ble født.

-Per i dag er jeg i fin flyt,  har god døgnrytme,  men det ikke hadde ikke fikset seg selv. En vesentlig fordel med  Melissa Dream plus Melatonin. er at den gir en meg indre ro og hjelper på tankemaset som gjerne dukker opp når en skal sove.  Like viktig er det produktet ikke er avhengighetsskapende. Produktet restarter kun døgnrytmen og du trenger ikke bruke produktet daglig, men i perioder. Smart, ikke sant ?

 

Varmt bad og mørkt rom kan hjelpe

I tiden vi lever i er det mange som blir liggende å snurre rundt under dyna natten gjennom med tusen tanker kvernende rundt.  Bekymringene trekker usynlige kølapper og sørger for at hjernen din er døgnbemannet.  Det blir det dårlig søvn av!

Bjørn Bjorvatn, Professor dr.med., Universitetet i Bergen og leder, Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer har listet opp følgende gode råd for god søvnhygiene;

*Regelmessig mosjon, men avslutt minst tre timer før sengetid
*Unngå å sove på dagtid, men en høneblund på 20 minutter tåles.

*Ikke bli liggende i sengen etter at du har våknet.

*Stå opp til omtrent samme tid hver dag, også i helger
* Få minst 30 minutter med dagslys daglig, helst tidlig om morgenen.
*Unngå å bli eksponert for sterkt lys dersom du må opp om natten

*Ikke drikk kaffe, te, cola og energidrikker (koffeinholdige drikker) etter klokka 17.
*Nikotin virker også aktiverende, og bør unngås
*Ikke bruk alkohol som sovemiddel. Alkohol kan lette innsovningen, men gir  urolig søvn med mange oppvåkninger og dårlig søvnkvalitet
*Ikke gå sulten til sengs, men legg heller ikke innpå et stort måltid.

* Bruk soverommet og sengen til søvn, ikke til jobb, mobil, pc, nettbrett
* Lag deg et sengetidsrituale
* Sørg for mørke, ro og moderat temperatur på soverommet. Bruk evt maske og ørepropper
* Ikke se på klokka hvis du våkner om natten!
* Lær deg en avspenningsteknikk, bruk den ved oppvåkninger.
* Sett av en ”problemhalvtime” om ettermiddagen/tidlig kveld da du tenker gjennom dine bekymringer og problemer. Unngå å ta med deg bekymringer og problemer til sengs
* Ta et varmt bad/ dusj før sengetid. Det kan virke beroligende

 

About Berit Kvifte 37 Articles

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*