Utmattelse og skam

(Foto: Steven HWG - Unsplash.com)

Hvorfor er det skambelagt å være utmattet eller ha fatigue? Er dette bare en følelse den det gjelder har, eller er det en følelse som kommer av at en ikke lenger blir «regnet med» og har samme «status» om frisk?

Emosjonell utmattelse oppstår gjerne når det ikke er harmoni eller balanse mellom det å gi og det å få. Det er gjerne deg som alltid har vært et JA-menneske som kommer i denne situasjonen. Dette gjelder innen familien, vennegjengen og eller jobb. Du stiller alltid opp! Du er lett å spørre og du er lett å be, du er alltid blid utad og ingen ser hvor sliten du er.

Det er godt å bli regnet med og det er godt å bli likt, men blir du sett? Sett uten at du har gjort og gjør en fremragende jobb, stått på litt ekstra, bakt disse kakene som skal loddes ut, stilt opp og hjulpet gamle foreldre, passet barnebarn, STILT OPP, STILT OPP OG STILT OPP.

Hvor ble det av tiden og overskuddet til deg selv?

Det har ikke alltid vært lett å få en timeout/alenetid i en familiesituasjon hvor det kanskje er barn med spesielle utfordringer, eller flere barn som krever mye oppmerksomhet, en fraværende ektemann eller samboer som ikke ser hvilken belastning dette er for deg.

Og/eller permisjoner på jobben og du er redd for å ikke gjøre god nok jobb slik at du ikke får være den som får beholde jobben.

Når du er den som alltid har stilt opp og hjulpet andre, vært den sterke og taklet alt, blir det å si ifra at du ikke orker mer fordi begeret er fullt oppleve det for mange skamfullt å be om hjelp. Jeg har spurt meg selv «Hvorfor føles det sånn?»

Har du alltid måttet gi og prestere for å bli sett og hørt, henger dette igjen helt fra barndommen at du burde klare og mestre, gi uselvisk og at alle andre kommer først?

Det å være den som må be om hjelp, være en mottagende part uten å yte noe tilbake, kan føles nedverdigende og skamfullt. Jeg kjenner jeg blir berørt i skrivende stund. En sykepleier jeg kjenner var så skamfull da hun selv ble så syk av utmattelse at hun måtte legges inn på sykehuset at hun tok et putetrekk over hodet for at ingen skulle kjenne henne igjen.

KJÆRE LESER, KJÆRE DEG! DU ER VERD Å ELSKE UANSETT

Gode tanker fra meg


Foto: Steven HWG – Unsplash.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*