Fra mormors kokebok: Lossius`s ingefærkaker

Det er ikke oppskrifter fra mormors kokebok Gry Kristiansen fra Nordmøre vil dele med Mat og Helses lesere, men fra en bok hun arvet fra en eiegod nabo som var som en bestemor!

Gry skriver;

Boken kom i mitt eie da jeg solgte huset mitt og leide en leilighet i en gammel bygård i Kristiansund som ikke ble berørt av bombingen under 2 verdenskrig. Gårdeieren var en koselig eldre dame som jeg fikk et godt forhold til. Mannen hennes var baker og han drev tidligere bakeriet i bygården.

For noen år siden så skulle den lokale bryteklubben samle inn lopper her i Kristiansund. Jeg hadde masse jeg skulle kvitte med, så jeg ringte klubben. Da jeg fortalte min kjære aldrende huseier om loppemarkedet, så ville hun gi noe hun også. Vi tok turen ned i kjelleren og der fant vi mye som bryteklubben gjerne ville ha. Etter at de hadde tatt med seg sitt, så begynte den nydelige gamle damen å se igjennom gamle bøker. Da dukket det opp noen oppskriftsbøker etter hennes mann, baker Lossius. Som takk for å hjelpe henne med å rydde kjelleren,  fikk jeg et par av bøkene  som er et kjært minne om damen som ble som en bestemor for meg og mine 4 barn. Vi ble veldig nær de årene vi var naboer over gangen.

Oppskriftsboken ble utgitt i 1946 og oppskriftene står på svensk, men det vil jeg tro ikke er noe hinder for å prøve å lage «svenske ingefærkaker»

Ingefærkaker 1

 • Foto: Debby Hudseon, Unsplash.com

  250 g smør

 • 500 g mel
 • 1 ts ingefær
 • litt melk
 • 160 g finmalte mandler
 • 400 g sukker
 • litt kanel

Bland alle ingrediensene og arbeid de sammen til en fast deig. Deigen kjevles ut til den er 3 mm tykk. Stikk ut små runde kaker og legg på et stekebrett. Pynt gjerne med litt revet ingefær.  Stekes på middels varme, ca 175 grader til kakene har fått passe farge.

 

Ingefærkaker 2

 • 250 g sukker
 • 2 eggeplommer
 •  1 ts ingefær
 • 300 g mel
 • 2 egg

Pisk sukker, egg og eggeplommer til eggedosis. Tilsett melet forsiktig og til slutt ingefær.

Ha røren i en sprøytepose og lag arabesker eller andre figurer på en stekeplate. La kakene stå og tørke en stund. Stekes i middels varm ovn, ca 175 grader til de har fått passe farge.

Ønsker glade bakere lykke til !

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*