I natt bare gjorde jeg det !

Behovet er tilfredsstilt for en stund. Kroppen er igjen i en tålig indre balanse. Hva jeg gjorde? Les videre !

Tekst: Anita Breivold  Foto: Pixabay.com

Dagen hadde vært av de bedre. Sola hadde endelig stukket innom noen timer og varmet opp både humøret og sinnet. På jobben hadde mange av barna fått kjenne på sin egen mestringsfølelse. Nye seire og nye mål var nådd. Det ble mange smil. Å kunne bidra til det gir en god følelse, og energi.

Vel hjemme gikk ukens nødvendige og middels spennende baderomsvask som en lek, i alle fall som en helt akseptabel aktivitet. Middagslagingen var en fornøyelse. God mat er verdt å glede seg til. Utpå kvelden var de indre lagrene på mange måter fulle. Det ble overskudd på energi. Ikke underskudd. Jeg kaller det en luksustilstand.

En plutselig avgjørelse

Jeg kikket ut gjennom vinduet. Termometeret viste minus elleve. Det var stjerneklart, og månen hang som en lysende kule over landskapet, ganske så full. Det glitret i vann og på jorder. Den store månen speilte seg i landskapet. Snøen på bakken og trærne reiste seg i kulda og laget glitrende krystaller. Lyset var magisk, nesten som på bildene i eventyrbøkene. Det var gnistrende kaldt, og nesten vindstille – som et nattlig postkort av Norge.

Da bestemte jeg meg brått for å gjøre det, selv om klokka var over ti. Bedre ramme kunne jeg rett og slett ikke få. Jeg lagde meg et godt lite måltid. Det er i seineste laget å spise, men jeg hadde mine grunner for å fylle på litt. Enkelte aktiviteter gjør man ikke på tom mage. Jeg spiste rester etter middagen, deilig kjøtt og grønnsaker i fløtesaus. Så lagde jeg meg en god kopp buljong, – nydelig, ekte kjøttkraft. Full av kraft. Deretter hentet jeg turutstyret, det gode liggeunderlaget, danderte det sirlig og godt på terrassen, fant fram soveposen, tok på ulltøy, og krøp godt ned i den dunfylte saken.

Elleve blå

De elleve blå gradene beit litt på nesetippen, men ellers var jeg som min egen ovn. Soveposen er av de bedre, det er pur fakta, men jeg kunne rett og slett kjenne at mine egne celler produserte varme. De hadde råd til å fyre godt. De hadde energi nok, de hadde fått næring til å holde meg varm. Jeg kunne simpelthen kjenne hvordan mitokondriene fikk gode forsyninger og boltret seg i ATP, som de omsatte til drift og oppvarming av hele maskineriet. Alle de små cellearbeiderne mine var i storslag. De var fulle av futt. Noe energi gikk til driften – de basale behovene skulle jo dekkes – men resten gikk til varmeproduksjon. Og der lå jeg og kikket på den store stjernehimmelen, god og varm, takknemlig og fornøyd. Hvilken balanse.

Høy temperatur og lav puls

Etter en stund måtte jeg kaste både stillongs og genser. Det eneste jeg beholdt på var lua, en hals og ullundertøy. Neida, det er ikke hetetokter. Det er en frisk termostat jeg er i besittelse av fremdeles. Og for en stilig mekanisme. Der lå jeg, produserte varme, gjorde meg selv i prinsippet om til en termos, hindret varmetap ved hjelp av ull og dun, med en velfungerende termostat. Pulsen, den kunne jeg ense svakt inni meg. Jeg følte den sank til det halve. Jeg tolket det som et sunnhetstegn med høy temperatur i soveposen og tilsvarende lav puls.

Og mens jeg kjente at kroppen hadde fått drivstoff nok – og godt nok – til å holde meg varm gjennom natten, kunne jeg løse verdensproblemene i mitt eget hode, reflektere over livet, og se på stjernene på den uendelige nattehimmelen. Jeg sendte noen frostrøykpust ut i natten. En følelse av takknemlighet ség innover meg idet jeg henga meg til søvnens salighet.

Kontraster

Jeg våknet fornøyd godt utpå morgenen. Det kaldeste var å kravle ut av soveposen, når varm og naken hud kom i direkte kontakt med de samme elleve kuldegradene som hadde vært utenfor posen hele natta. Men overgangen var kort. På et varmt kjøkken tilberedte jeg en nydelig frokost til meg selv, med bløtkokte egg, brød uten mel, meierismør, grønnsaker i mange farger, og en kopp te. Det siste var forresten feil, – det ble mer enn én kopp.

Klar for en ny dag kan jeg leve lykkelig på næringsrike og friske minner fra i går.

About Anita Breivold 10 Articles

Be the first to comment

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*