Smerte er din ærlige venn

Når ferier er få uker unna, melder ofte nakkeplager og ryggvondter seg, og som mange av oss i en hektisk hverdag, ikke har tatt seg tid til å kjenne ordentlig på.

Tekst: Gunn Gudmundson    Foto: Pixabay.com

Smerter og plager i nakke og rygg er årsaken til de fleste sykemeldinger og at det er følelser som kan være årsaken til disse, er det få som tenker på.  Stress og angst forårsaker endringer i alle fysiske strukturer og etterhvert oppstår betennelser som gir smerter og forringer livskvaliteten.

Ryggsøylen bærer ikke bare vår fysiske bør, men også vår emosjonelle.

Smerte er et signal til oss om at det er noe som ikke er greit. Å ta en pille for det som er kjennes ille, er det enkleste, men kan sammenlignes med det å klistre en teip-bit over varsellampen i bilen. Kjenner du deg igjen?

Smerte er per definisjon en normal sanseopplevelse som oppstår når en ytre eller indre påvirkning (skade eller sykdom) truer med eller skade en del av kroppen.  Opplevelsen av smerte er kompleks og består utover smertesignaler i nervesystemet også av en følelsesmessig del som for eksempel at kroppen husker det hodet vil glemme.  Smerte påvirkes også av mange forskjellige ting som for eksempel stress, depresjon, angst og psykiske traumer.  

Uansett årsak, så er er smerte er faktisk en venn som er ærlig med deg og prøver å fortelle deg hvordan det virkelig står til. Rygg og nakkesmerter er veldig ofte et fysisk symptom på depresjon, angst, stress og usikkerhet eller andre psykologiske sensasjoner.  

Dersom du vet at smerten ikke har en fysisk årsak, men melder seg i helger og ferier,  er det på høy tid å endre strategi fra det du pleier å gjøre og som åpenbart ikke fungerer. Ta et dypdykk i deg selv, vær ærlig og erkjenn. Ikke lever smerten til en «fysisk behandler» for symptombehandling, men gå i bunnen av deg selv – til årsaken.  Hvorfor får du vondt når du skal ha ferie, slappe av, kose deg med familie og venner, endelig å ha mulighet til å lese boken som har lagt på nattbordet i et halvt år eller andre ting som gir deg glede ? Hvorfor får du vondt DA ?  

Har du smerter i korsrygg og nakke kan i mange tilfelle et selvstudium være det som skal til for å komme på sporet av varig bedring. Still deg seg noen spørsmål;  Hvorfor? Hva har jeg gjort i det siste? Har jeg strukket meg, ligget skjevt, hatt feil hodepute, stresset eller opplevd noe opprivende på jobben…? Tenk på den fysiske kroppen din som manifesterer seg gjennom det vi gjør, hvordan vi beveger oss, spiser, drikker og luften vi puster inn – mens sjelskroppen snakker ut fra minner og opplevelser.  Altså er smerte en velmenende venn som snakker til deg. En venn du ikke skal be tie stille når den murrer og gir deg vondter, men lytte til med respekt. 

Jeg benytter meg ofte av både akupunktur/akupressur, pusteøvelser og eteriske oljer som redskaper til å forløse årsaken til vondter. I tillegg er det viktig å være snill med deg selv og sette grenser!

Du kan lese mer fra Gunn her: www.skapdinfremtid.no

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*