Det er håp i spirende potte!

Kan den globale pandemien vi er kastet ut i føre til noe som helst positivt? Ja, faktisk.

Tekst og foto:  Silje Bukholm

Da pandemien traff oss første gang i mars i fjor og vi ble sendt hjem fra jobb og skole, skjedde det en endring over hele kloden. Vi ble «lukket inn» og fikk plutselig tid. På godt og vondt. For mange ble det mange timevis med engstelse og grubling, for andre utløste det tid til å gjøre noe man hadde hatt lyst til å gjøre lenge, men ikke hatt tid til.

Karantenehobbyer på løpende bånd!

Jeg vet om mange som heiv seg over bakebollen, startet med surdeigskulturer, begynte å fermentere mat eller andre «karantenehobbyer» som for en del gikk over i  næring. Altså – noe positivt i en uoversiktlig og merkelig tid.

For meg ble planter redningen. Og ikke bare redning, men en ny jobb. Drømmen som bokstavelig har spiret i magen i mange år  har nå har slått ut i full blomst!

Det viste seg raskt at det ikke bare var meg som søkte til den grønne verden. For første gang opplevde små lokale hagesentre å gå tomme for settepoteter allerede tidlig i mai i fjor.  Settepoteter, solgt til vanlige villaeiere. Tenk det!  Det var ingen tvil: en grønn bølge begynte å skylle innover oss. Allerede i mai hadde jeg fylt alt jeg hadde av krukker, potter, kar, drivhus og hage. Det bugnet rundt meg!  Det var grønt, frodig og det blomstret overalt.

 Den gode «bivirkningen»

En effekt «karantenehobbyen» jeg ikke reflekterte så mye over i starten, kom eter noen måneder.  Plantepuslingen gjorde noe med meg psykisk. Til tross for at jeg strevde med mye usikkerhet og med sosial avstand, oppdaget jeg at jeg var mye roligere enn jeg noensinne har vært. Jeg følte at tid og rom forsvant for meg når jeg bøyde meg over plantene mine. Visst kunne jeg krangle med mannen min så busta føk, men etter bare noen minutter i drivhuset var krangelen som blåst bort. Plantene gjorde meg snillere, mer tålmodig og mentalt sterk.

Planteverdenen ikke er av ny dato for meg. Jeg har alltid elsket planter og drevet mye med det, men i år kastet jeg meg ut i det på fulltid.  Hobbyen ble til næring og i dag lærer jeg andre å dyrke – alt fra det enkle til det mer avanserte.  «Takket være»  pandemien fikk jeg et langt mer bevisst forhold til hva det grønne gjør med oss mennesker.  Som en av mine kursdeltagere sier;

«Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle kunne bli så glad av noen grønne planter, og hvilken eufori jeg kjenner på når spiren titter opp av jorden»

 6 «grønne funn» hentet fra forskningen:

1: Å så litt gjør det GRØNNERE OG KOSELIGERE hjemme hos deg! Hvis du er hjemme mye av tiden, er det også fint å føle seg som «hjemme». Å lage en innendørs hage eller urtehylle, er en fin måte å livne opp boarealet ditt og få inn en ny dynamikk og atmosfære. Å hvile øynene på noe grønt, ha en følelse av natur innendørs, vil lette spenninger og gi litt ro i rommet ditt.

2: Å dyrke planter inne GIR DEG NOE Å HENGE FINGRENE I. Ikke bare bruke dem til å scrolle på telefonen med. Å putte et frø i jorden, se at det vokser til en plante som du så kan høste fra, gir deg en rytme og forutsigbarhet. Du kan stole på et frø! Å plante er en måte å «jorde deg selv på» og å få en stabilitet i kaoset.

3: Å PLEIE URTER GIR EN FØLELSE AV KONTROLL i en situasjon der du har ellers veldig liten kontroll. Forskning viser at mennesker har blitt «grønnere» etter at pandemien rammet. Planter har gitt oss en fluktmulighet samtidig som vi får følelse av å gjøre noe givende. Vi får kontroll over en liten del av vårt lille miljø både innendørs så vel som ute, noe som helt klart øker psykisk velvære.

4: Å skape ‘PLANTBABYER’ GIR EN FØLELSE AV SELVTILLIT OG MESTRING. Den lille spiren er avhengig av deg og de oppvekstvilkårene du kan gi den.  Og! Som du sår, så høster du!

5: INNENDØRSPLANTER ER GODE FOR MENTAL HELSE. I følge Journal of Health Psychology gir hagearbeid stor stressavlastning. 30 minutter med hagearbeid senker kortisolet ditt. Det samme med «fight or flight-responsen», ifølge studien. Dette er viktig for alle som jobber hjemmefra.

6: DU GJØR NOE SOM ER STØRRE ENN DEG SELV, og det er ingen liten prestasjon. Det er noe helt eget med å ha dyrket fram egne urter. Kjenn på følelsen av å bidra til en renere verden. Si til deg selv; Jeg trenger ikke å kjøpe den urten, jeg dyrker det jeg trenger hjemme på kjøkkenbenken!

 

About Silje Bukhokm 3 Articles
Silje har helt siden hun var barn elsket alt som spirer og gror, og drømte om å bli gartner når hun ble stor. Hun ble riktignok ikke det, men beholdt definitivt lidenskapen for alt som spirer! I dag driver hun spirelykke.no, og kursvirksomhet hvor hun lærer andre å dyrke. Hun er levende opptatt av lykkefølelsen og mestringsfølelsen som oppstår ved å dyrke litt selv, og ikke minst av det miljømessige fotavtrykket vi setter etter oss. Hun er i tillegg foredragsholder, frilanser og terapeut. Silje er utdannet Diplommarkedsfører fra BI, Gestaltterapeut fra NGI og har fag på masternivå innen økonomisk kriminalitet og ledelse. Hun har også jobbet mange år både innen bank, men også i Innovasjon Norge hvor hun har hjulpet oppstartselskaper til vekst internasjonalt.

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*