Finnes det gode og dårlige karbohydrater?

Ja, selvfølgelig er noen karbohydrater sunnere enn andre. Mengde – og type karbohydrat – er vesentlig. Likedan vil ofte resultatet vises, i helse eller uhelse.

Tekst: Anita Breivold    Fotos:  Pixabay

Egentlig er alle former for karbohydrater i bunn og grunn sukker. Noen er enkle og noen er komplekse. Enkle sukkerarter finnes i for eksempel brus og godteri, men også i loff, mens de komplekse karbohydratene er de du finner i blant annet grønnsaker. Jeg sidestiller loff med brus, fordi disse har omtrent samme virkning på blodsukkeret – og dermed på kroppen.

 

Alle karbohydrater brytes i kroppen ned til glukose, men den tiden det tar å bryte dem ned til det enkle sukkermolekylet glukose, det vil variere fra produkt til produkt, eller fra matvare til matvare. Siden det tar lengre tid å bryte ned de komplekse, lange karbohydratene, vil ikke de påvirke blodsukkeret like raskt som rent sukker vil gjøre. Rask blodsukkerstigning vil kreve akutt insulin, noe som gir svingende blodsukker, og det er nettopp det som blokkerer for fettforbrenning.

I tillegg inneholder grønnsaker næringsstoffer, og det gjør som kjent ikke sukker. Sett fra kroppens side kan vi gjerne kalle det gode og dårlige karbohydrater.

Grønnsaksjuice, Grønnsaker, Tilbaketrukket, Hvit, Fersk

 

About Anita Breivold 10 Articles

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*