NY BOK ! Bare søtsug eller er du sukkeravhengig?

Sukkeravhengighet er ikke er en godkjent diagnose i Norge, men er like fullt en fysisk sykdom som sitter i hjernens belønningssenter på lik linje med andre typer avhengighet.  Faktisk er 75 % av oss predisponert med en overfølsomhet for sukker, og 25 % utvikler en avhengighet til sukker. Forskere hevder at sukkeravhengighet ligger til grunn for all annen avhengighet og kalles derfor for det «gateway drug».

Tekst: Berit Kvifte 

Den første norske boken, «Sukkeravhengig? Bli frisk uten sukker» ført i pennen av sukkeravhengighetsterapeut, Bente Josefsen lanseres i dag, og det ryktes at interessen for boken allerede har gitt et imponerende forhåndssalg – faktisk en av de mest solgte i Norge!

-Min ambisjon med boken, er at i tillegg til å berøre den enkelte som trenger denne kunnskapen, så ønsker jeg å skape en debatt. Det er på høy tid å få opp kunnskapen om tematikken fordi det er så utrolig mange sukkeravhengige som blir misforstått, feilbehandlet, latterliggjort og mistrodd. Vi må begynne å forstå hva sukkeravhengighet er og hva det gjør med oss, sier Bente Josefsen til Nye Mat og Helse.

Boken tar med leseren på en fakta-reise om avhengighet, holdninger, forebygging, adferdsmønstre og mentale verktøy, hva du kan forvente av et liv uten og viser hvordan du kommer ut av avhengigheten og blir der.

Sukker i 80 prosent av maten vår!

-Få er klar over at det over tid har sneket seg inn sukker i 80 prosent av matvarene våre og hva det gjør med helsen vår. Nå – i Corona-tiden- trøster og belønner vi oss selv med søtsaker mer eller mindre daglig. Det kan fort ende med at mange mister kontrollen over inntaket og plutselig blir hekta, sier Bente Josefsen.  Noen utvikler diabetes type 2 og andre livsstilssykdommer som en konsekvens av for mye sukker, mens andre får føle det psykiske ubehaget i form av depresjon, nedstemthet, angst, søvnvansker, hukommelse – og konsentrasjonsproblemer.

Nei til sukkererstatninger!

Søtt er søtt. Sukkererstatninger hjelper ikke en døyt på sukkeravhengighet, men vedlikeholder problemet.

-Alt som smaker søtt – til og med honning  –  er triggere du ikke skal utsette deg for om du er avhengig. Det sies at «sunne sukkererstatninger « demper søtsuget», men for avhengige så demper ikke disse produktene noe i det hele tatt. Tvert i mot  vedlikeholder disse produktene problemet til den sukkeravhengige. Det hjelper lite å gå fra sprit til øl hvis du er avhengig av alkohol. Like lite hjelper det å gå fra sukker til Sukrin, sier forfatteren.

Være her og nå

For den som velger å ta et oppgjør med sin sukkeavhengighet, må målet være en varig endring.

– Det kan kanskje høres skremmende ut å aldri mer spise et kakestykke. Derfor anbefaler vi å ikke tenke lenger enn dagen i dag,  men være her og nå.  Still deg spørsmålet om du villig til bare i dag å ikke spise søtt. Neste dag stiller du det samme spørsmål og deretter dag etter dag inntil du er i mål, forklarer Bente  som har holdt kurs i sukkeravhengighet for bortimot 1000 klienter.                                                    (Artikkelen fortsetter under bildet)

– At FUS-metoden (Frisk uten sukker) virker, viser statistikken vi har gjort over de siste årene; 50 prosent greier seg ganske fint, ¼ del trenger noen runder ekstra på å komme seg rundt og ca ¼ dropper ut.  Med boken som et supplement til de ulike FUS-kursene, vil vi nå ut til mange flere.  Boken egner seg for de som kjenner på sukkeravhengigheten daglig og ikke forstår hvorfor de ikke greier å kontrollere inntaket av sukker, men også for alle som har kjempet og sloss med seg selv og prøvd ulike kurer og dietter som gir en kortvarig løsning.  For hver gang de mislykkes, vokser avhengigheten seg større – for nå kommer trøsten inn.  Leseren vil slik boken er lagt opp, forstå mekanismene bak sukkeravhengighet, hva den gjør med oss og hvilke konsekvenser den få, men også hva du kan forvente av et liv uten sukker. Det vet jeg alt om fordi jeg har vært der selv. Jeg har selv en sukkeravhengighet jeg lever i tilfriskning fra og har således førstehåndskunnskap om dette fra a til å, sier Bente Josefsen.

 

 

 

 

 

About Berit Kvifte 37 Articles

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*