5 feil du må unngå om du vil dyrke inne!

Har du lyst til starte å dyrke innendørs, men er redd for å gjøre feil? Ta det med ro! Jeg har en god nyhet til deg! Jeg har nemlig gjort alle feilene for deg, og disse deler jeg gjerne med deg.

Tekst: Silje Bukholm Oppslagsfoto:Unsplash.com

Silje Bukholm – Spirelykke Foto:privat

Da jeg fant min lidenskap i å så og dyrke så gjorde jeg alle mulige feil. Likevel ble jeg hekta og endte med å dyrke enda mer!

Har du lyst til å prøve og dyrke litt inne, så er denne artikkelen til DEG!

Du lærer av feilene du gjør og det å dyrke er et eksempel på at hvis du ikke gir deg når ting ikke går helt etter planen, så vil du bli belønnet! For når du får smake litt på det du har dyrket, er sjansen stor for at du har «pådratt deg» en by og lidenskapelig hobby!

 

 

Det er mange som ikke har stor hage eller kanskje ikke har hage i det hele tatt, men det er absolutt ikke noe hinder! Kanskje snarere et pluss, fordi da får gleden over at det du sår tett på deg, kan du følge med hele tiden!

Jeg dyrker inne hele året og jeg leverer også kurs i hvordan du gjør dette. Mange av mine kursdeltakere har ingen erfaring med dette i forkant, men kan de, så kan du!  Mange tror de ikke har nubbesjanse til å dyrke noe som helst fordi de ikke engang greier å holde liv i basilikumen som er kjøpt på butikken og som visner bort på kjøkkenbenken allerede dagen etter.

I videoen her viser jeg hva du skal gjøre for å få den til både overleve og vokse!   Kanskje det er DET som skal til for å tenne en liten «grønn gnist» i deg?

Før du starter med å dyrke inne, vil jeg si noe om  fem feil som er en gjenganger og som du bør unngå:

Du vil «for mye»

Før du starter er det lurt å tenke litt gjennom hva du vil dyrke, og sjekker litt om dett er enkelt  eller krevende planter å få til. Dette er smart for å unngå å kaste bort tid og penger på planter som ikke vil klare seg hos deg. Enten fordi de krever et annet miljø enn vi har har inne i husene våre, eller de krever mye oppfølging for å få dem til. Jeg anbefaler å starte smått, slik at det ikke blir for mye for deg i en startfase.

Du mangler lys

Nå når høst er gått over til vinter er lys både mennesker og planter trenger mer enn noe annet. Ikke forvent at noe vil spire uten at du investerer i vekstlys. Uten vekstlys vil du oppleve at plantene dine vil strekke seg etter det lille dagslyset som er ute, og de den ender opp med å bli tynne og bleke. Vekstlys vil hjelpe frøene du sår med å få normal vekst, og sådden din vil bli grønn og frodig.

Du kan kjøpe vekstlys mange steder. Prisene varierer veldig, og det samme gjør også størrelse og hva de er beregnet på. Undersøk derfor hvilke planter som vil trives under hvilket vekstlys.

Du har ikke riktig jord

God jord er spesielt viktig når du sår inne. God jord vil gi deg friske planter med god vekst. God jord inneholder minst mulig torv, og mest mulig organisk materiale som sørger for at plantene dine får et godt miljø å vokse i. Å hente jord fra egen hage til å dyrke inne med er sjelden en god ide. En tommelfingerregel er å kjøpe den dyreste jorda!  Husk også å sjekke om det du ønsker å plante vil trives i denne jorda.

Du tilfører ikke riktig næring til plantene

Planter trenger næring for å vokse, men ikke overdriv!  Er du i tvil på mengde, sjekk hva din plante har behov for og ikke gi mer enn den trenger.

Du gaper over for mye

Å la ting ta av er en nybegynnerfeil som går igjen. Du blir ivrig i starten og sår for mye uten tanke på at plantene de vil vokse og vil trenge mer plass for å trives over tid. De trenger også jevn oppfølging!

Ingenting er mer kjedelig enn å glemme bort sådden noen dager og oppdage at den har tørket ut  eller har vokst seg ut av beholderen dem står og «omkommet» på grunn av plassmangel.

Lag deg en plan innledningsvis og hold deg til denne. Det er lett å få seg en trist overraskelse og miste troen på seg selv. Men, når det er sagt kan jeg ikke gjenta meg selv nok når jeg sier:  ALLE burde prøve å så litt!  Å dyrke inne er noe absolutt alle kan få til og det er en sunn og positiv aktivitet å gjøre sammen med barn! Aller best;  det gir en enorm lykkefølelsen nå et frø slår rot, vokser opp av jorda og videre opp og ut i verden!

Om Siljes Spirelykke

Helt siden barnsben av, har jeg elsket alt som spirer og gror.  Jeg har derfor selv gjort alle feilene som kan gjøres, når det gjelder planter.

Jeg er ikke gartner, men et levende bevis på at du ikke må være det for virkelig å lykkes. Jeg bruker derfor ikke «gartner-språk», og ei heller hjelpemidler som ikke finnes i vanlige hjem. De siste årene har jeg hjulpet hundrevis av mennesker med å lykkes med sine planter.

Jeg vil nemlig at DU også skal kjenne lykkefølelsen når plantene dine spirer, for den er helt spesiell!

Jeg har både terapeut og BI-utdannelse, og har jobbet med entreprenører hele mitt voksne liv,. Mennesker og planter er mine lidenskaper og i  Spirelykke kombinerer jeg dette ved å løfte mennesker samtidig som jeg lærer dem å dyrke!

 

Spire-lykke til! 

Hilsen Silje

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*