Er det “farlig” å leve glutenfritt?

POPULÆRE SAKER

Det publiseres stadig artikler, kronikker og annet innhold på kjente og mer ukjente medier om hvilke ulemper det har for helsen å leve glutenfritt, men er det slik at å leve uten gluten faktisk er usunt?

Tekst: Kathrine Kragøe Skjelvan Foto: Kathrine Kragøe Skjelvan og pixabay.com

Å leve et liv uten gluten kan for mange ha store helsefordeler. Jeg pleier å si det så enkelt som dette: “Det er like mange grunner til å leve glutenfritt, som det er mennesker som gjør det”. Faktisk er det en privatsak hvorfor du og jeg har måttet kutte gluten (og melk) bort fra kostholdet. Faktum er at vi opplever en bedre helse uten.

Å få et papir på at du ikke tåler gluten selv om du kjenner og vet det selv, er ikke enkelt med mindre du har cøliaki. Den eneste måten å diagnostisere ikke-cøliatisk-glutenintoleranse, er en dobbelblindet provokasjonstest som kun er tilgjengelig på ett norsk sykehus og dessuten er en test som knapt noen får tilbud om – eller vet om. Uten diagnose blir mange sett på som “hysterikere” eller “trend-idioter”.

Når jeg leser artikler som tar for seg et liv uten gluten, synes det for meg som at mange artikkelforfattere i liten grad har særlig kunnskap om hva et kosthold uten gluten faktisk er. Derfor ser jeg det som nødvendig å forklare det her, slik at leserne ikke skal være i tvil om hva jeg legger til grunn videre i artikkelen.

Det høres jo så innlysende ut, men det er altså behov for å presisere hva et glutenfritt kosthold er. Det er ikke mer komplisert enn et kosthold uten gluten. Så vanskelig, så lett.

Mange, spesielt utenforstående, er raskt ute med å konkludere med at et glutenfritt kosthold er et kosthold smekkfullt av usunne erstatningsprodukter fra “allergi-mathylla” i nærbutikken. Sannheten er at det hverken er slik eller skal eller bør være det!

Trenger vi gluten da?

Nei, vi trenger på ingen måte gluten, svarer Maja Skogstad når Nye Mat og Helse spør for å være på den sikre siden. Maja som har master i samfunnsernæring, sier at vi på ingen måte trenger gluten for å være sunne og ha et godt kosthold.

-Gluten er proteiner som finnes i kornslag som hvete, bygg, rug og spelt, og er ikke nødvendig for å ha et sunt kosthold.

Politikk & sånt

Ettersom vi i Norge har tradisjon for å spise mye korn, og dessuten har et jordbruk som er egnet for kornproduksjon, er inntak av grove kornprodukter et “mantra” i de nasjonale ernæringsrådene.

Naturlig nok er myndighetene opptatt av at vi skal spise det vi dyrker i Norge, og de rådene som gis, gjenspeiler seg både i kultur, tradisjoner og bærekraft. Samtidig er det viktig å huske at det er ikke slik at våre kornslag er de eneste næringsmidlene som gir et sunt og næringsrik kosthold. Rådene vi får fra myndighetene, er en kombinasjon av politikk og helsefaglige vurderinger tilpasset et gjennomsnitt av befolkningen.

Du – som meg – er mest sannsynlig klar over at det finnes land der hvete og glutenholdige kornslag knapt er tilstede i kostholdet, og hvor helsen til befolkningen ikke lider under det. Vi vet også at det finnes mange næringsrike glutenfrie “kornslag” som brukes som mel og som er tilgjengelig.  Et kosthold uten gluten og som består av store  mengder nøtter, frø, bokhvete-, teff-, quinoa-, havre- og chiamel enn hvete og dyre erstatningsprodukter,  står ikke tilbake for et typisk norsk brødbasert kosthold.

Ikke vitenskapelig bevist?

-Det er ikke vitenskapelig evidens for at det er sunnere for friske mennesker å unngå gluten, sier Jüri Johannes Rumessen, enhetssjef ved Forskningsenheten på Herlev og Gentofte Hospital i Danmark til Forskning.no. Han fortsetter;

– Det er ikke noen kjente helsegevinster hvis man ikke lider av cøliaki. Det er ikke forsket så mye på det, men det kan være vanskelig å få nok fiber, sporstoffer og vitaminer med glutenfritt kosthold.

Monn har ikke  Rumessen glemt noe av det viktigste mange studenter får med seg i sin kunnskapssekk. Nemlig konseptet med “sorte svaner” som bunner i at:  “Du kan ikke avskrive noe bare fordi du selv ikke har sett det”.  Poenget er at skolemedisinen har en lei uvane med å fortelle oss at diagnoser (som glutenintoleranse) ikke finnes, og helsegevinster av å leve uten gluten, ikke finnes, fordi de selv ikke har kunnet se resultater av det i forskningen. Jeg sier da at de ikke har leita godt nok!

Myter i kø..

Det er enormt mange myter om glutenfritt kosthold som lever i beste velgående, ikke bare blant lekfolk, men også i helsevesenet. Mange har inntrykk av at når gluten fjernes fra kostholdet, så erstattes glutenet i det brødbaserte kostholdet med stivelsesrike og dyre erstatningsprodukter.  Mange kronikker og forskningsartikler og baserer seg på den antagelsen.

Jeg har flere ganger kontaktet høgskolelektorer, ernæringsfysiologer med fremtredende roller i media (som har stor påvirkningskraft) og en rekke andre fagfolk, for å høre hvilken forskning som gjort på dem som lever på glutenfritt kosthold . Jeg har aldri fått svar. Jeg har også søkt i pubmed og andre åpne kilder etter svar, men klarer ikke finne noe relevant forskning. Rett og slett.

Likevel og til tross for, fortsetter “ernæringseliten” å hevde at du og jeg som “lever glutenfritt”  – har et usunt kosthold. Sannheten er at mange av oss lever med et kosthold som er langt nærmere det de hadde før i tiden; et kosthold basert på gode råvarer og færre ultraprosesserte produkter.

Kanskje er du som “glutenfrie meg”, en av de som sverger til næringsrike knekkebrød, supper, salater og granola fulle av nøtter, frø og grove kornslag, grønnsaker, kjøtt og fisk for å dekke dagens næringsbehov? Synes du selv at lever usunt? Har du fått påvist mangler med å spise som du gjør?  Trenger vi å “bevises” for å vise at vi lever godt på det vi spiser ?

Jeg bare spør..

Tips til et næringsrikt (og glutenfritt) kosthold

  • Lag maten fra bunnen av gode råvarer
  • Spis nøtter, frø og kjerner hver dag
  • Spis grønnsaker flere ganger om dagen
  • Erstatt brødmåltider med næringsrike måltider
  • Unngå å erstatte brødmåltider med dyre, stivelsesrike, næringsfattige erstatningsprodukter
  • Finn balanse i hverdagen

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -

VÅRE SISTE SAKER

Relaterte saker