Vitamin K2-mangel hos de sykeste korona-pasientene!

Overvekt, dårlig immunforsvar, høy alder og kronisk sykdom sees ofte hos de som rammes særlig hardt av Korona-viruset. Nå legger forskerne nok en faktor til listen: lavt nivå av vitamin K2.

Tekst: Berit Kvifte Foto:Unsplash.com

Mangel på vitamin K2 som blant annet finnes i fermentert mat som rakfisk og gammelost kobles nå til alvorlige korona-tilfeller. Det viser to ferske studier som har sett på sammenhengene mellom nivåer av vitaminet i blodet til de som ble alvorlige syke eller døde. Funnene viser at de som ble alvorlig syke eller døde, hadde langt lavere nivå av vitamin K2 enn friske. Videre hadde de som døde enda lavere vitamin K2 verdier enn de som overlevde.

Pandemien som herjer over hele verden ytrer seg svært ulikt. Noen hoster og nyser knapt, mens andre havner i respirator og blir liggende i ukevis før de dør. Hvorfor? -Det er noe mystisk her, og derfor er vi hele tiden på utkikk etter faktorer som kan forklare hvorfor noen blir så syke og andre ikke, sier overlege og professor Allan Linneberg, førsteforfatter for den danske studien til Videnskab.dk

-Mangel på vitamin K2 kan være én av mange faktorer, men vi funnet en sterk sammenheng, og mener at det er lite sannsynlig at disse resultatene er tilfeldige, sier Linneberg, som er forsker ved Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse ved Frederiksberg Hospital i Danmark.

Nattô – gjærede soyabønner er fulle av K vitamin (foto: pixabay.com)

Dansk-nederlandsk studie

Funnene ble først gjort i en nederlandsk studie ved Maastricht universitetet, men er nå bekreftet av en dansk studie der de har sett på sykdomsforløpet hos 138 korona-pasienter innlagt på Hvidovre Hospital i perioden april-juni 2020, og sammenlignet disse med en kontrollgruppe på 140 personer.

Det viste seg at de danske korona-pasientenes nivå av vitamin K i gjennomsnitt var halvparten av nivået til kontrollgruppen. Samtidig viste det seg at de 43 korona-pasientene som døde, hadde lavere nivåer av vitaminet enn de 95 som overlevde.

I den nederlandske studien observerte forskerne 135 innlagte korona-pasienter og sammenlignet disse med en kontrollgruppe på 184 personer. Kontrollgruppen hadde tre ganger høyere nivå av vitamin K.

Beskytter lungefibre

Det samme mønsteret gjentok seg da forskerne sammenlignet nederlandske pasienter med alvorlig og moderat forløp. De som ikke ble alvorlig syke, hadde dobbelt så mye av vitaminet i blodet. I begge studiene pekes det på at vitamin K2 kan beskytte de elastiske fibrene i lungevevet som gjerne skades av det fryktede viruset.

– Oppsiktsvekkende, sier Allan Linneberg til Videnskap.dk og legger til:

– Forskjellene er virkelig signifikante. Jeg er overrasket over hvor tydelig de er. Det trengs uansett mer forskning på området for å kunne fastslå at vitamin K2 beskytter mot viruset, men dette er spennende og iøyenfallende hypoteser.

OBS! Personer som bruker blodfortynnende medisiner ( eks Marevan), skal snakke med legen sin dersom de ønsker å gjøre vesentlige endringer i kostholdet – som foreksempel spise mer fermentert mat. 

Gode kilder til vitamin K2

Fermenterte grønnsker er enkelt å lage og dessuten smekk fullt av vitamin K2
  • Natto, (fermenterte soyabønner)
  • Rakfisk
  • Gammelost
  • Vellagrede oster
  • Kimchi, ( fermenterte grønnsaker )
About Berit Kvifte 37 Articles

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*