Da Pus pynta treet !

Naboen har vært ihuga «katte-jager» så lenge jeg kan huske, men jaggu fikk han ikke en liten pelsdott i hus – som så mange andre i disse Korona-tider. Aldri før, har så mange nordmenn skaffet seg kjæledyr på et år. Noen sikkert veldig gjennomtenkte, andre har muligens allerede fått både små og store overraskelser.  Og flere kommer muligens i julegave!

Tekst: Berit Kvifte Oppslagsbilde: Unsplash.com

Pus er typen skogskatt, lodden i pelsen, ravnsvart i pelsen med en hvit flekk rundt snuten og hvite poter. Høyt elsket og plutselig hatet.  I går kveld hatet verre enn pesten. For jaggu føyk pelsdotten til topps i den omhyggelige pyntede julegrana til naboen. Som om det var en mus som gjemte seg bak kuler, glitter og annen stas, så tok altså Pus rennafart og svoooosj! Der fikk han feste i en girlander og svingte en halv gang rundt julegrana før både Pus og treet gikk i parketten så det sang.

Naboen ble kattejager igjen på et blunk.   Pus ble med ett en eneste «katt -a – strofe» som aldri skulle vært i hus!

Det finnes mange ikke helt gjennomtenkte kjæledyrkjøp. Tredobbelt så mange som i fjor år.  Vi lever i karantener, i isolasjon, i kohorter og andre konstellasjoner og innimellom her kan ensomheten bli så gnagende at mange velger å skaffe seg et kjæledyr.  For mange er katt førstevalget – for den kan jo klare seg selv og har til og med ni liv! Men, naboens Pus har allerede brukt et av livene.  Hadde han vært riktig uheldig kunne det blitt en kortslutning eller to etter at Pus tok en halv gang rundt i toppen av juletreet.   Både av elektrisk art og i hodet til naboen!

Om du i år har fått hamster, marsvin, kanarifugl, hund eller en Pus i hus – er de som du sikkert har erfart –  ikke sjølhjulpne.  De må ha mat og de må vann.  På do skal de også. Men, det er også ting du og jeg må passe på at kjæledeggen ikke må gjøre eller få i seg.   Her må du ta ansvar for Pus ( eller de andre nyankomne) har ikke den fjerneste anelse på hvor fort de ni livene kan bli oppbrukt i løpet av jula !

Foto: Unsplash.com

Pus eller juletre?

Naboens erfaring med en ny Pus i hus denne jula er ( foreløpig) altså ikke av det helt gode slaget.  Hva med deg?  Hva vet du om Pus og juletre, planter eller andre farer som lurer i denne søte høytid?

Aller helst bør treet stå i et rom der den lille pelsdotten ikke kommer inn, men det er langt enklere sagt enn gjort.

 

 

*Det enkleste og første du kan prøve er å bruke en bitterspray. Katter liker ikke å lukte på bitre og sure ting. «Bitterspray» finnes i flere dyrebutikker. Alternativt kan du mekke sammen en sitronspray selv og dusje julegrana med.

* Aluminiumsfolie kan brukes til så mangt. Så også for å redusere både lyst og mulighet for Pus å nærme seg julebusken. Legg ut aluminiumsfolie rundt treet – eller aller smartest; sett treet opp i et «teppe av aluminiumsfolie». Trenden peker jo i retning av masse «bling» i år, så rull ut folien i en meters radius fra juletrefoten. Pus skygger banen og du blir trendsetter.

* Styr unna «low fruits»  –  fritt oversatt;  la de nederste grenene på juletreet være fri for pynt.  Det skal ikke mer enn EN kule eller en lav rad med girlander til for Pus til å velte hele stasen.  Sånn i verste fall.

*»Barduner» juletreet. Ikke la det stå å vakle på en taburett.  Ja, nettopp…Du kunne se det for deg, ja 😊

Pus og juleplanter

Katter har null peil på at et jafs av julerosen kan være noe av det siste den gjør denne jula. Er du juleblomstelsker, så plasser dem et sted Pus hverken kan klatre eller hoppe opp for å få tak dem.

Agria forsikring opplyser dette om julens vakre blomster i kombinasjon med Pus i hus:

 • Amaryllis – giftig ved større doser, spesielt løken. Små inntak av planten gir vanligvis symptomer som hypersalivasjon (mer spytt enn normalt), oppkast og diaré. Ved moderat til alvorlig forgiftning viser katten tegn som uro, svakhet, hypotensjon (lavt blodtrykk), skjelvinger og kramper.
 • Julestjerne – giftig ved større doser. Kan gi hypersalivasjon (mer spytt enn normalt), oppkast og diaré. Pleier som regel å gå over av seg selv, men la katten din ha tilgang til rikelig med rent vann.
 • Svibel – ved små inntak forventes ingen til lette symptomer. Inntak av løken eller større mengder plantemateriale kan gi lett til moderat forgiftning. Symptomer er kvalme, oppkast og diaré.
 • Julekaktus – kan være giftig ved store inntak. Symptomer er hypersalivasjon (mer spytt enn normalt), oppkast, diaré og anoreksi.
 • Julerose – hele planten er giftig. Symptomer er hypersalivasjon (mer spytt enn
  Julerose – hele planten er giftig for pus Foto: Unsplash.com

  normalt), oppkast og diaré. I svært sjeldne tilfeller kan katten få hjertesymptomer. Sørg for at katten din har tilgang til rikelig med rent vann.

 • Lilje – hele planten er svært giftig for katter, også pollen. Symptomer er oppkast, hypersalivasjon (mer spytt enn normalt), anoreksi og letargi (sløv- og tretthet) innen 1-3 timer etter inntak. Forårsaker i alvorlige tilfeller nyresvikt, og kan føre til død. Det er viktig med tidlig behandling hos veterinæren.
 • Misteltein – bladene og bærene kan være giftige. Forårsaker diaré og oppkast.
 • Tazett – hele planten, framfor alt løken, er giftig. Forårsaker oppkast og diaré.
 • Tidløse – hele planten er giftig. Forårsaker oppkast, blodig diaré, sirkulasjons- og
  Tidløse er gift for katter: Foto: www.piqsels.com

  pusteproblemer. Forgiftningen påvirker nyrene.

 • Edelgran – større inntak av nåler kan gi «fremmedlegemeproblematikk». Symptomene er oppkast, anoreksi, magesmerter og svakhet. Ved mistanke om inntak av mye barnåler, bør du kontakte veterinær øyeblikkelig!

«Plæstikk-fæntæstikk» kan altså være løsningen for deg med en leken og «julefersk» firbent venn.  Ovenstående er like giftige for hunder, så er det sagt.

Ikke ribbe og pinnekjøtt til Pus!

Om Pus er aldri så søt, ser aldri så bedende på deg, stryker seg inntil deg og maler;  ikke gi katta julemat! Ikke en smaksprøve engang.  Julemat kan gi hund og katt magesmerter og fordøyelsesproblemer som krever rask behandling. Kjæledyra våre tåler ikke fet julemat og kan i ytterste konsekvens utvikle betennelse i bukspyttkjertelen (pankreatitt). Symptomer på dette kan være dårlig appetitt, slapphet, oppkast, diaré, magesmerter og feber.  Pus er også sensitiv overfor mat med løk  og mørk sjokolade skal den absolutt ikke få i seg! Symptomer på sjokoladeforgiftning kan vise seg fra 2-12 timer den har fått det i seg og ytrer seg som ; oppkast, diaré, økt drikkelyst, skjelvinger, ustøhet, hyperventilering, økt kroppstemperatur, arytmier, kramper og kollaps.

La Pus få «knottene» sine – subsidiært en lekker katte-pate på selveste kvelden.  Hold pelsdotten unna julebusken og juleblomstene, så blir det gledelig jul for to og firbente, skal du se 😊

PS !  Få å minske juletreklatring hos Pus eller Lille Fido, kan du engasjere dem i andre leker, gå tur med dem eller trøtte dem litt ut !

 

 

About Berit Kvifte 37 Articles

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*