(U)VANER

Mange tanker og følelser melder seg i hver av oss i den tiden vi lever i. Frykt, bekymringer og spørsmål om hvor dette ender. Kan vi lære noe av dette? Vil det endre meg, deg og verden?

Psykolog Nordhelle har samlet sine refleksjoner mellom to permer, og fram til jul vil hun dele noe av tankegodset med deg og meg hver uke på vår nettside. Tekstene er et resultat av ubevisste tanker formet seg gjennom natt etter natt og som Nordhelle har skrevet ned straks hun våkner.

I følge psykologen ble boken, «Livsbetraktninger i Coronaens tid», til helt av seg selv. Her er ukens smakebit!

 

(U)VANER

I Integral Psykologisk Institutt sin hage har jeg gravert inn visdomsord i naturens språk. Med vaner tenker jeg både på følelses-, adferds- og ikke minst tankemønstre. Vi har lett for å si «Sånn er jeg.» Men det er også et valg. Vil jeg fortsette å være slik? Eller ser jeg at mitt tankemønster (som er nært sammenvevet med følelsene og adferden) ikke er hensiktsmessig? Vi velger vårt fokus. (U)vanene våre gjør at vi ikke fokuserer på en måte som er godt for oss. «Gammel vane er vond å vende», betyr ikke at det er umulig å endre tankemønstre, men det kreves et arbeid over tid. Det er som med løvetannen, luker vi den ikke bort, tar den over i hagen. Er vi derimot ute med godt røntgenblikk, gjenkjenner de små bladspirene om våren, og tar dem med røttene, kan vi velge å skape en hage vi vil, og ikke la løvetannen bestemme over hagen. Det samme indre røntgenblikket trenger vi overfor våre uhensiktsmessige tankemønstre: Gjenkjenne dem med en gang de dukker opp, og luke dem bort. Som med ugresset, tynnes og tynnes de slitsomme tankemønstrene, samtidig som vi erstatter dem med hensiktsmessige tanker. Sakte men sikkert bestemmer vi over våre tanker istedenfor at de tar herredømme over oss.

Foto: Grethe Nordhelle

Du kan bestille boken her :  post@nordhelle.no

Livsbetraktninger i coronaens tid koster kr. 150 + porto.

 


Header-bildet: Kev Costello  – Unsplash

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*