Duften av jul….

Lukk øyne og tenk på jul… Kjenner du luktene? Minnes du barndommens juledufter? Ser du for deg en smakfull og saftig juleribbe, sylte, rull, småkaker, og en velduftende gløgg? Julen har sine egne dufter. Det er mye jul bare i krydderet!

Tekst:  Anita Breivold Foto: pixabay.com

Jul … og det lukter jul i hele huset. Julen er duftene fra appelsin, kanelstang, kardemomme, ingefær, nellik og muskatnøtt. Julen er krydderdufter. Mer skal det ikke til for å skape skikkelig julestemning. Slike dufter fremkaller minner fra barndommen. Medisterkakene sprer fremdeles sin aromatiske eim av muskat og ingefær fra kjøkkenet. Og sylten krydres med allehånde, nellik og ingefær.

Det er så mange dufter og smaker i jula, det er så mye av alt. Det er kort vei til alle julas aromaer. Alle sansene overøses med jul. Da gjelder det å finne den gode balansen, og gi lukt- og smakssansene litt av alt.

Jula handler om mer enn gløgg, men jammen er gløggen et deilig innslag. Å be gjester til juleselskap blir en enda hyggeligere opplevelse når de møter duften av varm gløgg idet døra lukkes opp. Da blir det mye jul på én gang.

Unn deg en nytepause

Sett deg selv i skikkelig julestemning. Sørg for varme, både i koppen og i kroppen. Lag deg en deilig gløgg, en drikk som varmer, både i kroppen og sinnet. Nyt smak og stemning. Unn deg en stund med beina under pleddet, stearinlys på bordet, og en nydelig varm gløgg, laget på bær. Pynt den med kanelstang og stjerneanis. Bare lag den, sans den, smak den, drikk den, og kjenn på godfølelsen. Med eller uten alkohol. Jeg har laget en «barnevariant». Oppskriften finner du under, og den er ekte vare, laget på bær. Det er ingenting i veien for å være voksen og drikke barnas gløgg. Den er et godt alternativ om man skal være kjørbar.

Juledufter som setter smak på tilværelsen

Mye av julefølelsen ligger i krydderet. Nå i desember skal det både smake og dufte av krydder. Sett smak på tilværelsen, mest mulig rene, gode smaker. Og minst mulig annet. Her er noen av julens deilige kryddere. Bruk dem!

Pepper. Dra dit pepper’n gror! sier man iblant. Da er destinasjonen i tilfelle India. Men pepper, er det noe julekrydder? Pepper er egentlig et uunnværlig krydder, hele året rundt, og viktig også i jula.

Pepperkornene taper aroma og smak utrolig fort, derfor er anbefalingen å bruke pepperkvern når man tilbereder maten.

Pepperkaker..? Nei, det brukes ikke pepper i pepperkakene. Det brukes derimot både nellik, kanel, kardemomme, ingefær og anis. Navnet er en gåte.

Laurbærblad kan brukes både som dekorasjon og i mat. Vi kjenner den som en bundet krans som henges om halsen på idrettsutøvere. Men den havner vel så ofte i gryta med kokekjøtt, julepålegg og fiskemiddager, og ikke å forglemme i leverposteien og i sursildglasset. Tilsett mer av både løk og laurbærblad om du kjøper ferdig-sursild, da får den et hjemmelagert preg. Laurbærbusken vokser vilt ved Middelhavet, og brukes både medisinsk og som aromatisk krydder.

Muskatnøtt stammer helt fra Molukkene. Muskatnøtt og muskatblomme er frøkjerne og frøhylse av frukten fra muskattreet. Nøtten er god og kan rives direkte i potetmos, osteretter og i hvite sauser. Muskat er en selvskrevet ingrediens i medisterkaker og grove julepølser. Den har vært brukt for å lette fordøyelsen, men også som stimulans. I svært store doser er den giftig. Normal bruk utgjør ingen fare. Og med vårt bruk er det ingenting å bekymre seg for.

Einerbær kan du like gjerne finne sjøl. Plukk dem fra einerbusken. De mørkeblå og modne bærene kan gjerne tørkes, enten i en tørkemaskin, eller i stekeovnen på svak varme i flere timer. De kan deretter brukes hele, eller knuses eller males for å sette smak til sausen. Jule- og nyttårsfestmat som rein, elg og rype trenger virkelig einer for å bli et skikkelig «vilt» måltid. Laks og ørret som skal graves, kan også få et par knuste bær i krydderblandingen. Einer er dessuten krydder i gin og genever.

Nellik brukes malt i krydderkaker og i bakst som vørterbrød. Helt selvsagt er den i sylte. Der brukes den sammen med allehånde. Nellikspiker er dekorativ som julepynt, stukket inn i appelsiner eller i juleskinka. Nellikspikrene er egentlig blomsterknopper fra et tropisk tre, og de plukkes og tørkes. Smaken er sterk, og nellikspiker er også velegnet til sursylting.

Ingefær i pulverform er uunnværlig i pepperkaker og krydderkaker. Ingefærnøtter, sirupssnipper og pepperkaker er noen av dem som bare må ha ingefær. Ingefærpulver er laget av tørkede røtter fra en liljeplante som vokser i tropiske og subtropiske strøk. Fersk ingefær kan syltes, eller den kan brukes i matlagingen som en varmende, «hot» tilsetning.

Safran. Safrankrokus dyrkes særlig i Frankrike og Spania. Safran er kjent som verdens dyreste krydder, og det trengs hele 80 000 krokusblomster for å sanke støvbærere nok til 100 gram av krydderet! Smak og duft er sterk, og fargen er intens gul. Lussekattene farges med safran. Vi bruker gjerne den billigere utgaven av det gulfargede krydderet gurkemeie. Safran har vært brukt mot magevondt, mot pest og gulsott, og mot tømmermenn.

Stjerneanis minner om anis i smak. Anis likner litt på lakris. Det kan brukes i bakverk og i likørproduksjon. Stjerneanis er usedvanlig dekorativ, og den gjør gløggen både vakker og god. Frøene kan også gjerne tygges etter måltidet, noe som sies å fremme fordøyelsen. Krydderet skal også kunne virke mot kolikk og revmatisme. En fryd for øyet er den i alle fall.

Vaniljestang er en tørket fruktstengel fra en tropisk orkideart. Den utsondrer en lukt av vanilje, og brukes som smakstilsetning i retter der vanilje er en del av smaksspekteret. Den vanligste bruken er i sjokolade, i vaniljesaus og i iskrem, men den passer godt på julegrøten, i riskremen og i bakverk, eller i julens krydrede drikker.

Etter at vanillin ble vanlig å kjøpe i form av vaniljesukker, er ekte vanilje blitt mindre etterspurt og brukes nå i mere eksklusive varer. Ekte vanilje er i en klasse for seg. Det er verdt å prøve ut og kjenne den ekte smaken.

Kanel er bark av et tre som stammer fra Sri Lanka. Malt kanel er selvskreven på risengrynsgrøten, men også i eplekaken, og i flere av de syv slagene. Prøv også et dryss i krydderte eller krydderkaffe. I gløggen bruker vi ofte hel kanel. Det selges som stenger i tørkede små ruller.
Kanel kan også ha en blodsukkersenkende effekt. Videre er kanel et av de krydderene som kan øke stoffskiftet, altså gi en økt forbrenning. Sterke krydder som chili vil også ha denne effekten.

Mitt tips er å bruke ekte Ceylonkanel fremfor cassiakanel. Den er snillere mot kroppen.

Kardemomme hører til i ingefærfamilien. Det dyrkes særlig i India. Det er de tørkede grønne eller hvite frøkapslene som males til kardemommepulver. Kjøp gjerne hele kapsler, og ta ut frøene og knus like før bruk. Det vil gi en enda kraftigere smak og duft. Hele kapsler eller frø kan kokes med i gløggen.

Karve er et selvskrevet krydder i surkål. Det er stort sett bare frøene som brukes, og vi finner dem ellers i brødbakst, ost, kjøttprodukter og potetretter. Karve er en toårig skjermplante. I tillegg til at den er et ganske typisk julekrydder, kan den hjelpe fordøyelsen og brukes mot oppblåst mage.

Allehånde betyr rett og slett at krydderet er svært allsidig i bruk. Det passer til alt, både av fisk og kjøtt, sursylting og bakverk, og er et selvsagt krydder i pølser, kjøttretter og posteier, særlig til jul. Allehånde er egentlig laget av umodne, tørkede bær fra et lite, tropisk tre som dyrkes mest på Jamaica, men også i Guatemala og Honduras. Det kalles også for jamaicapepper. Smaken minner om en blanding av kanel, muskat og nellik og brukes til det meste. Ikke rart at det heter allehånde.

Anis kommer fra det østlige middelhavsområdet. Det er laget av tørkede frø av en ettårig skjermplante. Anis har en sterk søtlig smak, og en duft som mange vil assosiere med brennevin. Anis brukes i bakverk og søtsaker, men også gjerne i middagsretter med fisk og skalldyr. Anis sies å kunne hjelpe mot fordøyelsesproblemer.

Fra den andre siden av kloden

Duften av jul stammer fra der pepperen gror, fra den andre siden. For noen generasjoner siden var julens kryddere nye i vår del av verden. Det var en vidløftig og dyr affære å hente fremmede dufter og smaker hjem til oss fra den andre siden av kloden. De kom nordover til oss etter hvert, og de nå så velkjente krydderne ble heldigvis værende her nord. Kokker, husmødre og kjøkkenmestre har komponert utallige retter, både bakverk, middager og drikke, med nydelige dufter av ingefær og anis, kanel, kardemomme, nellik og muskat i hus og julehjem. Det kan vi nyte godt av.

Oppskrift:

Sunn og smakfull barnegløgg. En rød nytelse for barn i alle aldre.
Gløgg er en selvfølge i tiden før jul. Smak på denne. Server den med kanelstang og stjerneanis. Da lukter det utvilsomt jul i stua.

At gløggen også er ganske sunn, er vel heller ingen ulempe.

6 porsjoner

Du trenger:

 • 1 l vann
 • 400 g skogsbær (blanding av bringebær, blåbær og bjørnebær, gjerne litt solbær eller etter ønske)
  4-5 ss søtning, for eksempel sukrin
 • ½ ts stevia
 • 1-2 ts allehånde
  2 kanelstenger
 • 1 vaniljestang
 • ½ -1 ts nellikspikre (bruk pepperkoker)
 • ½ appelsin, gjerne skallet også (bruk økologisk appelsin for å unngå sprøytemidler)
  Noen dråper sitron

Varianter:

Eventuelt litt revet frisk ingefær, det gir en «hottere» gløgg.
Eventuelt ½ ts anis, det gir en anelse lakrissmak.

Slik gjør du:

Kok opp bær, vann og søtning. Tilsett krydderet og de andre ingrediensene. Del appelsinen i 4-5 biter. La disse koke med. La alt stå å syde under lokk i omtrent en time. Ønskes en gløgg med fruktkjøtt, plukk ut nelliken, appelsinbitene, kanelstenger og vaniljestang, kjør resten i stavmikser eller blender til en jevn konsistens. Ønsker du å ha den klar, sil den og server. Server med hakkede mandler. Drikkeklar gløgg for barn i alle aldre!

 

Barnegløgg:

Næringsinnhold pr 100 gram:

Kcal:                           12

Protein:                      0,3

Fett:                            0,1

Karbohydrater:           1,6

 

Som man ser inneholder denne fruktdrikken fornøyelig lite karbohydrater J.

I boka mi Helsevis oppskrifter finner du en mengde sunn og gode drikker, alle med god balanse mellom næringsstoffene.

Kilder: dinmat.no og meg sjøl !

About Anita Breivold 10 Articles

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*