Home MER DYRA VÅRE Ørene til Pus kan falle av!

Ørene til Pus kan falle av!

0
Ørene til Pus kan falle av!

Lukker du Pus ut før du drar på jobb? Da bør du tenke deg om en ekstra gang til i ukene framover, advarer veterinærer.  Når gradestokken passerer 10 minus, tar det nemlig ikke lange tiden før Pus risikerer så store frostskader at ørene kan falle av!

Tekst: Berit Kvifte     Foto: pixabay.com

Ved frostskader kan huden på Pus bli borte og ører og deler av potene rett og slett falle av.  Alle ekstremiteter er utsatt ved streng kulde, men ekstra sårbare er ørene. Det første Pus gjør om den er ute i kulden og finner ly, er å pakke labber og hale innunder seg for å varme dem. Men, ørene greier den ikke å beskytte.

Oksygenmangel i huden

Bitende kulde gjør at det dannes små iskrystaller i celler og blodkar og dette lager både skade og oksygenmangel i huden på slik at den dør.  Ører, poter og hale er mest utsatt fordi disse har små blodkar som kjøles raskt ned. Samtidig sendes det mindre blod ut i ekstremitetene for å holde varmen i kroppen.  Når huden ikke får oksygen, dør den og dette skjer gjerne på ører, hale og labber.

Kroppsdeler kan rett og slett falle av på grunn av koldbrann. Amputasjon kan også komme på tale.

10 minutter? 15?

Hvis Pus ikke har et skjul den kan krype inn i og som har isolerende liggeunderlag, anbefales kun «ut og inn-turer» for å gjøre fra seg når det er på det kaldeste.  Vil ikke Pus ut, skal du ikke tvinge den!  Rigg i stand en tissekasse inne.

Hvor toleransegrensen for kulde går hos Pus, og om det er forskjell på inne – og utekatter, beror på hvor mye underhudsfett den har.

Jo mindre underhudsfett katten har, desto mindre kulde tåler den.  Dette varierer fra rase til rase.   Jo mer underull, jo mer isolert er de, men uansett ikke nok til å være ute mens du er på jobb.  Et par timer er mer enn nok.

Hunder og kulde

Det viktigste er å holde hunden i aktivitet. Når det er skikkelig kaldt, gå korte turer. La gjerne hunden ha et varmende teppe (dekken) over seg når dere går ut. Ikke gå fra hunden i bilen om det er iskaldt ute.

I likhet med katter, er ører, hale, poter, spener og hanhunders pung – kort sagt alle kroppsdeler som stikker ut – spesielt utsatte.  Etter at dere har vært ute på tur i streng kulde, bør du sjekke disse områdene ekstra. Første tegnet på forfrysning er blek og kald hud.

Bruk potebeskyttelse (labbefett)  om dere går på skare og tørk godt av potene om dere har gått på saltet vei.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here