Lykkelige vinterhunder på fire friske labber!

Vinteren er her! Denne fine, gøyale tiden hvor alt blir litt lysere og vakrere og hvor vi hundevenner fryder oss over våre firbeinte venners første møte med den hvite, deilige, kalde snøen. Vi ler høyt og hjertet krøller seg når vi ser vår firbeinte venn får løperaptuser, graveraptuser eller rulle-seg raptuser. Selv seniorhunden blir valpete og barnslig og med snø i hele hundefjeset kan vi nesten se de glise i barten. Ahh…denne rene hundelykken……..

Tekst: Eva Badendyck Fotos: Pixabay.com

Men ikke langt unna på en vei nær deg, pumper Vegvesenets helter ut flere hundre tonn veisalt for at vi skal komme oss trygt til og fra på fire hjul. Og det er vel og bra når vi kjører bil, men dette veisaltet som er en kjemisk blanding av magnesium, salt og vann er ingen velgjørende pedikyr for hundelabber.

Det er nesten umulig for våre firbeinte venner å ikke tråkke i veisaltet som trekker til seg fuktighet og kan tørke ut huden på potene. Tørre tredeputer får lett sprekker og sår, og det trengs ikke mye fantasi for å skjønne at enda mer salt i sprekker og sår blir en smertefull opplevelse for hundene som går mye tur på veier som saltes. Situasjonen blir ikke bedre når hunden begynner å slikke de vonde potene sine. Den kjemiske blandingen er ikke spesielt sunn for hundehelsa. Dessuten – poteslikking fører ofte til mer sår og i verste fall betennelser – og så er du og den firbeinte plutselig inne i en skikkelig ond sirkel. Har hunden fått fire såre labber, da blir det ikke mye igjen av turgleden! Det er vel ikke noe mer hjerteskjærende enn at hunden din halter og har tydelig vondt? Eller tar en «Anton»- legger seg ned og nekter å gå…

Better safe than sorry! Du får ikke stanset Vegvesenets salting, men derimot kan du gjøre mye selv for å forebygge skadde, såre og betente poter:

  • Sjekk hunden din jevnlig – ikke bare poter og klør men også mellom tærne og kantene på tredeputene.
  • Klipp ned pelsen på og under potene. Stuss pelsen mellom tredeputene så det ikke stikker pels ut.
  • Klipp ned pelsen rundt poten slik at den ikke når ned i bakken.
  • Ikke hopp over jevnlig kloklipping. Korte klør gjør at poten ikke spriker så mye når hunden tråkker ned.
  • Bruk gjerne potevoks eller labbefett før tur for å beskytte. Potevoks eller labbefett legger seg som en beskyttende hinne eller barriere på huden.
  • Når du kommer hjem fra tur er det viktig å skylle labbene i litt lunkent vann –  og gjerne litt oppover bena også. Dette er kanskje ekstra viktig hvis du har en langhåret eller hund med mye pels.
  • Tørk godt av og smør inn tredeputene med en lett potekrem eller potesalve som trekker godt inn. Det tilfører fuktighet og holder huden myk.

Og har du katt, så er det ikke dumt å gi disse potene bortimot samme behandling. Vask i det minste labbene – poter er poter!

God tur og nyt den kalde fine tida!

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*