Hjelp kjæledyret ditt over nyttårsaften!

Frykt for høye lyder som skudd, torden og fyrverkeri et veldig vanlig problem blant hunder. Siden det ikke er lenge til nyttårsaften, og du vet at du har en rakett-redd hund eller har en valp du ikke vet hvordan kommer til å reagere, bør du gjøre tiltak allerede nå.

Tekst: Berit Kvifte Oppslagsbilde: unsplash.com

Det er ikke mulig å avlyse nyttårsaften – kvelden på årets siste dag da hunder og katter i de tusen hjem virkelig lider. Hunder hører fire ganger så godt som mennesker og katter hører enda bedre. Hunder er i tillegg mer sensitive for trykkbølgene som rakettene lager. Dermed blir mange av de snilleste og roligste hundene forvandlet til nervebunter og høyst ustabile mens det skåles for den kommende og nye år.  Passer du ikke godt på, kan det skje at både hunder og katter stikker av gårde i ren panikk.

Har du hund eller katt, MÅ du ta hensyn til dyra denne kvelden. Noen vet at de har en rakettredd hund eller katt mens andre har valp av året og ikke vet hvordan den kommer til å reagere. Nyttårsaften kan bli en prøvelse for både hunde- og katteiere.

Dersom du vet at husets kjæledegge blir livredd når de første kinaputtene smeller tidlig på nyttårsdagen, bør du kontakte veterinær for time allerede nå.  Dette for å unngå at det ikke er ledige timer å oppdrive dagen før slik at du og din firbente venn må tusle hjem å vente på smellene uten annet enn «bare» omsorg. Når det er sagt, er det å være sammen med hunden, prøve å roe den og ta den med i kjelleren det viktigste du kan gjøre denne kvelden uansett om den har fått veterinærhjelp eller ei.

Foto: unsplash.com

Angstdempende medisin

Sileo er et forholdsvis nytt medikament i Norge til hunder som er redde for spesifikke ting.  Produktet er en gele som gnis inn mellom kinn og tannkjøttet og skal gjøre at hunden ikke blir redd. Virkestoffet heter deksmedetomidinhydroklorid og hemmer utskillelsen av noradrenalin fra noradrenerge nevroner og blokkerer de refleksene som utløser frykt og motvirker opphisselse.

Det ble i fjor gjort en norsk studie på Sileo. 182 hunder deltok, hvilke ble delt inn i testgruppe og kontrollgruppe. Felles var at alle var vettskremte for fyrverkeri. Resultatene viste at eiere av 64 av de 89 hundene i testgruppen (72 %) oppga at medisinen hadde svært god eller god eller god effekt.

Ikke bruk naboens valium!

Om du ikke har fått time hos veterinæren og plutselig oppdager at husets halvvoksne valp begynner å pese og vise tydelige tegn på redsel når naboungene tyvstarter nyttårsaften med kinaputter på formiddagen, skal du IKKE tigge Valium eller andre beroligende midler av naboer, venner eller bekjente. Ved å dope ned kjæledyr, klarer de ikke å formidle signaler om hvordan de har det inni den redde kroppen. 

Les også: Passopp kan dø av tannstein!

Hjelp med CD

Vet du at hunden din er redd,  kan du prøve med CD’en, «Sound Scary», men da må du starte helst i dag! Erfaringsmessig er det mange CD-metoden ikke fungerer på fordi det mangler «lukt av raketter».  Hunden får heller ikke med seg lysglimt med denne metoden.  Redselen er mer sammensatt enn bare lyden av raketter som smeller.

Duftferomoner

Det finnes også såkalte trygghets-feromoner. Disse fås som et adapter som stikkes i kontakten, som spray og halsbånd.

I likhet med CD’en, er dette et hjelpemiddel som hunden bør begynne å bruke i god tid før nyttårsaften, men det er ennå litt tid til å sette i gang med feromoner.  Halsbåndet kan også være til god hjelp om hunden din er redd for å kjøre bil. Likeså om den mistrives eller ikke liker å være alene hjemme mens du er på jobb.  Dette er noe du og hunden må prøve seg fram med.

Fra veterinærhold opplyses det som en trøst at nyttårssmellene ikke gir langvarige traumer, men det er ille mens det står på.

Symptomer på redsel

Dyr reagerer forskjellig, og ikke alle symptomer er like enkle å forstå for eieren. Symptomer på redsel kan være at hunden peser, skjelver eller traver rastløs rundt. Noen gjemmer seg bort, andre kryper «tvers gjennom deg». Hunden kan også bli så engstelig at den gjør fra seg inne, ødelegger møbler, bjeffer, uler eller prøver å stikke av. Katter pleier å gjemme seg eller søke opp i høyden. Der blir den liggende med ørene bakover. Noen vil frese, jamre eller skjelve.

8 råd for nyttårsfeiringen!

  • Så godt det er mulig; skjerm hunden for lys- og lydinntrykk.
  • Spill av lyder som ligner på fyrverkeri i ukene før nyttårsfeiringen for å venne den til smell.
  • Det finnes duftstoffer som kan virke beroligende på både hunder og katter.
  • Sørg for at hunden er sliten på nyttårsaften, gå en lang turer i forkant.
  • Ikke kjeft på hunden dersom den blir redd når nyttårslevenet setter i gang.
  • Hold deg rolig når det smeller, gi godbiter og vær sammen med hunden.
  • Ikke ta med hunden ut for å se på fyrverkeriet.
  • Gi hunden mat i god tid før rakettstart. Å være sliten og mett er positivt.

 

About Berit Kvifte 37 Articles

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*