Forkort ventetiden med spirer!

Vi er bare kommet halvveis i februar, men jeg er allerede forsynt med kulde og snø og venter på at våren skal komme om en måned eller to. Så, hvordan få ventetiden til å gå raskere?

Tekst og foto: Silje Bukholm

Clouet er å sette seg små delmål, og i mitt hode er det å så ertespirer en genial måte å forkorte ventingen på våren på.  Det er superenkelt og du får dessuten skikkelig vårfornemmelse innendørs selv om snøen legger seg i fonner oppetter husveggen. Og !  Det tar bare 10 dager fra du sår til du kan høste!

Supersunt

Ertespirer er supersunt og supergodt!  Spirene smaker som milde sukkererter og inneholder 20% protein, vitamin A, B1 og C og mineralene fosfor, sink og jern,

Bruk spirene i salater eller putt dem i stekepanna like før kotelettene eller kyllingen er ferdig stekt. En ekstra touch til kokte grønnsaker får du med å strø ei klype spirer på dem før servering. Eller rett og slett bare strø spirene på over pålegget på brødskiva. Det er bare å prøve seg fram!

Fra du sår til du kan spise spirene, går det 10 dager. Altså «innafor»  tålmodighetsgrensa til oss som lengter etter våren!

Du trenger:

  • Tørre gule eller grønne erter
  • Jord
  • Noe å så i. Det enkleste er om potten eller beholderen har hull i bunnen, men velger du en tett beholder, som jeg har gjort, må du bare sørge for at du ikke drukner spirene i vann.

 

Sånn gjør du det:

  1. Legg ertene i bløt over natta. Det er viktig for å få dem til å spire.
  2. Fyll oppi jord i potta eller fatet du vil bruke.
  3. Legg de bløtlagte ertene oppå jorda. Her skal vi ha tett vekst, så legg ertene tett i tett.
  4. Vann ertene, og legg gjerne litt plast over dem til inntil du ser de begynner å spire. Sett nå spirene et sted der du kan følge med på hvordan de vokser. Jeg har valgt en glassbeholder som jeg har plassert midt på bordet. Dekorativt!
  5. Hold jorda jevnt fuktig og sett potten lyst.
  6. Med vanlig innetemperatur har du gode og spiselige spirer på allerede 10 dager! Klipp av og nyt!  Dersom du fortsetter å vanne etter første høsting, vil ertene fortsette å vokse, og du får en avling til!

 

About Silje Bukhokm 3 Articles
Silje har helt siden hun var barn elsket alt som spirer og gror, og drømte om å bli gartner når hun ble stor. Hun ble riktignok ikke det, men beholdt definitivt lidenskapen for alt som spirer! I dag driver hun spirelykke.no, og kursvirksomhet hvor hun lærer andre å dyrke. Hun er levende opptatt av lykkefølelsen og mestringsfølelsen som oppstår ved å dyrke litt selv, og ikke minst av det miljømessige fotavtrykket vi setter etter oss. Hun er i tillegg foredragsholder, frilanser og terapeut. Silje er utdannet Diplommarkedsfører fra BI, Gestaltterapeut fra NGI og har fag på masternivå innen økonomisk kriminalitet og ledelse. Hun har også jobbet mange år både innen bank, men også i Innovasjon Norge hvor hun har hjulpet oppstartselskaper til vekst internasjonalt.

1 Kommentar

Leave a Reply

Epostadressen din vil ikke vises.


*