«Dett dese», kløende øyne og krislende følelse i halsen på denne tiden av året er ikke uvanlig for allergikere. Men, til forskjell fra i fjor, er det ikke særlig stas å få en nysekule på butikken og samtidig kjenne stikkende blikk fra mistenksomme og irriterte kunder rundt deg som ser på deg som reneste «villsmitten»!

Tekst: Berit Kvifte    Oppslagsbilde: Brittany Colette – Unsplash.com

Anna Bistrup i NAAF. Foto: June Witzøe

-Jeg ser den, og derfor er det viktig at de som har kjent allergi, tar sine forhåndsregler med å starte behandling mot ulike allergener i tide. I løpet av de nærmeste ukene vil or og hassel som ligger på vent grunnet kulden, sannsynligvis først bli lokalisert i Ørsta på Sunnmøre. Når det er sagt, er gjerne Møre og Romsdal som oftest er tidligst ute og gjør livet surt for allergikere, opplyser Anna Bistrup, seniorrådgiver helsefag og samfunnskontakt i Norges Astma og Allergiforbund (NAAF) til Nye Mat og Helse.

Vær åpen om allergien

Pollenallergi rammer nær én million mennesker i Norge og kan gi sterke symptomer. Hvordan kan vi skille allergi fra koronasmitte?

-De fleste som har hatt pollenallergi en stund vil kjenne igjen symptomene. Likevel anbefaler vi at du tenker igjennom symptomene du pleier å ha, før de oppstår. På den måten er du bedre forberedt på det som kommer og blir kanskje mindre bekymret for at symptomene skyldes eventuell smitte.

Anna Bistrup anbefaler allergikere om å være åpne om allergien. En nysekule har mer enn en gang utløst stygge blikk i butikkøer.

– Si det som det er – at du er allergiker. På den måten unngår du at folk rundt deg skvetter eller blir provoserte om du nyser mye eller må snyte deg ofte. Så må også de som «nysefrie», vise raushet og ikke vifte med «karantene-flagget», understreker Bistrup.

Kan være vanskelig å skille

Pollenallergikere trenger i utgangspunktet ikke holde seg hjemme i isolasjon, men det er likevel viktig å merke seg at symptomer på allergi, koronasmitte og andre infeksjoner i øvre luftveier i noen tilfeller kan være vanskelig å skille – siden mange får milde forløp. Tommelfingerregelen er: hvis du er i den minste tvil i forhold til symptomene, så hold deg hjemme og ta de forhåndsreglene som anbefales av FHI, opplyser seniorrådgiveren.

Buttons til deg med allergi!

Har du kjent allergi og du begynner å bli både lei og kei av: «skjerp deg», «test deg», «er du klar over &&%»¤¤%» og andre mindre ubetenksomme og uparfymerte uttrykk fra folk rundt deg når og om du må snyte og tørke nesa i ett sett, kan NAAFs button være til hjelp.

-Buttons med teksten «Jeg har pollenallergi» ble laget i fjor for å synliggjøre at ikke alle som hoster og harker er smittet. NAAF tok sammen Apotek 1 i fjor initiativet etter stor pågang fra allergikere, om å lage en button for å mildne mistenksomheten mot allergikere. Prøveprosjektet tømte lageret raskt, så i år har vi rustet skikkelig opp. Du kan bestille buttonsen i nettbutikken vår, og du trenger ikke å være medlem, opplyser Anna Bistrup i NAAF.

Øker kraftig

Sesongallergisk rhinitt, høysnue og pollenallergi. Kjært barn har flere navn, men felles for betegnelsen er at elendet har økt kraftig de siste 20 årene. I dag er minst hver fjerde nordmann rammet.

Luftveisallergier starter oftest i 8 – 12 års alder, men mange vokser allergien av seg. Imidlertid ser det ut til at stadig flere utvikler luftveisallergier senere i livet og da er den mer varig. Ubehandlet – uavhengig når pollenallergi rammer – kan det utvikle seg til allergisk astma.

Anna Bistrup opplyser at Reseptregisteret i 2019 registrerte at i overkant av en million nordmenn hentet ut reseptbelagte allergimidler. I tillegg kommer alle som kjøper reseptfrie midler og som man ikke greier å lage nøyaktige data på. Det selges imidlertid et høyt antall doser med reseptfrie allergimidler over disk året rundt.

-Dataene fra 2019 skiller ikke på pollenallergi eller andre allergier. Tallene har sannsynligvis økt siden siste registrering, ifølge Bistrup.

Hjemmetest

-Jeg pleier alltid å si at mistanke om pollenallergi skal undersøkes av lege, men det er ufarlig å teste hjemme med en reseptfri allergipille. Merker du rask bedring i symptomene, kan du være pollenallergiker og bør vurdere videre utredning hos lege som vil teste deg og kan foreskrive medikamenter og ellers gi gode anbefalinger slik at du kommer deg gjennom pollensesongen på best mulig måte, råder Bistrup.

Hassel (foto: pixabay.com)

Pollensesongen i Norge varierer fra år til år og forventes å starte i månedsskiftet januar / februar. Er du allergisk om våren, er det gjerne or og hassel som er synderne. Senere på våren er det bjørkepollen, mens midt på sommeren så er det gresspollen som slår allergikerne ut. Burota er den som gjerne «avrunder» sesongen utpå høsten. Det er med andre ord ikke så lenge allergikerne ha fri fra pollen. Derfor er det viktig å ta medisiner som anbefalt. Mange allergikere har allerede vaksinert seg mot årets sesong. Om ikke, så bør du gjøre det ganske raskt.

Nyttig informasjon!

FHI har laget en tabell som viser de typiske symptomene ved korona, forkjølelse og allergi og som kan være til hjelp for å skille symptomene.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her