Når kroppen blir sur

POPULÆRE SAKER

Av og til blir kroppen sur. Sur i halsen, sur i magen, og det knirker kanskje litt her og der. Kan det ha noe med maten å gjøre?

Tekst: Anita Breivold  Foro: Pixabay.com

En god del mat er syredannende. Og da kan vi som spiser den bokstavelig talt bli litt sure. Det er de vanlige matvarene som er syredannende, som kornprodukter og brød, sukker, belgvekster, kjøtt og fisk, og delvis egg. Eggeplommen derimot, den er basedannende.

En sur tilværelse

Det er sjelden vi har for mye base i kroppen. Som regel har vi for mye syre. Den hårfine balansen er livsviktig. Vi skal verken ha for mye base eller for mye syre. Er vi for basiske, vil ikke maten vi spiser brytes ned slik den skal, opptaket kan bli hemmet, eller for store proteinfragmenter kan komme over i blodbanen. Da blir det fort litt kluss, med intoleranser, allergier, og ulike ubehag.

Men la oss holde oss i det sure landskapet. Blir syreoverskuddet for stort, vil vi måtte kompensere for det. Det skjer ved at vi «gir fra oss» eller bruker av de basiske mineraler vi har i kroppen. Det gjelder mineraler som kalsium, magnesium, kalium og natrium. Syreoverskudd i kroppen nøytraliseres altså av baser. Vi må da ofre kalsium og magnesium, som hovedsakelig finnes – i skjelettet. Det er jo der de mineralene skal være. Men plutselig fungerer skjelettet som buffer ved en «sur livsstil». Slik frarøver vi skjelettet de mineralene som nettopp bygger det opp. Kjipt.

Blodet er svært delikat balansert med en pH mellom 7,35 og 7,42. Sånn er det bare, og den pH’en er forhåndsbestemt for at vi skal holde oss friske. Blir det surere, kan basiske mineraler hentes fra skjelettet.

Fytinsyre – en slags mineraltyv

I kornprodukter finnes det fytinsyre, og denne hemmer opptaket av basedannende mineraler som kalsium, magnesium, samt jern og sink. Fytinsyren er på en måte fast bundet til disse mineralene, og da er hele komplekset for stort til at vi kan ta det opp som næring i tarmen. Hva skjer med mineralene da? Jo, du bæsjer dem ut. Lite nyttig.

Slik kan kroppens syre-basebalanse ved kornspising påvirkes i negativ retning og gi plager. Mange mennesker, særlig revmatikere, reagerer ofte på hvete. Da knirker det gjerne i ledd. Ubalanser i mineralene kan forsterke dette.

Søtt blir surt!

Det søteste av alt, sukker, er også svært syredannende. Vanlig sukker består av karbohydratene glukose og fruktose, og korn er karbohydrater i form av glukosemolekyler. I bunn og grunn er derfor korn sukker for kroppen. Og sukker er syredannende.

 

Stress er syredannende, kjærlighet er basedannende

Det er slett ikke bare kostholdet som er avgjørende for om kroppen danner syre. Livsstil og mentale forhold spiller også inn, og disse faktorene påvirker i stor grad de fysiologiske, de kroppslige.

Stress og sinne øker syreinnholdet i kroppen. Ja, er du stresset, blir kroppen din faktisk sur. Det samme skjer ved sorg og ved inaktivitet. Men, da er det godt å vite: Det motsatte er tilfellet med ro, fred, kjærlighet, søvn og mosjon. Disse behagelige tilstandene har en syrenedsettende virkning.

Til slutt;  er du klar over at måten man puster på betyr noe for pH’en i kroppen? Du kan altså påvirke surhetsgraden i kroppen ved hjelp av pusten. Holder du pusten eller puster anspent, synker nemlig blodets pH, – det blir surere. Når du derimot puster ut CO2-overskuddet, da øker blodets pH, – det blir mer basisk. Å puste dypt og rolig fremfor overfladisk og stressende kan direkte påvirke kroppens surhetsgrad. Mindre sur, med frisk luft, rolig pust….. og så noen grønnsaker og eggeplommer da!

 

 

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

- Annonse -

VÅRE SISTE SAKER

Relaterte saker