Nei!  Hunden din skal IKKE ha julemat !

Ribbe, kalkun, pinnekjøtt og mengder med mat på bordet. Under bordet sitter Passop med de mest bedende øyne du har sett og har problemer med å motstå.  Men, kjæledyra skal IKKE spise det samme som deg.  Les her hva du skal være ekstra obs på!

Tekst: Berit Kvifte   Fotos: Pixabay.com

Jul og romjul er høysesong for mange veterinærer og smådyrsklinikker.  I beste mening gir vi kjæledyra våre noe ekstra godt som de kanskje aldri har spist før eller at de får altfor mye av noe de kjenner og som de ikke har godt av.  Spesielt mat med mye fett og salt.  Mantraet er;  Passop skal ikke ha få ribbemiddag, ei heller litt pinnekjøtt og aldeles ikke et kalkunbein å gnage på.  

Veterinærer advarer mot at mange hunder får mat de ikke er vant med. Feit og salt julemat kan gi oppkast og diaré og det er ingen hyggelig opplevelse verken for hunden eller resten av selskapet. Tenk deg om to ganger før du gir noe i beste mening.

I likhet med deg og meg; Passop liker å forsyne seg av bordets gleder, men han har ikke snøring på hva som er bra for ham, mindre bra eller i verste fall dødelig. Kjapp på labben som hunder gjerne er, kan et ubevoktet øyeblikk være nok til å utløse en katastrofe.

140 gram kan bety døden

Lar du konfektesken stå på bordet og går i dusjen, så ikke forvent at hunden er «snill gutt».  Mørk sjokolade kan i verste fall føre til alvorlig forgiftning. Kakaobønner inneholder Teobromin som er giftig for hunder. Alle produkter som inneholder kakaobønner kan derfor potensielt forårsake forgiftning. 140 gram usøtet mørk sjokolade kan ta livet av en hund på 25 kg !

Dødelige druer og annen godis

Forbuden frukt, er like fristende for en firbeinte som for tobeinte. Hvor mange tenker på at to-tre druer kan være dødelig for bikkja? Vel, hvis du vet at hunden har fått i seg to-tre druer, skal du omgående kontakte dyrlege. Det samme om den har fått i seg flere rosiner. Druer og rosiner kan gi nyresvikt. Macadamianøtter kan gi oppkast, diare og skjelvninger hos hund. «Smågodt» kan gi betennelse i bukspyttkjertelen og kan inneholde kunstige søtningsmidler som er farlige for hunden opplyser veterinæren. Xylitol er et søtningsstoff som brukes i blant annet tyggegummi. Xylitol kan medføre lavt blodsukker som kan lede til kramper og i verste fall koma og død.

Ikke bein heller

Det advares også mot å gi hunden bein fra ribba eller større bein fra større dyr som ligger på matfatet.

Om ulver og andre ville dyr gnager bein og knokler så det koster etter, ser veterinærene dessverre ofte at hunder får problemer. Bein kan splintres opp og sette seg fast i munnen, mellom tennene, i mage og tarm eller på tvers i endetarmen på vei ut. Bein kan også gi forstoppelse. I alvorlige tilfeller kan operasjon bli nødvendig.

Pass på julebaksten

Som med godsaker på stuebordet, skal du heller ikke la bikkja være alene med bakebollen. Ikke undervurder Passop.  Selv «rå boller» som står til heving, kan det gå fryktelig galt om de havner i magen på en glupsk hund. En «rå bolle» kan når den kommer ned i magen begynne å gjære og gi alvorlige alkoholforgiftning. Så, ser du at en bolle på brettet mangler, kontakt veterinær raskt.

 

Spiselig julegave til Passop?

Uansett i aller beste mening og med de edleste hensikter…, ikke pakk inn en spisegave under treet som kjæledyret ikke har erfaring med. Ikke alle hunder tåler griseører, hundegodterier osv. Farlig er det vel neppe, men du vil vel unngå diaré, oppkast og forstoppelse? Pakk heller inn en boks med våtfôr eller en leke.  En annen julegave Passop garantert vil elske er noen ekstra lange turer i romjula!

Å ringe veterinæren er gratis. Gjør heller det en gang for mye framfor å risikere at julegratialet på jobben går med til å dekke en langt dyrere affære om ikke dyret får kvalifisert hjelp tidsnok.

 

About Berit Kvifte 37 Articles

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*