«Kyss meg midt i …..eh?!»

Et kyss – romantisk, følsomt, intimt, erotisk og eh… bakterieutvekslende?

Et kyss er ikke bare et kyss, det er faktisk nok et genialt påfunn fra naturen for å utvide vår bakterielle horisont! Forskere har undersøkt dette, og funnet ut at i et 10 sekunders saftig kyss, utveksler vi 80 millioner bakterier!

Tekst: Eva B. E Andersson Grafikk: pixabay.com

 

Hva er det som avgjør tiltrekning og forelskelse? Vel, vi skal ikke bare skylde på bakteriekompisene våre, men de har absolutt noe de skal ha sagt i denne sammenhengen også.

Når vi kysser en potensiell partner, så utveksler vi bakterier, og bakteriene «sampler» hverandre og ser om de er kompatible. Det vil si om de utfyller hverandre og hverandres funksjoner. Dersom det viser seg å være god «match», sender bakteriene signaler til hjernen og trigger godfølelsen og lysten vår til og å kysse litt til. Og litt til…

Mange tenker nok automatisk at å «kysse andres bakterier» er litt ekkelt, men denne bakterieutvekslingen kan vise seg å være viktig for helsen vår. Vi, mennesker, er kontinuerlig på jakt etter et mangfoldig mikrobiom – altså mange forskjellige bakteriearter representert i slimhinnene våre, ikke minst i tarmen. Alle bakteriene (mikrobiomene) har forskjellige funksjoner. Noen bakterier lager kortkjedete fettsyrer til oss som virker betennelsesdempende, mens andre lager vitaminer og en rekke signalstoffer som betyr mye for hvordan vi føler oss.

Bakterier og depresjon

Det finnes bakterier inni oss som mangler ved depresjon, det er depresjoner som kommer fordi bakteriene mangler eller bakteriene forsvinner på grunn av depresjonen. Forskerne vet ikke alt, men de ser en sammenheng.

Det artige er at disse bakteriene også kan finnes i jord, men der lager de ikke tilsvarende signalstoffer som deres «søsken» som bor i tarmen. Det ser altså ut til at vi har en deal; vi lar bakteriene være i tarmen og fôrer dem og til gjengjeld serverer de oss signalstoffer som gjør at vi føler oss bedre. Vinn – vinn!

Psykobiotika

Denne ferske kunnskapen er så interessant, at forskere er i gang med å utvikle «psykobiotika»! Det vil si probiotika-tilskudd av bakterier som lager signalstoffer og som påvirker psyken. Er ikke dette en super idé ? Enn så lenge får vi gi oss hen til lange og saftige kyss der bakteriene «flyter fritt». Denne måten å fylle på med viktige bakterier er både billigere og mye mer hyggelig, ikke sant ?

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*